Carme Forcadell i Dolors Bassa sortint de la presó aquest dilluns (Marc Puig Pérez / Marina López)

Forcadell i Bassa han estat "escassíssimes" hores a la presó, segons el recurs de la Fiscalia

El ministeri públic recorre el tercer grau de l'exconsellera i l'expresidenta del Parlament el dia que fa tres anys de l'empresonament del govern Puigdemont
Redacció Actualitzat
TEMA:
Judici procés

El tercer grau de Carme Forcadell i Dolors Bassa pot tenir els dies comptats. La Fiscalia ha recorregut davant del Tribunal Suprem el tercer grau, avalat pel jutjat de vigilància penitenciària, que la Generalitat va concedir a l'expresidenta del Parlament i a l'exconsellera de Treball, Afers Socials i Famílies.

La Fiscalia demana que tornin al segon grau estricte, és a dir, sense dret a sortides ni a permisos, perquè encara no han complert la quarta part de la condemna. Forcadell va ser condemnada a 11 anys i mig i Bassa, a 12, totes dues per sedició.  

Ara, estan pendents de la decisió del Suprem. El més probable és que els retiri el tercer grau com a la resta de presos del procés.

El jutge de vigilància penitenciària no suspèn el tercer grau

De moment, però, el jutge de vigilància penitenciària ha decidit no suspendre'l, com demana la Fiscalia. Així, Bassa i Forcadell mantindran el tercer grau fins que el Suprem es pronunciï sobre el recurs.

Amb aquesta decisió, el jutge de vigilància penitenciària deixa un panorama totalment diferent entre els presos i les preses del procés. Tots estan pendents de la decisió final del Suprem; però els homes, en segon grau i a la presó, i les dones en un règim molt més flexible.
 

Els arguments de la Fiscalia contra el tercer grau de Bassa i Forcadell

Forcadell i Bassa tenen el tercer grau des del juliol. En el recurs, la Fiscalia argumenta que han passat "escassíssimes" hores a la presó perquè, al cap d'uns mesos, se'ls va permetre sortir unes hores amb l'aplicació d'un article 100.2 "amplíssim", que veu com un "tercer grau encobert".  

El ministeri públic afirma també que, "lluny d'afavorir el compliment dels fins de la pena, el que fa és crear una total sensació d'impunitat", tant en elles com en la societat.

En el cas de Forcadell, la Fiscalia afirma que la seva estada a la presó "és més teòrica que real, i es limita a la pernocta" i afegeix que "no hi ha una autèntica assumpció delictiva" perquè reconeix els fets, però en fa "la seva pròpia interpretació".

Dolors Bassa tornant a la presó, aquest dilluns

 

Pel que fa a Bassa, al·lega que manté la "falta de respecte a les lleis i als tribunals de justícia" i la creença que el mandat del Parlament està per sobre del Constitucional.

La Fiscalia ha prescindit del recurs davant del jutjat de vigilància i ha impugnat el tercer grau de Bassa i Forcadell directament davant el Suprem, al qual demana que doni al cas un tracte preferent.

El Suprem serà qui decideixi sobre el fons de la qüestió, però la possible suspensió l'ha de dictaminar el jutjat de vigilància penitenciària.

Fa més de dos mesos que el Suprem té sobre la taula el recurs de la Fiscalia contra el tercer grau dels altres 9 presos del procés. Ells el tenen suspès des del 30 de juliol passat, pendents de la decisió del Suprem, i tant Jordi Sànchez com Jordi Turull i Josep Rull han demanat que desencalli el recurs.

 

Tres anys de presó del govern Puigdemont

La Fiscalia ha presentat el recurs el dia que fa tres anys que bona part del govern de Carles Puigdemont va entrar a la presó. Coincidint amb la data, Laura Turull i Beta Forn, filles dels dos exconsellers empresonats, han considerat, en declaracions a Catalunya Ràdio, que no es fa prou per la llibertat dels presos independentistes.

 

 

Les filles de Quim Forn i Jordi Turull voldrien una amnistia, però creuen que, si abans arribés un indult, haurien d'agafar-lo per poder recuperar la llibertat.

Per la seva banda, el president d'Esquerra, Oriol Junqueras, ha afirmat, en una entrevista a RAC1, que no creu que un indult arribi abans de Nadal, i que en qualsevol cas aspiren a una amnistia i finalment a un referèndum per poder votar.

Junqueras, però, manté que, mentre no s'arriba a aquest objectiu, és partidari de parlar i dialogar amb qui sigui. "Tothom s'ha esforçat a dialogar amb els seus opressors. Si ho va fer Nelson Mandela després de 27 anys a la presó, nosaltres ho podem fer", ha argumentat.

 

 


 

 

ARXIVAT A:
Judici procés Carme Forcadell Dolors Bassa Govern empresonat Tribunal Suprem
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut