Gent passejant pels jardins de les Teuleries, a París
La mascareta al carrer deixarà de ser obligatòria a França el 2 de febrer (Reuters/Gonzalo Fuentes)
París

França aixecarà la majoria de restriccions al febrer, inclosa la mascareta al carrer

Al Regne Unit, la mascareta no serà necessària enlloc ni tampoc el certificat covid

RedaccióActualitzat

Durant el mes de febrer s'aixecaran la majoria de les restriccions anticovid vigents a França, segons ha anunciat el govern de Jean Castex.

A partir del 2 de febrer, deixarà de ser obligatòria la mascareta a l'aire lliure i el teletreballar almenys tres cops per setmana serà només una recomanació. També s'eliminaran les restriccions d'aforament en espectacles si el públic pot estar dret.

A partir del 16 de febrer es podrà consumir dret als bars i restaurants. També als transports. I reobriran les discoteques, tancades des de començaments de desembre.

Quan acabin les vacances escolars d'hivern, a finals de febrer, s'estudiarà si s'elimina l'obligació de dur mascareta per als alumnes de primària.


Esperança, tot i que l'òmicron "no és una simple grip"

El primer ministre ha admès que la tensió als hospitals continua sent "forta" però ha destacat "l'evolució esperançadora" de la pandèmia. Castex ha justificat l'alleujament de les restriccions pel fet que la variant òmicron és menys greu que la delta. Ara bé, ha advertit que "no és una simple grip" perquè comporta moltes més hospitalitzacions.

A França s'han registrat de mitjana 300.000 infeccions al dia en l'última setmana. I aquest dijous s'han superat les 400.000 per tercer dia consecutiu.

Diverses persones passejant per Montmartre
Dilluns que ve entrarà en vigor el passaport vacunal a França (Reuters/Sarah Meyssonnier)


A punt d'entrar en vigor el controvertit passaport vacunal

L'anunci governamental arriba abans que entri en vigor el polèmic passaport vacunal, que prohibeix als no vacunats --2 de cada 10 persones-- l'accés a bars i restaurants, activitats d'oci i transports interregionals, amb la diferència que no s'admet un test negatiu com sí passa amb el certificat covid.

Castex ha indicat que entrarà en vigor dilluns que ve, en cas que sigui validat pel Consell Constitucional. I ha avançat que, si les xifres d'hospitalitzats i contagis ho permeten, es deixarà d'aplicar.

Per motivar els més reticents a vacunar-se, es permetrà que també l'obtinguin els que es posi la primera dosi des d'ara i fins al 15 de febrer i que es comprometin a posar-se la segona en un mes i presentin una prova negativa amb una antelació de màxim 24 hores.

Anglaterra posa fi a l'ús de la mascareta, el teletreball i el certificat covid

Mentre França s'encamina cap al relaxament de les restriccions, Anglaterra passa a l'acció. Ja no cal dur mascareta als centres educatius (a primària no ho han estat mai) i la recomanació de teletreballar s'ha abolit.

Tot i això, molts instituts han decidit continuar recomanant l'ús de la mascareta en interiors.

A partir de dijous que ve, 27 de gener, la mascareta no s'haurà de dur enlloc ni serà necessari el certificat covid. Tot i això, s'aconsellarà que es porti als llocs tancats o concorreguts o en trobades amb desconeguts i, a Londres, l'Ajuntament ha indicat que caldrà dur-ne al transport públic.

El govern de Boris Johnson torna a l'anomenat pla A, conviure amb la covid sense restriccions, mentre que la resta d'integrants del Regne Unit relaxaran les mesures.

L'ús de la mascareta als transports públics serà una recomanació
L'alcalde de Londres ha dit que la mascareta continuarà sent obligatòria als transports públics (EFE/Neil Hall)

Pel ministre de Salut, Sajid Javid, s'obre un nou capítol de la pandèmia:

"No és el final del camí. I no ho hauríem de veure com la meta. Perquè no podem erradicar aquest virus ni les futures variants. En canvi, necessitem aprendre a viure amb la covid de la mateixa manera que ho hem fet amb la grip. Preparem un pla a llarg termini per aquesta primavera."

En la ressaca de l'escàndol per les festes a Downing Street, el primer ministre, Boris Johnson, s'ha vantat que el Regne Unit és "el país més lliure d'Europa" i ha justificat l'aixecament de les mesures perquè els experts pensen que s'ha superat el pic de l'onada.

El dirigent conservador ha avançat que, fins i tot, es plantegen eliminar l'obligació legal de fer quarantena després de donar positiu de covid. Un requeriment que es convertiria en recomanació i que ha motivat les crítiques d'alguns científics.

Àustria, vacunació obligatòria

Aquest dijous, d'altra banda, Àustria s'ha convertit en el primer país de la Unió Europea on la vacunació serà obligatòria per al conjunt de la població adulta. La llei, que preveu multes de fins a 3.600 euros, entrarà en vigor l'1 de febrer.

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Regne UnitFrança
Anar al contingut