Flexibilitat en el consum, una fórmula innovadora per estalviar en la factura de la llum

Poder equilibrar la producció d'energia als moments de més demanda és un repte complex, però implica un estalvi important

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Esther Ortega

Redactora de la secció d'Economia de TV3

Actualitzat

Què passaria en un edifici si modulés la temperatura dels aires condicionats en funció del preu que l'electricitat té al llarg del dia? O què passaria en una fàbrica si mogués part de la seva producció a les hores d'electricitat més barata?  La lògica diu que estalviarien diners, però seria factible?

Això és el que ha volgut provar la Farinera Coromina de Banyoles. Hi treballen diàriament una vintena de molins en l'elaboració de farines ecològiques. Durant l'any passat, amb un dels seus molins, van participar en una prova pilot per veure quins beneficis podia portar-los aquesta flexibilitat, que no és més que adaptar el consum, en la mesura del possible, als moments de menys demanda en què els preus són més baixos.

Un projecte en què van entrar amb la seva comercialitzadora Agrienergia i en què participaven també altres empreses com Cronofrío, de logística i emmagatzematge d'aliments refrigerats i Nutrex, especialitzada en pinsos.

Les pors que tenien, sobretot, explica Àngel Mayor, director d'estudis i operacions de mercat d'Agrienergia,  és que el seu procés productiu no tingués afectació: "Han vist en aquest projecte pilot que no hi ha hagut afectació, que han pogut reduir part de la seva factura i que, a més a més, han obtingut un benefici a l'hora d'obtenir tots els consums coneguts a partir d'una plataforma."


A més flexibilitat, més estalvi

Moltes empreses, com reconeix l'Àngel, no sabien què era la flexibilitat. De fet, sovint, quan es planteja és fàcil trobar-hi reticències.

Ens ho explica Cristina Corchero,  directora de tecnologia i fundadora de Bamboo Energy: "Quan un comença a pensar en la flexibilitat, pensa que no es pot moure res, però després, rascant, sempre hi ha processos que pots moure al llarg del dia".

"Hi ha edificis que movent la temperatura de l'aire condicionat ja pots consumir més o menys. Per tant, hi ha molta més flexibilitat de la que a priori som conscients"

I per saber quan engegar o parar màquines cal fer servir intel·ligència artificial i dels algoritmes, de plataformes com la que ha creat Bamboo Energy, una start-up barcelonina, que ha participat en el projecte pilot d'Agrienergia i en molts altres.

Les turbines eòliques són un dels principals exemples d'energies renovables (iStock/Mimadeo)
Les turbines eòliques són un dels principals exemples d'energies renovables (iStock/Mimadeo)

Asseguren que els estalvis poden anar del 5 al 12% amb una inversió molt petita: "La intel·ligència artificial ens ajuda a aprendre com ens movem, com consumim, a quina hora, quins processos..." Un cop se sap això, el següent pas és optimitzar-ho, sense afectar el confort, si es tracta de la temperatura d'un edifici, o sense alterar la producció, si es tracta d'una indústria.

I ja treballen per fer un pas més, posar aquesta flexibilitat al servei de Red Eléctrica, ara que cada cop tenen més pes les energies renovables més difícils de gestionar.

Un suport per a l'operador elèctric

L'energia solar o eòlica és imprevisible, no es produeix en el moment i en la quantitat que voldríem, sinó quan les condicions meteorològiques ho permeten. Tot plegat suposa per l'operador de la xarxa, Red Elèctrica, un repte enorme, i la solució que es planteja és la flexibilitat.

"La flexibilitat ha existit sempre. La xarxa elèctrica necessita que, en cada instant de temps, la generació i el consum sigui igual", explica Cristina Corchero directora de tecnologia i fundadora de Bamboo Energy.

Fins ara, quan hi havia un excés de generació o de consum, es modificava la generació, o bé s'engegava una nova central o bé se la feia parar.

"En el cas de les renovables, solars i eòliques, talles la producció i això és el que no volem, perquè hi estem invertint perquè estiguin funcionant"

Aquest fenomen, anomenat curtailment, és cada vegada més habitual, sobretot en dies festius de poca demanda, però de molt vent i sol. La solució que es planteja ara és aplicar la flexibilitat en el cantó del consum, que siguin els consumidors els que donin aquest servei, consumint o deixant de consumir quan ho necessiti el sistema i rebent, és clar, una compensació econòmica per fer-ho.

"Hi ha números que ens diuen que si no movem el consum, un 60% de l'energia renovable s'hauria de retallar el 2030, cosa que no té sentit perquè és una inversió que s'ha fet". Per tant, explica Corchero, "hem de treballar, moure els consums i adaptar-los".

Aquest tipus d'operacions seran una realitat en el futur pròxim, ja estan regulades per llei tot i que encara no s'han posat en marxa. Amb les simulacions que ha fet Bamboo Energy calcula que l'estalvi pels clients pot ampliar-se entre un 10-12% més.

Una torre elèctrica
Algunes empreses fins i tot plantegen que l'operador pagui per aquesta flexibilitat (Pexels)

Flexibilitat per al consumidor domèstic?

Bona part dels projectes de flexibilitat s'estan fent a empreses, però la fórmula es pot replicar amb l'usuari domèstic. De fet, ja n'hi ha alguns casos. Pedro Díaz, veí de Vallromanes, fa temps que té monitoritzat el consum de cada aparell de casa, i l'empresa Stemy Energy  li regula remotament els consums per ser més eficient i estalviar-se diners.

Un exemple molt gràfic és la depuradora de la piscina, que s'engegarà a una hora o un altra segons el preu de l'electricitat o segons el que estiguin produint les seves plaques solars.

Amb els aparells connectats, l'aplicació va aprenent quina és la manera de consumir de la família i segons això apuja o abaixa calefaccions, aires condicionats o la temperatura de la caldera.

"Si ens dutxem al matí o a la nit, ells ho saben i què fan? Gestionen la temperatura d'aquesta caldera perquè quan jo em vagi a dutxar m'assegurin que sempre tindre suficient aigua calenta"

Rebaixant la temperatura en els moments en què el sistema ha après que no s'utilitza ja s'obté un estalvi.

Això ja passa a França, com explica Àngel d'Agrienergia: "Allà el volum de clients a qui estan gestionant la demanda és molt important i per això ho poden fer en sistemes amb habitatges". Milers de llars ja estan connectades a una plataforma que dona servei al sistema elèctric francès. Quan tenen un pic de demanda, s'abaixa la temperatura de les calderes.

Per a l'usuari és inapreciable, però per a l'operador de la xarxa és una eina més que el pot ajudar a evitar un tall o haver de fer servir d'energia més contaminant.

ARXIVAT A:
Energia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut