Un jugador del Fortnite mostra la pantalla del mòbil davant d'un logotip d'Apple (Reuters/Dado Ruvic)

Fortnite torna als mòbils iPhone i Android després de quatre anys de litigis

Epic Games rellança el seu popular videojoc a la UE, a través d'una plataforma alternativa, després de la batalla legal amb Apple i Google

Quatre anys després, el popular videojoc Fortnite ha tornat als telèfons mòbils iPhone i Android. Així ho ha anunciat la companyia que va crear-lo, la nord-americana Epic Games, que també ha llançat una nova plataforma digital a través de la qual adquirir-lo.

L'agost de 2020, Apple i Google --que desenvolupen els sistemes iOS i Android-- van decidir retirar Fortnite de les seves botigues digitals. El motiu, que Epic Games havia instaurat un sistema de pagaments alternatiu dins del joc, que permetia als usuaris fer compres més barates i sense passar per l'App Store ni la Google Play Store, les botigues d'Apple i Google, que cobren comissió.

Però en les últimes hores, els jugadors del Fortnite ja poden tornar a descarregar-lo a través de l'Epic Games Store, substitutiva de les botigues dels dos gegants tecnològics. La nova plataforma només es pot fer servir a la UE en el cas del sistema iOS, i a tot el món per a Android.

Un jugador del Fortnite, amb el seu telèfon mòbil (Europa Press)

Malgrat que l'Epic Games Store està disponible en ordinadors des de 2018, no ha estat fins ara que la nova Llei de Mercats Digitals comunitària del març ha obligat Apple i Google a obrir-se a la competència i permetre botigues digitals alternatives als seus dispositius a la UE.

La batalla que Apple i Google han lliurat contra Epic Games en els darrers anys té origen en la comissió del 30% que les dues primeres imposen en totes les transaccions que es fan dins de l'App Store i de la Google Play Store. Un percentatge considerat abusiu per part de creadors de videojocs com els de Fortnite, que van rebel·lar-se en contra.
 

La batalla legal no acaba aquí

Com a primer resultat d'aquest enfrontament legal, el conseller delegat d'Epic Games, Tim Sweeney, ja ha aconseguit que la UE obligui Apple i Google a permetre botigues alternatives com la que ha desenvolupat la seva companyia. Un èxit que hauria costat a Epic Games més de mil milions de dòlars en litigis i advocats: "És un preu petit a pagar per la llibertat futura de la nostra companyia i per tots aquells que vulguin participar en el mercat", ha valorat Sweeney al mitjà especialitzat Game File.

Tot i això, la normativa europea que permet el retorn del Fortnite als mòbils dels ciutadans de la UE no té una llei equivalent en altres indrets del món, on les apps només es poden descarregar al mòbil a través de l'App Store en cas de tenir iOS. Per això, Sweeney els acusa de bloquejar l'accés de mil milions de persones al seu joc, i promet continuar la batalla legal "per restablir la lliure competència de mercat".

ARXIVAT A:
Unió EuropeaAppleGoogleTecnologiaVideojocs
Anar al contingut