Fosc a les 9 del matí o a les 6 de la tarda? El ball de l'eliminació del canvi d'hora

Gil Toll Actualitzat

A finals d'octubre es va fer el canvi d'horari a tot Europa i vam endarrerir una hora els rellotges per guanyar més llum al matí. És una mesura d'estalvi energètic que es va implantar arran de la crisi del petroli dels anys setanta i que pot tenir els dies comptats.

Els últims informes sobre l'estalvi energètic donen resultats molt minsos i la població europea ha manifestat el seu cansament pels canvis a través d'un procés participatiu en què el 80% es va declarar contrari.

Un equip del programa va gravar en un punt de la carretera de Collblanc abans i després del canvi d'hora per veure la diferència de llum a les vuit del matí.

Aquesta diferència de llum amb un horari o un altre que es produeix al matí i a la tarda és el que ara està sobre la taula per decidir quin ha de ser l'horari definitiu, un cop s'acabin els canvis d'hivern i estiu.

 

Notícia relacionada: Reforma horària: els experts recomanen l'horari d'hivern tot l'any

 

Les opinions sobre un o altre horari depenen de les prioritats que tinguin les persones, les empreses, i dels efectes sobre la salut pública. A la carretera de Collblanc s'està acabant de construir un centre comercial on Natalia Martín i Ylenia Vargas enllesteixen el muntatge de la botiga on treballaran. Totes dues destaquen que tenir més llum al matí és millor per treballar, es troben més despertes i aprecien la claror natural com un factor de seguretat. Però la Natalia lamenta que quan surt de la botiga a les sis de la tarda ja és fosc i no convida al lleure i la vida social. 

 

 

Comexi és una empresa de Riudellots de la Selva en què s'ha implantat horaris flexibles per facilitar la conciliació de la vida laboral i familiar. És la mena d'empreses en què es treballa més intensament a la franja del matí i es deixa la tarda lliure.

L'Agnès Juandó explica que fa divuit anys que treballa a l'empresa. Quan hi va entrar es demanava una presència obligada fins a les cinc de la tarda. Arran dels problemes per conciliar amb la vida familiar es va fer una reforma de l'horari que permet flexibilitzar l'entrada a partir de les 7 del matí i sortir a partir de les 4, amb una pausa de mitja hora o una hora i mitja per dinar, a gust de cadascú.

Fabián Mohedano, promotor de la comissió de Reforma Horària Catalunya, afirma que la qualitat del son a la nit i, per tant, la qualitat de segregació de melatonina està directament vinculada amb la llum que veiem a primera hora del matí. Si els adolescents o els treballadors es posen a treballar o estudiar al matí quan es lleven i encara és fosc, serà dramàtic per al rendiment i també per a la qualitat del son a l'hora d'anar a dormir. 

 

Notícia relacionada: El canvi d'hora ni és universal ni es canvia el mateix dia

 

A la planta de producció de Comexi, hi entra la llum del sol per les claraboies del sostre. Però hi ha molts treballadors que no la veuen, perquè tenen un horari en què no hi ha llum de sol. Aquí es treballa les 24 hores del dia, amb tres torns de feina. Aquesta organització de la feina en torns, la viu una tercera part dels treballadors a Espanya, que queden al marge dels debats sobre horaris més matinals o vespertins.

Jordi Soler, director de Recursos Humans de Comexi, diu que l'empresa té dues plantes de producció, una on mecanitzen i el "timing" el marca la màquina.

"Anem a torns, de 6 a 2 de 2 a 10 i de 10 a 6. Són cinquanta persones que no es poden acollir a la flexibilitat horària. L'altra planta és la de muntatge, on es poden posar-hi màquines molt grans per treballar-hi dues persones, tres o cinc, no és una cadena productiva. Aquesta gent també s'ha adequat a aquest horari i poden plegar a les 4 de la tarda."

En el món del comerç i la restauració es veuen les coses des del punt de vista de la demanda del client o de l'oferta comercial, per trobar més clients. Els últims anys han allargat els horaris comerços que tradicionalment treballaven al matí, com ara les peixateries i les parades dels mercats en general.

 

 

La patronal del petit i mitjà comerç Pimec va consultar els seus afiliats sobre el canvi d'horari i el 74% van apostar per tenir més llum a la tarda.

Àngel Goñi és peixater i president de Pimec Comerç i explica que el que demana el públic és que hi hagi venda a la tarda:

"Sabem que ens demana que hi hagi venda a la tarda. Als peixaters ens és molt difícil perquè la jornada pot començar a les 3 o les 4 del matí i arribar a les 8 del vespre amb negocis petits d'una persona o d'un matrimoni costa molt, però no és excusa. És el servei que hem de donar al client. Pel comerç i la restauració i per la vida que tenim nosaltres com a mediterranis i persones que vivim al carrer no cal pensar-hi, volem llum i la llum la dona l'horari d'estiu."

Jordi Ojeda, de la comissió de la Reforma Horària Catalunya replica afirmant que si fos pel comerç cada vegada acabaríem més tard:

"L'altre dia, en un supermercat que tinc a prop de casa que tancaven a les 9 van començar a tancar a les 9.15. Els vaig preguntar per què ho feien i em van dir que a les 8.50 arribava molta gent corrent i els empleats havien de quedar-se una mica més perquè a les 9 hi havia gent a la botiga. Amb el canvi, els que arribaven a les 8.50 ara arriben a les 9.05 i quan arriben les 9.15 ens hem de quedar perquè tenim gent a la botiga"

El cert és que els ciutadans omplen els carrers quan hi ha llum natural, com ara les tardes d'estiu, i molts voldrien allargar aquesta situació al màxim durant l'any. Això ho comparteixen també els turistes que arriben al país atrets per un clima que és més agradable i assolellat, com apunten els responsables del sector hoteler.

Manuel Casals, director general Gremi d'Hotels de Barcelona, creu que és més habitual que l'activitat turística a l'exterior sigui a la tarda:

"Té molt a veure amb l'origen dels turistes, moltes vegades del nord i el centre d'Europa on tenen menys hores de llum i agraeixen més allargar la tarda. Jo també crec que és un tema de temperatura. Aquí tenim una foscor més càlida que la foscor del Nord d'Europa."

Les empreses multinacionals, com Bayer, són protagonistes especials del debat, que també es planteja sobre la possibilitat de canviar de fus. O sigui, abandonar l'hora central europea per sumar-nos a l'hora que marca el meridià de Greenwich, com la Gran Bretanya i Portugal.

 

 

La Mireia Garcia Estapé treballa a l'empresa de serveis de Bayer que atén les filials del grup al sud d'Europa, però que s'ha de coordinar amb oficines similars que hi ha a altres continents. Explica que tenen centres homòlegs a les Filipines, la Xina, Polònia i Costa Rica. Tots plegats fan una videoconferència cada quinze dies que els obliga a buscar un horari coincident a les dues de la tarda de Barcelona.

"La importància del fus horari per a les empreses multinacionals d'avui dia és molt relativa, perquè s'han globalitzat i han d'atendre tots els horaris del món."

Més crítiques han estat les companyies aèries, que demanen almenys dos anys de coll per programar els seus vols. La pressió d'aquest grup ha posat en evidència que la Comissió Europea no havia fet un estudi en profunditat sobre les conseqüències del canvi d'hora. Ara, la decisió que s'havia de prendre la primavera que ve ha quedat ajornada fins al 2021.

Francesc Gambús és diputat al Parlament Europeu, adscrit al grup Popular com a independent i fa el seu pronòstic de l'evolució del tema a les institucions europees:

"Jo crec que es farà l'estudi ben fet i probablement acabarem que deixarem de fer el canvi d'hora, hi ha consens als estats membres de modificar aquesta directiva. El debat està en si cada estat podrà fer el que voldrà o no, si seguirem harmonitzats o no, tots fent el mateix horari."

El debat sobre el canvi d'hora enfronta els que volen aprofitar la llum del sol per treballar més bé al matí i els que la desitgen per gaudir més de les hores de lleure a la tarda. El consell per a la reforma horària de la Generalitat ja ha optat per l'horari de matí, però la decisió final depèn del govern central i de la resta de governs de la Unió Europea.

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut