Barcelona

Totes les incògnites obertes a 24 hores de la constitució del Parlament

Encara no se sap qui serà el nou president de la cambra i si la mesa d'edat acceptarà la delegació del vot dels electes a la presó i a Brussel·les

RedaccióActualitzat

La vigília de la constitució del Parlament es mantenen totes les incògnites obertes: qui serà el president de la cambra i si la mesa d'edat acceptarà que els tres diputats electes que estan a la presó i els cinc de Brussel·les puguin delegar el vot. Aquest dimecres es votaran els membres de la mesa del Parlament per a aquesta dotzena legislatura.

Precisament, Carme Forcadell ha presidit aquest matí l'última reunió de l'òrgan que substitueix la mesa del Parlament, que s'ha tancat sense cap acord sobre la distribució dels escons en l'hemicicle.

 

Cs i PSC han qüestionat la proposta consensuada pels independentistes i els comuns i ara quedarà pendent de la negociació que es farà en les pròximes hores.

Fonts de la mesa de la Diputació Permanent, que han assegurat que la reunió ha estat "de tràmit", asseguren que també s'hi han tractat qüestions com l'examen de si els nous diputats han complert tots els requisits legals per prendre possessió dels escons.

No s'han pronunciat sobre l'informe dels lletrats que rebutja una investidura telemàtica de Puigdemont. La mesa ha conclòs, com el mateix informe, que haurà de ser la mesa d'edat, que es formarà aquest dimecres, la que haurà de pronunciar-se sobre si és admissible la delegació del vot. La majoria independentista a la mesa serà un element clau per poder abordar la investidura de Puigdemont.

 

La mesa podria acceptar només la delegació del vot dels diputats que estan a la presó i no per als de Brussel·les, amb la qual cosa es faria necessària l'abstenció dels diputats de Catalunya en Comú per garantir una mesa del Parlament independentista.

Aquesta mesa d'edat la formaran el diputat més gran, Ernest Maragall, i els dos més joves, Gerard Gómez i Ruth Ribes, tots tres d'Esquerra Republicana.

Rajoy recorrerà al TC la delegació del vot

Aquest dimarts el president del govern espanyol ja ha avisat que presentaran un recurs al TC si finalment la mesa d'edat permet la delegació del vot, en el cas concret dels diputats electes a Brussel·les. Ho ha dit en una conversa amb periodistes, als quals ha dit que "automàticament presentarà recurs".

Rajoy també ha considerat que la solució per normalitzar la situació a Catalunya seria que els independentistes presentessin un candidat "net" per a la presidència de la Generalitat.

Hores d'intenses negociacions

Fins aquest dimecres a les 11 del matí queden encara hores d'intenses negociacions, en les quals està previst que Junts per Catalunya i Esquerra Republicana continuïn els contactes per decidir qui ocuparà els llocs de la mesa. La setmana passada, Carles Puigdemont i Marta Rovira van acordar una mesa de majoria independentista i buscar la viabilitat per investir Puigdemont.

La renúncia de Carme Forcadell a repetir a la presidència ha obligat Esquerra Republicana a buscar un relleu, el nom del qual encara no s'ha fet públic.

Puigdemont ha jurat aquest dimarts per escrit i "per imperatiu legal" la Constitució i l'Estatut en la presentació de les credencials per obtenir l'acta de diputat. I hi ha afegit el text següent: s'ha compromès a actuar "amb plena fidelitat a la voluntat del poble", una fórmula que han utilitzat la majoria d'electes de JxCat, excepte els investigats: Jordi Sànchez, Joaquim Forn, Jordi Turull, Clara Ponsatí i Lluís Puig. Josep Rull sí que hi va incloure el "per imperatiu legal".

ARXIVAT A:
Procés catalàEleccions 21D
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut