Forcadell en la constitució del nou Parlament: "Tanquem l'etapa autonòmica"
Constituït el nou Parlament sorgit de les eleccions del 27 de setembre. Carme Forcadell, de Junts pel Sí, ha estat escollida nova presidenta de la cambra catalana, amb 77 vots a favor, 57 en blanc i un vot nul, i es converteix així en la vuitena presidenta de Parlament des del restabliment de la democràcia i en la segona dona a ser-ho després de la seva predecessora Núria de Gispert.
Forcadell ha rebut 5 vots més que la suma de diputats de Junts pel Sí i la CUP, provinents de Catalunya Sí que es Pot, que li ha donat aquest vots, diuen, "per donar-li l'oportunitat de ser presidenta de tots i totes".
Forcadell ha estat elegida en una primera votació secreta, en la qual cada diputat ha introduït una papereta amb un nom en una urna que custodiava la mesa d'edat.
Lluís Corominas, de JxS, i José María Espejo-Saavedra, de C's, vicepresidents mesa
En una segona votació, s'han escollit les vicepresidències. La primera ha estat per Lluís Corominas, de Junts pel Sí, amb 66 vots a favor, i la segona per, José María Espejo-Saavedra, de Ciutadans, 56 vots a favor de 135. En aquesta votació, també hi ha hagut 5 vots en blanc i 8 de nuls.
Secretaris amb empat de vots
Finalment, s'ha fet la tercera i darrera per a les quatre secretaries: dues per a Junts pel Sí, una per al PSC i una altra per a Catalunya Sí que es Pot. Anna Simó, de JxS, ha estat escollida secretària primera amb 37 vots i David Pérez, del PSC, segon, amb 36 vots. Ramona Barrufet, de Junts pel Sí, i Joan Josep Nuet, el coordinador general d'EUiA, han empatat amb 25 vots. Una situació inèdita a la cambra.
En principi, s'havia de fer una nova votació per desempatar entre la tercera i la quarta secretaria, però el president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull, ha dit que hi havia un acord perquè Nuet fos el tercer secretari i Barrufet, la quarta i que volien mantenir-lo si no hi havia inconvenient de la cambra. Enric Millo, del PPC, inicialment ha demanat la paraula però Xavier Garcia Albiol li ha dit que no i no s'ha hagut de repetir la votació.
Forcadell: "Volem ser el Parlament de tots i de totes sense exclusions"
Un cop elegits els membres de la mesa, tots han ocupat els seus llocs, s'ha constituït el Parlament i la nova presidenta ha fet un discurs d'obertura. Carme Forcadell l'ha començat agraint "l'honor que m'heu fet en designar-me per dirigir aquest Parlament" i ha dit que treballarà perquè "la veu de les dones sigui present als espais públics, en la mateixa proporció que la dels homes", i que sigui una "normalitat i no excepcionalitat". A més, ha defensat un Parlament sobirà que aprovi lleis per als que més ho necessiten" i ha sentenciat:
"Protagonitzem un moment fundacional"
Forcadell, que ha destacat que "som aquí perquè les darreres eleccions van ser excepcionals i perquè hi hagut un canvi en la manera de fer política", s'ha compromès a complir el reglament del Parlament, a representar la institució amb "tota la dignitat que pugui" i ha defensat que "hem de ser exemple d'austeritat i transperència" en època de crisi. Ha reclamat també que el "Parlament sigui la veu de la ciutadania, vingui d'on vingui" i ha apel·lat: "Siguem lleials a la ciutadania i al bé comú".
"Volem ser el Parlament de tots i de totes sense exclusions", ha manifestat l'expresidenta de l'ANC, que ha afirmat que proposarà que els parlamentaris dels grups que no tenen representació a la mesa puguin assistir a les seves trobades. En aquest sentit, ha insistit que s'esforçaran perquè hi hagi un clima d'entesa sense "polèmiques estèrils".
"Aquest serà el Parlament de tots i de totes, siguem guardians de la fortalesa d'aquest edifici. Porta oberta per acollir els anhels d'aquest poble. Vull un parlament sobirà que aprovi lleis per als que més ho necessiten i ajudin eradicar desigualtats socials".
Forcadell ha proclamat "un país lliure, volem que el llegat d'aquest Parlament sigui la construcció d'un marc jurídic propi" i, en aquesta línia, ha proclamat "un nou Parlament, que no siguem esclaus del passat, sinó creadors del futur". I ha estat molt clara quan ha proclamat:
"Tanquem l'etapa autonòmica i enlairem un nou escenari fins al demà. Protagonitzarem un moment fundacional"
La flamant presidenta del Parlament ha defensat també una cambra que es converteixi en "el lloc on la utopia es manifesta".
"Posem-nos a caminar, encetem el procés constituent. Queda constituïda l'onzena legislatura"
D'aquesta manera, ha constituït l'onzena legislatura Carme Forcadell, que ha acabat el seu discurs amb un "Visca la democràcia, el poble sobirà i la república catalana", i ha fet una crida a cantar "Els Segadors".
La sessió comença amb un minut de silenci en record a Jordi Miralles
La sessió ha començat a les 11 del matí quan els 135 diputats 82 són nous han ocupat els escons d'acord amb la distribució que es va acordar divendres. Mirant des de la mesa, els representants de Junts pel Sí s'han situat a l'esquerra de l'hemicicle; al darrere, els de la CUP, i a la dreta, Ciutadans, a les primeres fileres, amb Catalunya Sí que es Pot; al darrere, el PSC, i al final, el PP.
Poc després s'ha constituït la mesa provisional per dirigir les votacions per triar la mesa definitiva. És l'anomenada mesa d'edat. L'ha presidit el diputat més gran, Julià de Jòdar, de 72 anys, de la CUP, i els secretaris han estat Gerard Gómez del Moral, de Junts pel Sí, i Joan Giner, de Catalunya Sí que es Pot, que tenen 26 anys. Abans d'iniciar les votacions, però, s'ha fet un minut de silenci en record a l'exdiputat i excoordinador general d'EUiA Jordi Miralles.
Julià de Jòdar: "Ja no ens acontenta el pinso. Volem sortir de la gàbia"
A més, Julià de Jòdar, finalment, ha fet discurs d'obertura de la sessió constituent del Parlament, que és opcional. Ha recordat que el Parlament disposa d'una majoria independentista amb la tasca principal de resoldre el conflicte amb es mateixos termes "pacífics" que han liderat fins ara. La independència, ha dit, és una realitat "necessària":
"Ja no ens acontenta el pinso. Volem sortir de la gàbia".
De Jòdar ha assegurat també que "aquest Parlament serà l'escenari de l'embat entre democràcia i règim davant d'un món que ens contempla" i ha sentenciat:
"Som un sol poble, certament, però divers, plural i complex"
"El problema del pa i del treball afecta la majoria", ha assegurat De Jódar, que també ha dit que és necessari la justícia social o acabar amb el patriarcat i ha criticat la corrupció i l'elitisme. A més, ha assegurat que "cap govern sorgit del Parlament no guanyarà legitimitat si no aplica mesures per pal·liar" la pobresa. "No es pot fallar en la justícia social. Amb els pobres no s'han de fer experiments; ells han de tenir el control dels plans d'emergència socials", ha manifestat en un discurs que ha acabat amb un "Visca la terra".
Un cop finalitzat el discurs, els dos secretaris de la mesa provisional han fet una lectura dels noms dels diputats del nou Parlament. Immediatament després, ha començat l'elecció de la mesa definitiva del Parlament amb tres votacions.