Geert Bourgeois, ministre president flamenc en una visita a la Generalitat

Flandes vol convocar l'ambaixadora espanyola pel gest "molt poc amigable" de Borrell

El ministre d'Exteriors assegura que es tracta d'un "conflicte diplomàtic"
Actualitzat
TEMA:
Procés català

El govern de Flandes ha qualificat d'"inèdit" i "molt poc amigable" que Espanya hagi retirat l'estatus diplomàtic al seu delegat. El ministre president flamenc, Geert Bourgeois, ha anunciat que demanarà explicacions a l'ambaixadora espanyola a Bèlgica.

El ministre president flamenc ha dit a l'emissora flamenca Radio1 que aquesta situació no s'ha vist mai a la Unió Europea des de la seva creació i és difícil dir on pot portar.

"És un acte molt poc amigable amb un altre Estat membre i ens dirigim a un territori desconegut. Això no ha passat mai en la història de la Unió Europea, mai des de la creació de la Comunitat europea del carbó i de l'acer".

"Evidentment, demanaré a l'ambaixador espanyol una explicació".

Bourgeois també creu que, a través d'aquesta acció, Espanya no respecta la separació de poders de Bèlgica. El representant del govern flamenc pertany al poder executiu, mentre que Peumans, com a president del Parlament flamenc, al legislatiu.

El president de Flandes, Geert Burgeois, i el president del parlament flamenc, Jan Peumans han aparegut duent un llaç groc:

 

El Parlament flamenc ha defensat aquest dimecres la "llibertat d'expressió" del seu president. En un debat a la cambra, el ministre president de Flandes, Geert Bourgeois, ha donat explicacions als diputats sobre el "greu incident diplomàtic" amb Espanya i ha afirmat que tot l'arc parlamentari ha fet costat al president del Parlament, Jan Peumans. Bourgeois ho ha argumentat en declaracions a la premsa: 

"En aquest parlament hi ha unanimitat, a la dreta i a l'esquerra, en dir que la decisió d'Espanya és desproporcionada. El Parlament m'ha demanat que recordi que hi ha llibertat d'expressió en aquest país, també pel president del Parlament. 

Molts d'ells [parlamentaris] potser no estan d'acord amb el contingut de les seves paraules [de Peumans] però estan d'acord en el principi de la llibertat d'expressió."

El govern belga, per la seva banda, torna a prendre distància de la polèmica oberta entre Espanya i les autoritats flamenques. 

"Es tracta d'un problema entre Flandes i Espanya, sens dubte accentuat per certes declaracions, especialment al Parlament flamenc"

Bourgeois, però, ha dit que encara no té cap notificació escrita de la decisió de Borrell, que va fer de forma oral a l'ambaixador.

 

Borrell: "És un conflicte diplomàtic"

La resposta de l'Estat espanyol al procés ha generat un conflicte diplomàtic entre Espanya i Bèlgica que va pujant de to.

El ministre d'Afers Exteriors, UE i Cooperació, Josep Borrell, s'ha refermat en la seva decisió i ha assegurat que es tracta d'un "conflicte diplomàtic", per les fortes crítiques a la democràcia espanyola que ha fet el president del Parlament flamenc, Jan Peumans.

"Espanya no pot permetre que un cop rere l'altre el president d'un parlament actuant com a tal, digui que som un país que ha de ser expulsat de la Unió Europea. Aquest senyor, a títol personal, com a persona física, pot dir el que li doni la gana; ell que digui el que vulgui, però enviar cartes amb el segell i la capçalera del parlament de Flandes que, -que jo sàpiga no s'ha pronunciat sobre el tema-, és una cosa que cap país que es respecti a si mateix pot tolerar."

 

 

El ministre ha puntualitzat que tampoc es donarà la condició diplomàtica a cap persona que substitueixi l'actual delegat.

 

 

Borrell va comunicar la retirada de l'estatus diplomàtic al delegat de Flandes a Espanya, André Hebbelinck, després trobar-se dimarts al vespre amb l'ambaixador belga, Marc Calcoen, per reiterar el seu malestar, arran d'una carta enviada pel president flamenc Jan Peumans a Carme Forcadell.

 

Borrell acusava Peumans d'haver comparat el conflicte de Catalunya i Espanya amb el de Kosovo. Peumans es defensava aquest dimecres en una entrevista radiofònica a Radio1 de Bèlgica. El president flamenc ha lamentat que Borrell no "s'informés degudament" abans de retirar l'estatus diplomàtic i s'ha refermat en la seva opinió.

"No he comparat Espanya i Bòsnia, això és fals". "Encara vivim en una democràcia i puc dir al meu país el que penso."

 

Tercera advertència

Era el tercer cop que Espanya cridava a consultes l'ambaixador belga en menys d'un mes. La primera crida es va fer, el 20 de setembre, a través d'una carta firmada per l'encarregat de negocis d'Espanya a Bèlgica. La segona vegada, el 3 d'octubre, l'ambaixador va ser rebut pel secretari d'Estat per a la UE; i aquesta vegada ha parlat el ministre Borrell, en un conflicte que sembla va pujant de to.

El president català, Quim Torra, ha reaccionat fent una piulada de suport al govern i el Parlament de Flandes, per un fet que, segons ell, demostra "l'al·lèrgia de l'Estat espanyol a la llibertat d'expressió".

 

ARXIVAT A:
Procés català Quim Torra Carme Forcadell Govern empresonat Josep Borrell
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut