El president d'ACS diu que el projecte va ser una "desgràcia" (ACN)

Florentino Pérez nega cap responsabilitat en la "desgràcia" del projecte Castor

En una compareixença a la comissió del Parlament marcada pels retrets de la CUP, Pérez ha assegurat que el projecte del dipòsit de gas li ha costat diners a l'empresa
Quim Balaguer Actualitzat
TEMA:
Castor

El president del grup constructor ACS, Florentino Pérez, ha assegurat que la cadena de petits terratrèmols provocats pel magatzem de gas Castor van ser una "desgràcia", però ha negat tenir-hi cap responsabilitat.

Pérez ha comparegut aquest dilluns a la tarda davant la comissió del Parlament que investiga el projecte Castor, el fracassat dipòsit de gas submarí situat a 21 quilòmetres de distància de la costa del Montsià que aprofitava un antic jaciment de petroli esgotat.

 

Florentino Pérez, als passadissos del Parlament

 

El dipòsit Castor, construït per una filial d'ACS, es va tancar el 2013, després de detectar-se cadenes de microsismes que afectaven les zones costaneres més properes de Tarragona i Castelló cada vegada que s'hi injectava gas.


No en sabia res

En la seva compareixença davant la comissió d'investigació del Parlament, Florentino Pérez ha afirmat que apenes sabia res del projecte Castor fins que van començar els sismes, i que no havia intervingut en l'obra ni en la gestió del projecte:

"Jo no he intervingut en res d'aquesta obra, no he participat en cap gestió. Ha estat una qüestió molt desgraciada, tots estem consternats, però els demano que no em preguntin coses que no sé".

 

Florentino Pérez, president d'ACS

 

Pérez ha relatat que va ser el Govern el que va acudir a Escal UGS, concessionària del projecte i participada en un 60% per ACS, per sol·licitar-los els seus serveis perquè eren "els únics" capacitats per fer l'obra, però ha dit que no va entrar en contacte amb cap ministre.

"Jo no vaig parlar d'això ni amb el senyor Josep Piqué (PP), ni amb Joan Clos ni Miguel Sebastián (PSOE). Només en vaig parlar amb posterioritat amb José Manuel Soria (PP) quan van arribar els problemes."


Indemnització justificada

L'empresari madrileny ha assegurat que el projecte Castor només suposa un 1% de la facturació del seu grup, i ha defensat el blindatge de la seva concessió, que li garantia el retorn de la inversió, perquè "si l'Estat no garanteix els riscos geològics, no se'n faria cap, de magatzem".

De totes maneres, Pérez ha afirmat que els 1.350 milions euros de la indemnització no han anat a parar a ACS, sinó que se'ls han emportat els financers i el Banc Europeu d'Inversions, que, "si no finançaven en aquestes condicions, no haguessin prestat res". En realitat, ha dit, ACS "ha perdut diners" perquè no es va cobrir el 100% del deute dels inversors.


Picabaralla amb la CUP

Durant la seva compareixença al Parlament, Pérez ha hagut d'escoltar retrets per part de la diputada de la CUP Maria Sirvent, que l'ha acusat de falta d'escrúpols i de formar part de les elits extractives.

 

Maria Sirvent, diputada de la CUP

 

La paciència del president del Real Madrid s'ha acabat quan Sirvent li ha etzibat que el seu nom apareixia vinculat als papers de Bárcenas. Aquí Florentino Pérez ha saltat i ha demanat que se li tingui respecte:

"No estic acostumat que em tractin així!"

 

Irene Fornós, diputada d'ERC


ERC ha remarcat a Pérez que el Castor, ha dit la diputada Irene Fornós, ha estat un malson per a molts ciutadans: 

"Encara que per a vostè aquest 1 per cent que ens ha dit que representa de tot el seu grup sigui ínfim i ridícul, per a molts ha estat un autèntic malson i un robatori per a la majoria dels ciutadans. 

 

Mònica Sales, diputada de JxCat


Des de JxCat, la diputada Mònica Sales ha retret a Pérez que digui que "no va passar res" i l'ha acusat de "danyar un territori que estava tranquil".

"On son les responsabilitats que han assumit vostès? El que sí que sabem és el que ens ha tocat pagar a tots de les nostres butxaques, i encara que vostès pensen que poguem ser formigues al costat de gegants, no cal que que li expliqui què poden fer les formigues quan treballen de manera coordinada i amb un objectiu comú."

"El seu projecte, i vostè ho sap, va danyar un territori que estava tranquil i que vol que es reparin aquests danys. Sóc de les terres de l'Ebre i és una vergonya haver d'escoltar: "No va passar res."


Florentino Pérez, estava citat a la comissió del Parlament com a testimoni al costat del conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, i el seu homòleg del Banc Santander, José Antonio Álvarez, que no hi ha acudit.

ARXIVAT A:
Castor
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut