Els autònoms poden triar entre quinze bases de cotitzacions

Fixar les quotes de cotització dels autònoms costa més del que preveia el govern espanyol

El Ministeri de Seguretat Social es reunirà aquest dilluns amb agents socials i organitzacions d'autònoms per informar-los sobre el procés de regularització de cotitzacions
Redacció
TEMA:
Autònoms

L'any 2023 es va girar com un mitjó la manera de cotitzar que tenien els autònoms i aquest dilluns el Ministeri d'Inclusió i Seguretat Social es reunirà amb les organitzacions d'autònoms per avançar en un procés que --els mateixos responsables de posar-lo en marxa-- consideren d'una "complexitat tècnica excepcional"

L'objectiu perseguit és ajustar les cotitzacions a la Seguretat Social als ingressos reals que tenen els 3,6 milions d'autònoms que hi ha a tot Espanya. 556.000 tenen l'activitat a Catalunya.

El sistema que ja va arrancar el 2023 té un període transitori de nou anys. Així, ara qui treballa com a autònom ja no pot triar la base de cotització a la Seguretat Social que volia, ho ha de fer en funció de la previsió d'ingressos en un dels quinze trams que fixa la nova manera establerta. Cada tram té una quota fixada del que s'ha de pagar a la Seguretat Social.

La regularització es farà més tard del previst

Quan Hisenda ja tingui totes les declaracions de la renda creuarà les dades amb les aportacions que cada empresari d'aquest tipus ha fet a la Seguretat Social i així determinarà el tram i les quotes que ha d'abonar en funció dels seus rendiments nets.

 I --en un principi-- el ministeri volia fer aquesta regularització a finals d'aquest any, però la ministra, Elma Saiz,  ja va anunciar la setmana passada que s'acabaria fent el primer trimestre del 2025.

Els càlculs fets pel ministeri preveien que amb el nou sistema un de cada dos autònoms acabaria pagant una quota més baixa que la que havia tingut fins ara i que, en canvi, el 25% hauria de cotitzar més.

Abans de posar en marxa aquest nou sistema, el 80% dels autònoms triaven la base mínima per cotitzar. Ara, encara no se sap quants autònoms han canviat de base, però algunes informacions apunten que només un de cada quatre hauria modificat la seva base de cotització.

 

ARXIVAT A:
Autònoms
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut