Fita històrica: es vacunarà massivament contra la malària després de l'aval de l'OMS
La vacuna arriba després de 100 anys d'investigació d'una malaltia que mata més de 400.000 persones cada any, la meitat nens africans
Avenç històric en la lluita contra la malària. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha avalat per primera vegada l'ús general d'una vacuna contra la malaltia. El fàrmac recomanat és la vacuna RTS,S, desenvolupada per la farmacèutica britànica GlaxoSmithKline.
"La vacuna té un perfil de seguretat favorable. La introducció és factible, amb una cobertura bona i equitativa a través dels sistemes de vacunació ordinaris", assenyala l'organisme sanitari.
L'aprovació d'aquest ús generalitzat permetrà incorporar la vacuna al conjunt d'instruments que s'utilitzen en la lluita contra la malària, entre els quals hi ha les mosquiteres impregandes d'insecticida, els fàrmacs amb finalitat profilàctica, els diagnòstics i els tractaments. Segons els experts, però, no substituirà cap d'aquestes eines.
L'OMS ha pres la decisió basant-se en l'assessorament de dos òrgans consultius de l'OMS, un per a la immunització i un altre per a la malària.
800.000 vacunats a l'Àfrica subsahariana
La RTS,S és la vacuna contra la malària més avançada del món, des d'un punt de vista clínic. S'administra en un esquema de quatre dosis en infants a partir de cinc mesos per a la reducció de la malaltia i la càrrega de la malària.
Ja s'ha utilitzat com a part d'un programa pilot en tres països africans (Ghana, Kènia i Malawi), on s'han vacunat 800.000 infants des de l'any 2019. Les dades del programa pilot mostren una reducció del 30% de la malària greu mortal.
Una investigació de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGLOBAL) va descobrir que el fàrmac accelera el procés natural de protecció contra el paràsit que causa la malaltia.
Fins ara, s'ha comprovat que la disponibilitat de la vacuna no ha fet que les famílies que viuen en aquests països hagin descuidat l'ús de mosquiteres i tampoc ha tingut un impacte negatiu en la cobertura d'altres vacunes destinades a infants.
"Un dia històric"
El director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, que va començar la seva carrera fent recerca sobre la malària, ha qualificat el dia d'avui com "un dia històric":
"La tan esperada vacuna contra la malària per als infants és un gran avenç per a la ciència, la salut infantil i el control de la malària. L'ús d'aquesta vacuna, a més de les eines existents per prevenir la malària, podria salvar desenes de milers de vides joves cada any"
El líder de l'OMS ha remarcat que, en les dues últimes dècades, s'han fet "progressos increïbles" que han reduït a la meitat els casos de malària, però els casos globals encara estan "a un nivell massa alt".
El director regional de l'OMS per a l'Àfrica, Matshidiso Moeti, ha dit que la decisió de l'OMS és "un raig d'esperança per al continent":
"Durant segles, la malària ha castigat l'Àfrica subsahariana i ha causat un immens patiment personal. Portem molt temps esperant una vacuna eficaç contra la malària i ara, per primera vegada, tenim una vacuna d'aquest tipus recomanada per a l'ús generalitzat. La recomanació d'avui ofereix un raig d'esperança per al continent que suporta la principal càrrega de la malaltia i esperem que molts més infants africans estiguin protegits contra la malària i es converteixin en adults sans"
El director del Programa Global contra la Malària de l'OMS, Pedro Alonso, ha desitjat que aquesta vacuna "no sigui l'última" i que el pas fet per l'OMS ajudi al desenvolupament d'altres fàrmacs:
"Salvarà vides, servirà per prevenir la malaltia entre els infants africans i esperem que també estimuli que es reprenguin les investigacions per intentar desenvolupar altres vacunes contra la malària."
Una de les principals causes de mort infantil a Àfrica
La malària és una de les principals causes de malaltia i mort infantil a l'Àfrica Subsahariana. Cada any causa la mort de més de 400.000 persones, 260.000 de les quals són infants africans menors de cinc anys.
Arreu del món, hi ha 200 milions de casos anuals de malària.
Transmesa per un mosquit, la malària pot contreure's diversos cops a la vida. Els estudis indiquen que, quan això passa en edats primerenques, pot afectar greument el desenvolupament i la vida futura dels infants. Això podria evitar-se amb la vacuna avalada per l'OMS.