Fortes caigudes a les borses europees per la difícil situació que travessa Credit Suisse
Les accions del banc s'han desplomat un 24% i l'entitat demana a la banca central helvètica que els doni suport en públic per frenar el contagi
Nou dia negre per a les borses europees, després de la caiguda en les cotitzacions dels bancs europeus pel tancament de Silicon Valley Bank (SVB) a principis de setmana. La borsa europea ha tornat a desplomar-se --entre un 3 i un 4%-- per les dificultats de Credit Suisse, un dels 20 més grans d'Europa.
La caiguda a plom d'aquesta entitat bancària s'ha produït en saber-se que el seu principal accionista, el Saudi National Banck, es negava a aportar-hi més capital per sostenir-la.
Si dilluns Credit Suisse ja va ser dels més afectats pel tancament dels bancs nord-americans --va caure un 21%--, aquest dimecres s'ha tornat a desplomar i ha arrossegat tot el sector financer europeu, que també havia quedat tocat pel SVB.
Les accions de Credit Suisse han arribat a caure un 30% a la borsa de Zuric aquest matí, tot i que han frenat la caiguda i ha tancat el dia amb -24%. L'entitat acumula aquesta setmana una caiguda del 37% i del 40% des de començament d'any.
On més han patit les borses ha estat a Itàlia (-4,7%) i Espanya (-4,3%), on bancs com Monte dei Paschi, Banc Sabadell o BBVA s'han tenyit de vermell amb caigudes d'un 10%. A Alemanya, els dos principals bancs, el Deutsche Bank i el Commerzbank, també han patit un 9% de baixada. Però la patacada més forta dels bancs europeus ha estat a França, on Société Générale ha caigut un 12% i BNP Paribas un 10%. El Regne Unit tampoc se n'ha escapat, i Barclays ha baixat un 9%.
Credit Suisse reclama suport en públic
Crédit Suisse ha demanat al banc central suís que li mostri públicament el seu suport. Vol que li doni un cop de mà després que les seves accions s'hagin desplomat.
Segons el diari Financial Times, també ha buscat el suport del regulador suís per calmar els mercats i poder frenar el contagi. La intenció dels màxims dirigents del banc seria demostrar que poden seguir endavant en solitari i el seu president deia aquest dimarts que no contemplen demanar ajuda al govern suís.
La preocupació pel contagi ha fet que el Banc Central Europeu (BCE), que aquest dijous celebra la seva reunió de política monetària, hagi contactat als bancs centrals dels països de la zona euro perquè els comuniqui el nivell d'exposició financera al Credit Suisse, segons informa The Wall Street Journal.
L'accionista saudita de Credit Suisse tanca l'aixeta
Tot plegat s'ha desencadenat després que el president del banc estatal saudita, Ammar al-Khudairy, ha anunciat que no donarà més assistència financera per fer front als seus comptes afectats a l'entitat suïssa. "No podem perquè superaríem el 10% (de l'accionariat), és una qüestió regulatòria", ha dit en una entrevista a BloombergTV.
El banc saudita va adquirir l'any passat aquest 10% d'accions en l'ampliació de capital llançada per Credit Suisse, amb una inversió de 1.530 milions d'euros.
El 2022 el banc zuriquès va registrar pèrdues per valor d'uns 7.400 milions d'euros, 4,5 vegades més que el 2021, afectat per la seva exposició a firmes de risc amb problemes financers com Arxecs o Greensill. A més, l'any passat, Credit Suisse va patir una retirada de liquiditat per valor de 126.000 milions d'euros.
Un dels bancs europeus amb més problemes
Així doncs, ja fa mesos que el Credit Suisse és un dels bancs europeus que està donant més maldecaps. Durant anys va prendre decisions d'inversió arriscades i aquest passat octubre ja va presentar un pla per reestructurar el negoci; volia tornar a enfocar-se en la gestió del patrimoni dels seus clients i deixar les apostes més arriscades.
És un pla a tres anys, però en els últims mesos molts clients han retirat els seus fons, i els propietaris del banc, els accionistes, estan perdent la paciència perquè no veuen resultats. Els auditors tampoc ho veuen clar.
"Feia molt de temps que arrossegava problemes, està sota observació del regulador suís des de setembre de l'any passat. I bàsicament, ja sabem que quan als mercats hi ha tensió i nervis, l'especulació entra molt en joc i són moments d'oportunitats de fer negoci per als especuladors", destaca Lluís Benguerel, analista de mercats.