Foment xifra en 40.000 milions el dèficit en infraestructures a Catalunya els últims 14 anys
- TEMA:
- Infraestructures
El dèficit d'inversió en infraestructures a Catalunya --és a dir, la diferència entre el que s'hauria d'haver invertit i el que s'ha acabat invertint en Rodalies o en ports o aeroports-- és de 39.369 milions d'euros. És la xifra que ha calculat la patronal Foment del Treball acumulant el dèficit dels últims 14 anys de totes les administracions. Això vol dir govern espanyol, Generalitat i també ajuntaments o diputacions.
Per arribar a aquesta xifra, ha considerat que la inversió pública òptima en infraestructures hauria de ser cada any l'equivalent a un 2,2% del PIB de Catalunya, per equiparar-la als indicadors europeus. Foment ha calculat la diferència entre aquesta xifra i la suma de les inversions que ha fet cada administració anualment.
El resultat d'aquesta resta ha estat sempre negatiu des del 2010. I el dèficit s'ha anat acumulant fins a arribar a aquests 39 mil milions, segons l'estudi que han publicat aquest dijous.
Més inversions, menys problemes
Foment del Treball considera que la "manca d'una aposta decidida per la inversió" suposa una "pèrdua clara d'oportunitats i de qualitat de vida dels ciutadans".
La manca d'inversió afecta des de les infraestructures energètiques fins a les de transport i, òbviament, Rodalies. La patronal, precisament, és molt contundent amb Rodalies i demana el traspàs integral a la Generalitat de manera immediata.
L'informe conclou que si s'hi hagués invertit una quarta part del dèficit acumulat, hauria suposat avançar 10 anys les obres necessàries, amb la consegüent millora del servei.
En el cas de l'energia, amb aquesta mateixa quantitat invertida en energia eòlica o fotovoltaica, estaríem molt a prop dels objectius marcats de cara al 2030 en aquest tipus d'infraestructures.
El document també es refereix a les infraestructures hídriques. En aquest sentit, segons la patronal catalana, si s'hagués invertit una quarta part del dèficit acumulat en l'àmbit de l'aigua, ara seria més fàcil adreçar els problemes relacionats amb la sequera.
Es tracta de la construcció de pous i connexions per garantir l'abastament d'aigua durant els mesos de més calor, de la millora d'eficiència dels regs agrícoles, de la reutilització de l'aigua i de reparacions necessàries a tot el territori per evitar fuites, per exemple.
Amb tot plegat, Foment reclama que s'inverteixi cada any l'equivalent al 2,2% del PIB i es planifiquin les infraestructures de forma "realista" per als 10 o 15 anys vinents. També demana més col·laboració entre totes les administracions, "desvinculant planificació i priorització de les eleccions i de les legislatures", i que les licitacions de les obres s'executin en el temps previst.
- ARXIVAT A:
- Infraestructures