L'agència libanesa de notícies parla de l'ofensiva "més violenta" d'Israel sobre Beirut aquests dies (Reuters/Amr Abdallah Dalsh)

Fortes explosions sacsegen Beirut en la "nit més violenta" de bombardejos israelians

Almenys 24 morts al centre de Gaza per atacs de l'exèrcit d'Israel, que anuncia una nova ofensiva i evacuacions al nord
Actualitzat
TEMA:
Pròxim Orient

Nit marcada per una onada d'atacs massius, a la ciutat de Beirut, que ha rebut un dels bombardejos més intensos de l'ofensiva actual de l'exèrcit israelià contra Hezbollah.

Els fortíssims impactes han estat als suburbis del sud de la capital del Líban, on hi ha Dahieh, el bastió de la milícia xiïta, objectiu de les Forces de Defensa d'Israel des de fa dies.

L'Agència Nacional de Notícies libanesa (ANN), parla de "la nit més violenta".

"Els suburbis meridionals de Beirut han registrat la nit més violenta des de l'inici de l'agressió, en ser objectiu de més de 30 atacs, el ressò dels quals s'ha sentit a Beirut i el fum negre dels quals ha cobert totes les zones de l'extraradi."

Es té constància que han caigut bombes sobre cinc barris residencials de Dahieh, almenys, i també sobre una benzinera situada a la carretera que va fins a l'aeroport internacional Rafik Hariri.

Una forta explosió, aquesta nit, a Beirut, vista des de Sin El Fil, a l'est de la ciutat (Reuters/Amr Abdallah Dalsh)

Ara per ara, no es té informació sobre si els bombardejos han causat danys personals.

Testimons de l'agència AFP expliquen que s'han sentit explosions durant més de dues hores. Han estat ben visibles des de quilòmetres de distància, i les imatges enregistrades mostren boles de foc il·luminant la ciutat en plena nit.

Dues columnes de fum ben visibles, aquest matí, sobre Beirut (Reuters/Joseph Campbell)

Diverses columnes de fum eren encara visibles aquest matí sobre Beirut.


Almenys 24 morts al centre de Gaza

Paral·lelament a l'ofensiva sobre el Líban, les Forces de Defensa d'Israel també han intensificat els atacs a Gaza.

Al centre de la Franja, a la ciutat de Deir al-Balah hi ha tornat a haver bombardejos, més mortífers que dissabte, quan van causar la mort de vuit persones.

L'exèrcit israelià torna a parlar d'"atacs precisos sobre terroristes de Hamas".

Uns nois davant la mesquita Shuhada al-Aqsa, bombardejada per Israel (EFE/EPA/Mohammed Saber)

Els mitjans del govern de Hamas, per la seva banda, informen d'almenys 24 persones mortes i 93 de ferides a causa de les bombes caigudes sobre la mesquita de Shuhada al-Aqsa i l'escola Ibn Rushd, on Israel assegura que s'amagaven centres de control i comandament des dels quals Hamas planifica "atacs terroristes contra les tropes de l'estat d'Israel".

Els dos edificis són a prop de l'hospital Al-Aqsa de Deir al-Balah.

L'agència oficial Wafa, de l'Autoritat Palestina, explica que, segons fonts mèdiques de la Franja, "diversos cadàvers d'infants han arribat a l'hospital decapitats" per l'impacte de les bombes.


Nova incursió al nord de la Franja

Encara a Gaza, l'exèrcit israelià ha anunciat aquest diumenge una nova incursió terrestre a la Franja per "encerclar" Jabalia, on assegura que Hamas intenta reagrupar-se per "reconstruir les seves capacitats operatives".

"Abans i durant l'operació, l'exèrcit ha atacat desenes d'objectius militars per ajudar les tropes terrestres" com magatzems d'armes i diverses infraestructures, ha explicat en un comunicat.

Entre els objectius atacats hi hauria unes antigues instal·lacions de la UNRWA, l'agència de l'ONU per als refugiats palestins, on l'exèrcit d'Israel assegura que Hamas havia establert un altre centre de control i comandament.

Les tropes israelianes havien marxat parcialment de l'àrea de Jabalia al maig, després de tres setmanes d'operacions centrades en el camp de refugiats més gran de la Franja.

Destrucció al camp de refugiats de Jabalia, en una imatge del febrer (Reuters/Mahmoud Issa)

Es calcula que uns 200.000 gazians continuen establerts al nord de Gaza després que, fa gairebé un any, Israel ordenés als residents de la zona que marxessin cap al sud.

Ampliació de la zona humanitària d'Al-Mawasi

La intenció de l'exèrcit israelià és fer nous desplaçaments forçats de gazians del nord cap al sud de la Franja. Per aquest motiu, ha publicat mapes amb possibles zones d'evacuació i ha anunciat la reobertura de dues rutes cap al sud, per la carretera de Saladí a l'interior, i la carretera d'Al-Rashid, costanera.

A més, ha anunciat l'ampliació de la zona humanitària que va establir a Al-Mawasi, al sud-oest de Gaza, on s'amunteguen, sobretot, habitants de Khan Yunis i Rafah que han fugit dels atacs en aquestes ciutats.

Destrucció a Al-Mawasi després d'un bombardeig israelià al setembre (Europa Press Abed Rahim Khatib dpa)

En un comunicat, assegura que "la zona ampliada inclou hospitals de campanya" i "subministraments d'aliments, aigua i material mèdic".

La realitat, però, és que Al-Mawasi és una estesa de tendes de campanya a tocar del mar on es calcula que gairebé dos milions de persones malviuen anxovades i en condicions pèssimes, denunciades per organismes internacionals.

Gazians d'Al-Mawasi miren el cràter causat per un bombardeig israelià al setembre (Europa Press Rizek Abdeljawad Xinhua News Contacto)

La denominació de zona humanitària, a més, no ha impedit que Al-Mawasi hagi estat bombardejada diverses vegades pel mateix exèrcit israelià, que va establir-la com a àrea suposadament segura.

 

Almenys 45.000 morts i 10.000 desapareguts

Quan està a punt de complir-se el primer aniversari de la incursió sense precedents de Hamas en territori israelià que va desfermar la guerra de Gaza, almenys 41.870 persones han mort a la Franja, i 97.166 han resultat ferides per l'ofensiva de les Forces de Defensa d'Israel. A més, es calcula que hi ha uns 10.000 desapareguts sota la runa.

Tot això sense oblidar que, aquest juliol, un estudi de la revista mèdica The Lancet va estimar en 186.000 el total de morts atribuïbles a l'ofensiva d'Israel contra la Franja de Gaza. 

A més, es calcula que 1,9 milions de persones, d'una població de 2,3 milions, s'han convertit en desplaçats per un territori on la majoria d'infraestructures han resultat destruïdes i l'escassedat d'aigua, aliments i medicaments marca la vida quotidiana dels gazians. 

Pel que fa al Líban, els atacs israelians han causat la mort d'unes 2.000 persones, i més d'1,2 milions de desplaçats, en un país de 5,5 milions d'habitants.

ARXIVAT A:
Pròxim Orient Israel Gaza Guerra a Gaza Hamas Líban Hezbollah
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut