Barcelona

Forcadell sobre el seu processament: "Al final semblarà que tot això és normal"

Els membres de la mesa del Parlament processats pel TSJC afirmen que la seva situació és molt excepcional i inèdita en una democràcia occidental

RedaccióActualitzat

Els cinc membres de la mesa del Parlament de Catalunya encausats per la fiscalia per tramitar el debat i la votació sobre un referèndum d'autodeterminació han reiterat una vegada més que defensaran la legalitat i la legitimitat de la seva actuació quan declarin davant del TSJC.

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els secretaris de la mesa Lluís Maria Corominas, Anna Simó, Ramona Barrufet i Joan Josep Nuet ho han dit en una entrevista col·lectiva a "El matí de Catalunya Ràdio".

A preguntes de Mònica Terribas, Forcadell s'ha referit a la carta que diputats britànics han adreçat al govern espanyol perquè s'arxivi la causa contra ella i la mesa del Parlament. Segons la presidenta, aquesta carta evidencia l'excepcionalitat de la situació:

"A tots els diputats que venen d'altres països europeus els costa molt de creure la situació que s'està vivint al Parlament de Catalunya, perquè no poden entendre que et diguin, en un Parlament, què pots debatre i què no. Això és insòlit en democràcia, i aquesta carta és una mostra d'aquesta situació tan extraordinària que estem vivint i que de cap manera hem de normalitzar, perquè al final potser semblarà que això és normal. Crec que hem de remarcar l'excepcionalitat de tot això que està passant. Això en democràcia no pot passar i aquí està passant."

Inviolabilitat parlamentària

Els cinc acusats no han volgut revelar quines argumentacions faran servir quan declarin davant del TSJC -Forcadell i Simó estan citades dilluns 8 de maig i Corominas i Barrufet, el divendres 12-, però sí que han avançat que utilitzaran el principi d'inviolabilitat parlamentària.

Lluís Maria Corominas ha destacat que aquest principi està recollit al reglament del Parlament i a l'Estatut i protegeix els diputats perquè no se'ls pugui responsabilitzar per les opinions i els vots en l'exercici de la seva feina. Segons ha dit, el seu processament està vulnerant una garantia bàsica dels sistemes democràtics:

 "Precisament el que és rellevant és que no estem parlant de la constitucionalitat o no dels plantejaments, sinó que estem en una causa penal, i, per tant, el que volen és que deixem de fer la funció que fem, que és protegir, precisament, aquests dos drets: que puguem participar en política i que puguem expressar-nos lliurement al Parlament."

 

 

"Interpretació creativa" de la fiscalia

Per la seva banda, Joan Josep Nuet s'ha queixat que la fiscalia "el posés en el focus mediàtic" quan va excloure'l de la causa amb el que ha qualificat d'"interpretació creativa" de la legislació vigent. Segons ha dit, precisament aquesta interpretació va evidenciar que els motius de la querella eren polítics:

"Aquí l'únic que ens uneix és que tots volem que aquest debat es produeixi, perquè és inconcebible, inimaginable, que al Parlament no es pugui parlar de la independència de Catalunya. "

La separació de poders, en joc

Ramona Barrufet ha dit que, a pesar de la situació, hi ha bon ambient a la mesa del Parlament amb els diputats de l'oposició i que no s'han perdut mai les formes. Per la seva banda, Anna Simó ha destacat que ara es vol impedir el que el Parlament ja va fer el 2015, i ha afirmat que la legislació internacional els empara.

La presidenta Forcadell ha insistit que el que està en joc és un dels principis bàsics de l'estat de dret de qualsevol democràcia, com és la separació de poders:

 "En cap Parlament ha passat mai abans que es persegueixi penalment el debat de les idees. La inviolabilitat ha d'estar protegida judicialment; per tant, hauria de ser al contrari, que els tribunals ens protegissin perquè poguéssim fer la nostra feina amb total llibertat."

Forcadell ha fet seva una afirmació de la carta dels diputats britànics a Rajoy, que asseguren que el que està passant al Parlament de Catalunya no ha passat a cap país de l'Europa Occidental des del 1945.

 

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut