Foc i sequera: així es preparen els Bombers per actuar per terra i per aire aquest estiu

La sequera històrica ha obligat a avançar alguns dispositius dels Bombers i suposarà un maldecap a l'hora d'abastir els avions amfibis
Redacció
TEMA:
Bombers

Catalunya es prepara per a una campanya d'incendis que es preveu complicada i que coincideix amb un període de sequera intensa que no sembla que s'hagi d'acabar ben aviat, i que ha obligat a avançar els plans dels dispositius pensats per a l'estiu.

En cas d'incendi forestal, els Bombers acostumen a treballar per aire i també per terra, abastint-se d'aigua directament dels embassaments i altres acumulacions d'aigua com ara basses, o bé a través d'hidrants connectats a la xarxa o bé a dipòsits.

D'embassaments ja n'hi ha tres que tenen massa poca aigua per fer-hi la maniobra dels avions. I d'hidrants, adverteixen, n'hi ha molts que tampoc estan al cent per cent.

Tot i això, asseguren que la situació no és alarmant, però sí que obliga a planificar diferent la campanya i a comprovar que hi hagi com més punts possibles per garantir aquest abastiment.


Revisant les basses públiques

Repartides per tot el país hi ha unes 1.500 basses d'aigua públiques amb capacitat d'entre 150.000 i 200.000 litres aigua cada una, que serveixen per abastir els equips d'emergència en cas d'incendi: hi poden carregar els helicòpters i s'hi poden connectar els camions.

En un foc on carreguin amb gran freqüència, via helicòpter o via hidrant per a vehicles terrestres, aquestes basses es poden buidar en un sol dia, i s'han de reomplir.

Els Bombers treballen per tenir al dia les basses públiques d'on poden treure aigua en cas d'incedi (CCMA)

Durant tot l'any, i sobretot ara que s'està preparant la campanya d'estiu, els Equips de Prevenció Activa Forestal les revisen perquè estiguin operatives.

Aquest any s'han avançat. I s'estan trobant que algunes estan mig buides, o fins i tot buides del tot, com explica a TV3 Asier Larrañaga, que és subinspector del Grup de Reforç d'Actuacions Forestals (GRAF).

Els ADF també s'ocupen de revisar els punts on abastir-se d'aigua (CCMA)

Les ADF també revisen els hidrants d'aquests dipòsits, que és des d'on es carreguen els camions. Martí Senserrich, de l'ADF Sant Martí de Tous, exposa el cas d'una bassa de 200.000 litres de capacitat que no està plena perquè els pous que l'abasteixen no li han pogut donar prou aigua:

"Estem veient que no podrem mantenir-la ni amb aigua del municipi, per tant n'haurem de portar d'un altre punt. No tenim clar què passarà, si es podrà agafar l'aigua o si n'hi haurà, no ho sabem. Potser anem a l'hidrant i l'obrim i no n'hi ha més, s'ha acabat."


La sequera deixa tres pantans fora de joc

Una de les opcions d'atac prioritàries en un incendi són els mitjans aeris, essencials per combatre els focs. Un avió dels Bombers pot deixar anar, en una sola descàrrega, 3.000 litres d'aigua.

Poden carregar al mar, estanys, en algun tram de riu o bé en pantans. D'aquests últims, ja n'hi ha tres -tots a la Catalunya Central- que han baixat tant de nivell que els avions no hi podrien accedir amb seguretat.

Un avió dels Bombers en una foto d'arxiu (ACN/Anna Ferràs)

Els helicòpters sí que hi podran carregar, però si hi ha un incendi en aquestes zones els avions hauran de buscar alternatives.

Es tracta dels pantans de Sau (Osona), la Baells (Berguedà) i la Llosa del Cavall (Solsonès). Per sort, no són dels més utilitzats per aquests avions, fins al punt que a la Llosa del Cavall --encaixonat entre muntanyes-- no van anar-hi ni una sola vegada en tot el 2022, malgrat que hi va haver tres grans incendis ben a prop.

Les càrregues varien any rere any en funció, evidentment, d'on hi ha més incendis. L'any passat, el pantà amb més visites dels avions dels bombers va ser, amb diferència, el de Rialb. En total, els avions van fer unes 400 càrregues als embassaments de tot Catalunya.

 

Els Bombers tenen cinc avions de càrrega amfíbia, deu helicòpters amb una capacitat de càrrega de 1.000 litres i sis helicòpters més de coordinació. A aquests s'hi sumen els mitjans que l'Estat envia cada campanya a cada territori i, en cas necessari, els que envia l'Exèrcit.

Un avió dels GRAE dels Bombers a l'aeroport de Sabadell (ACN / Albert Segura)

Tenint en compte la situació, els Bombers han avançat un mes l'arribada dels mitjans aeris extraordinaris previstos per a la campanya d'estiu, que enguany arrencarà el pròxim 1 de juny, dues setmanes abans del que és habitual.

La previsió és que l'1 de maig arribin tres avions de vigilància i atac (AVA), dos helicòpters bombarders i un helicòpter de comandament. Aquests aparells se sumaran als mitjans aeris que Bombers té durant tot l'any.
 

Caldran més avions per fer les mateixes descàrregues

Per poder carregar d'una manera segura en un pantà es necessita una làmina "d'entre 400 i 600 metres de llargada, i que tingui unes amplades mínimes", tal com explica Francesc Serra, que és el cap dels Mitjans Aeris dels Bombers.

Per això, quan no puguin accedir a un pantà, l'estratègia passarà per buscar-ne un altre i afegir més aeronaus al dispositiu per intentar assegurar així "que la cadència de descàrregues d'aigua amb avió sigui la que està demanant el comandament de la intervenció".

La Baells està al 25% i els avions no hi podrien accedir (Abel Parareda)

Si han d'anar més lluny, explica Serra, hi hauran d'afegir més avions. I si hi ha més avions destinats en un operatiu, n'hi haurà menys de disponibles per atendre altres incendis simultanis.

Tot i això, remarca el cap dels mitjans aeris, "està clar que [si hi ha foc] els bombers vindrem, i vindrem amb aigua".


Incendis extrems quan tot just és primavera

Tot plegat quan ja estem tenint una primavera amb incendis amb comportaments extrems, impropis per aquesta època de l'any. Per tant, si no plou d'aquí a l'estiu, la campanya pot ser especialment complicada.

Des dels GRAF, Larrañaga adverteix que hi pot haver "incendis amb un comportament que potser no hem vist des de fa molt de temps, o que no hem vist mai".

"Tenim la del 94 com a referència de campanya seca amb grans incendis forestals amb un comportament molt extrem" explica, però "amb una sequera històrica com la d'ara, si li posem un estiu una mica dur meteorològicament, estarem a les portes d'alguna cosa que, probablement, no hem vist fins ara".

ARXIVAT A:
Bombers Incendis Sequera Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut