Un seguidor dels Proud Boys amb equipament militar a Portland el 26 de setembre del 2020. (REUTERS/Jim Urquhart)
Un seguidor dels Proud Boys amb equipament militar a Portland el 26 de setembre del 2020. (REUTERS/Jim Urquhart)

Fracassa la manifestació ultradretana a Portland: qui són i què volen els seus convocants

La convocatòria dels Proud Boys esperava 10.000 persones, però finalment en van venir deu vegades menys

Quique Badia MasoniActualitzat

Prop d'un miler de persones, algunes d'elles portant armes de foc, es van concentrar dissabte a Portland, Oregon. Seguien la crida del col·lectiu ultradretà Proud Boys, que l'FBI considera un grup amb lligams amb el supremacisme blanc.

Durant el transcurs de la protesta, molt menys reeixida que el que esperaven els seus convocants, es van cridar consignes contra l'antifeixisme i el moviment Black Lives Matter, que protestaven prop dels concentrats.

La governadora estatal, Kate Brown, va declarar l'estat d'emergència a la ciutat més poblada d'Oregon per a tot el cap de setmana amb el pretext que "grups supremacistes blancs" s'hi donarien cita.

Proud Boys és un col·lectiu vinculat a l'esfera nacionalista estatunidenca i conformat només per homes, que es defineix a si mateix com a "xovinista occidental". Asseguren que veneren "les mestresses de casa" i que estan en contra "d'allò políticament correcte".

El grup prodrets civils The Southern Poverty Law Center els considera "islamòfobs" i "misògins".

Al permís que van sol·licitar a les autoritats locals asseguraven que esperaven unes 10.000 persones. N'hi van acudir deu vegades menys.

Portland ha estat l'escenari de protestes gairebé diàries contra la violència policial i el racisme, que en molts casos han acabat en disturbis. El president dels EUA, Donald Trump, ha arribat a declarar que la localitat, governada pels demòcrates, es troba sota "jurisdicció anarquista".

Alguns manifestants duien gorres de suport al president Donald Trump. (REUTERS/Leah Millis)
Alguns manifestants duien gorres de suport al president Donald Trump. (REUTERS/Leah Millis)
 


Suport a la policia

L'objectiu de la protesta dels Proud Boys era donar suport a les forces policials. Alguns dels manifestants duien pancartes signades pel moviment Back the Blue, "Donem suport als blaus" en anglès, en referència al color dels uniformes de la policia.

"És una bogeria que haguem de venir nosaltres a solucionar les coses", deia en un vídeo el president del grup, Enrique Tarrio.

Però les forces de seguretat s'han mostrat menys sol·lícites que el que els militants de Proud Boys podrien esperar: la policia de Portland ha aturat diversos vehicles del col·lectiu ultra i els ha confiscat armes de foc, bats de beisbol i escuts.

 
Alguns manifestants duien pancartes amb el lema
Alguns manifestants duien pancartes amb el lema "Back the Blue". (REUTERS/Leah Millis)
 


Contracultura de dreta

Entre els fundadors del col·lectiu Proud Boys hi ha Gavin McInnes, un escriptor i comentarista polític canadenc cofundador de la revista Vice fins al 2008, quan va desvincular-se'n. Des del 2001 que està establert als EUA.

McInnes és col·laborador habitual a les cadenes conservadores Fox News i TheBlaze i ho va ser a l'ultradretà Rebel News i al programa sobre teories de la conspiració InfoWars, del controvertit presentador Alex Jones.

Durant un temps, McInnes va conduir un xou anomenat "The Gavin McInnes Show" a la plataforma de streaming Compound Media.

L'escriptor i fundador de Vice, doncs, és una peça clau en la contracultura dretana que pren forma als Estats Units.

McInnes i molts dels seus seguidors parteixen de la creença liberalconservadora que, mentre que la batalla econòmica està guanyada, des que hi ha un ampli consens als EUA en minimitzar la intervenció de l'Estat en les economies, la cultura està hegemonitzada per l'esquerra o les idees progressistes en general.

Això és, per les idees favorables a les societats obertes a la immigració o al progrés dels drets de les dones i del col·lectiu LGTBI.

És en aquest camp que Gavin McInnes i a la seva manera els Proud Boys creuen que cal bregar.

Val a dir, però, que després que el The Guardian mostrés en exclusiva que l'FBI constatava vincles de Proud Boys amb el nacionalisme supremacista blanc, McInnes es va desvincular del grup el novembre del 2018.

Prop de la manifestació dels Proud Boys hi va haver convocatòries antirracistes i contra la violència policial. (REUTERS/Leah Millis)
Prop de la manifestació dels Proud Boys hi va haver convocatòries antiracistes i contra la violència policial. (REUTERS/Leah Millis)
ARXIVAT A:
Extrema dreta
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut