Barcelona

Un fort desplegament dels Mossos desallotja 6 famílies del Bloc Llavors de Barcelona

Són famílies vulnerables, amb dos menors, a qui, segons el decret de l'habitatge, els haurien d'haver ofert un lloguer social, i per això l'Ajuntament estudia sancions

Actualitzat

Els Mossos d'Esquadra han desplegat un fort operatiu d'antiavalots a l'edifici conegut com a Bloc Llavors, al número 38 del carrer Lleida de Barcelona per executar el desnonament de les 6 famílies que hi viuen, per ordre judicial.

El sisè intent ha estat el definitiu per desallotjar l'edifici on fa dos anys que hi viuen 6 famílies vulnerables, entre les quals hi ha dos menors. Després de treure la cinquantena d'activistes que hi havien passat la nit per evitar el desnonament, els Mossos n'han fet fora els veïns. 

La Susana, que ocupava el cinquè tercera, ha estat l'última a sortir i ha denunciat la violència de la policia quan els han demanat de poder agafar uns carros amb efectes personals. 

"Han rebentat la porta, han tret la porta amb una pota de cabra, ens han rebentat els mobles, i quan els hem dit que volíem sortir pel nostre propi peu i que en deixessin treure els carros, ens ha dit: - "De una hostia os voy a sacar, hijas de puta!"-. Ens han agafat, ens han tret cap a fora, i ens han escorcollat i identificat."

La consellera del districte de Sants-Montjuïc Carolina López denuncia que s'està impedint a les tècniques municipals del Servei de la Unitat Antidesnonaments, SIPHO, la mediació amb la comitiva judicial.

El desnonament que s'havia aturat al gener pel decret de l'habitatge, es va tornar a activar el mes de febrer quan l'Audiència de Barcelona va resoldre que el decret no impedeix el desnonament, sinó que només habilita les administracions a multar els que l'incompleixen.

 

 

Segons aquest decret d'habitatge de la Generalitat, aquestes famílies tenen dret a un lloguer social, que la propietària de l'edifici, el fons inversor Vauras Investment no els ha ofert. En conseqüència, l'Ajuntament de Barcelona prepara expedients sancionadors, que poden arribar als 90.000 euros i fins i tot a l'expropiació. 

Desplegament policial

Furgonetes de la brigada mòbil dels Mossos d'Esquadra i un gran nombre d'agents han ocupat el carrer Lleida del barri del Poble-sec, per allunyar els que es concentraven a la porta del bloc. 

A l'interior hi havia les 6 famíliesque havien de ser desnonades. Les dues famílies que tenen fills, de 10 i 5 anys, han passat la nit fora de l'edifici per evitar situacions violentes als menors, segons han explicat activistes que hi han estat tota la nit i que la policia ha anat traient de l'edifici.

La policia ha trobat que una cinquantena d'activistes eren a l'escala per intentar evitar que s'executés el desnonament. La policia ha començat fent fora els activistes, que han denunciat violència i que la policia actua sense la presència de la comitiva judicial..

 

 

La policia ha anat traient diverses persones de l'edifici (CCMA)

A l'exterior els Mossos els han fotografiat, escorcollat i identificat abans de deixar-los anar. Una de les activistes ha explicat que els han amenaçat de denunciar-los per desobediència i impedir l'execució del desnonament.

A fora, els activistes han estat escorcollats i identificats abans de deixar-los anar (CCMA)

El Sindicat de Barri del Poble-sec ha explicat que la policia ha arribat a l'edifici a 2/4 de 7 del matí i hi ha entrat sense esperar la comitiva judicial.

 

 

Els Mossos han entrat a l'interior de l'Edifici Llavors sense esperar la comitiva judicial (ACN/Sindicat de Barri del Poble-sec)

 

Diversos intents de desnonament

Les sis famílies vivien al bloc des del juliol del 2017, les han intentat desnonar en 5 ocasions, però la pressió dels veïns i organitzacions socials ho havien aturat.
L'última vegada, el mes de gener, el mateix jutjat va aturar inicialment el desnonament en aplicació del decret. La jutgessa va demanar al grup inversor que estudiés si hi havia famílies vulnerables. 
l al febrer, l'Audiència de Barcelona va desestimar el recurs presentat pels ocupants i va activar una nova ordre de desnonament, aquesta amb data oberta entre el 26 de febrer i l'11 de març.

Silvio Covolo, portaveu del Sindicat de Barri del Poble-sec reitera que la data oberta aplicada al desnonament és il·legal.

"Les dates obertes són il·legals, no estan previstes per la llei d'enjudiciament civil, i el març del 2019 un decret llei va reconèixer que les dates obertes són il·legals. Aquest mateix jutjat, fa uns mesos, es va negar a aplicar una data oberta i ara la torna la posar."

 

A partir de llavors, els activistes van començar una campanya amb concerts i activitats per garantir la presència de gent a l'edifici i impedir el desnonament, com aquesta nit passada. 

Un centenar d'antiavalots estan desplegats a l'exterior i a l'interior de l'edifici (CCMA)


El Sindicat de Barri del Poble-sec i les famílies del Bloc Llavors han demanat mesures cautelars al Comitè de Drets Econòmics, Socials i Culturals de l'ONU. També han enviat una carta a Leilani Farha, la relatora de l'ONU en matèria d'habitatge.


L'Ajuntament estudia sancions

L'Ajuntament de Barcelona fa setmanes que insisteix que la propietat els ha de fer una oferta de lloguer social d'acord amb el decret de l'habitatge. Segons el Sindicat de Barri del Poble-sec, Vauras, un fons voltor propietari de l'edifici, no ha fet cap oferta de lloguer social.

"Totes les persones que hi viuen compleixen amb els criteris de vulnerabilitat i totes tenen dret a un lloguer social. El problema és que a Barcelona el preu dels lloguers i la pressió especulativa està fent fora les famílies. Hi ha moltes famílies que encara que tinguin uns ingressos normals no es poden permetre pagar un pis.
El fons voltor propietat dels pisos ha intentat vendre'ls per mig milió d'euros. Qui pot pagar un pis de mig milió d'euros de 80 metres quadrats?"

Com que no hi ha hagut oferta de lloguer social, el consistori prepara els corresponents expedients sancionadors, que poden arribar als 90.000 euros i fins i tot a l'expropiació.
 

Aquest mes de febrer, la CUP, JuntsxCat i ERC van demanar a la jutgessa que aturés el procés.

ARXIVAT A:
Habitatge
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut