França allarga el confinament, mentre que Àustria i Dinamarca comencen a relaxar-lo

El govern francès estén la mesura fins a l'11 de maig, data en què els nens podran tornar a escola. Àustria i Dinamarca, en canvi, rebaixen les restriccions.

Actualitzat

A França, el govern ha dit que allarga el confinament fins a l'11 de maig. A partir d'aquest dia, es preveu tornar a la feina i reobrir gradualment llars d'infants, escoles i instituts. Restaurants, hotels, botigues o teatres continuaran tancats.

El president francès, Emmanuel Macron assegura que prendrà mesures per garantir els salaris i ajudar els sectors econòmics afectats. Pel que fa al balanç mèdic de la pandèmia, França arribarà aviat als 100.000 contagiats i ha registrat 15.000 morts.

"Ho aconseguirem -ha dit Macron en un missatge televisat-, però encara haurem de conviure amb el virus uns quants mesos. Avui ens toca decidir i actuar, tot i les incerteses. Amb lucidesa; si no, mireu el que ha passat a l'Àsia. Semblava que el virus estava derrotat i ha tornat a molts països, que han hagut de tornar a tancar les seves economies. Hem de procedir amb calma i coratge."

 

Desescalada a Àustria

Àustria i Dinamarca, en canvi, fan passos cap a la desescalada del confinament. A Àustria algunes botigues tornen a obrir les portes i el govern preveu que, al maig, ho podran fer hotels i restaurants.

A partir d'ara, el govern austríac permet l'obertura de comerços de menys de 400 metres quadrats i l'1 de maig ja podran obrir els comerços més grans i les perruqueries.

Els restaurants i els hotels, en canvi, hauran d'esperar. Això sí, es limitarà l'aforament dels establiments i l'ús de la mascareta serà obligat. Segons explicava a Catalunya Ràdio Iolanda Usart, una enginyera que viu a prop de Viena, les empreses han pressionat per fer aquest pas.

 

El canceller austríac, Sebastian Kurz, i alguns dels seus ministres, arribant a una roda de premsa sobre el coronavirus
El canceller austríac, Sebastian Kurz, i alguns dels seus ministres, arribant a una roda de premsa sobre el coronavirus (Efe / Helmut Fohringer)

 

Dinamarca rebaixa restriccions

Dinamarca també és un dels primers països europeus on consideren que la situació es pot començar a revertir. Aquest dimecres, els infants per sota dels 11 anys podran tornar a l'escola.

El govern danès confia que el contagi del coronavirus ha entrat en una fase de control. Amb tot, al país nòrdic no s'hi ha arribat a aplicar un confinament general i obligatori.

La relaxació de les restriccions a Dinamarca també inclou els ambulatoris. Fins com a mínim el 10 de maig es manté la prohibició de reunions de més de 10 persones i, si tot va bé, a l'agost es permetran actes més multitudinaris.

 

Missa de Pasqua amb els fidels a dins dels cotxes a l'aeroport d'Aalborg, a Dinamarca
Missa de Pasqua amb els fidels a dins dels cotxes a l'aeroport d'Aalborg, a Dinamarca (Efe / Henning Bagger)

 

A Alemanya, els científics demanen fer més tests

A Alemanya, la transició cap al retorn a la normalitat no està tan clara. Els científics de referència del país constaten una tendència positiva, però demanen prudència a l'hora de relaxar les mesures.

El president del Robert Koch-Institut, Lothar Wieler, creu que cal intensificar el nombre de tests perquè l'índex de transmissió de la malaltia continua sent d'1,2 persones per cada infectat.

 

La plaça de Brandenburg de Berlín, completament buida aquest dimarts
La plaça de Brandenburg de Berlín, completament buida aquest dimarts (EFE / Omer Messinger)

 

Wieler afirma que les mesures de contenció estan funcionant bé i que això es nota en el sistema sanitari:

"Actualment els nostres hospitals disposen de prou capacitat per atendre els pacients, especialment pel que fa als llits de cures intensives i als aparells de respiració assistida. Amb la dinàmica actual, no pronostiquem la saturació"

En principi, dilluns vinent està prevista la reobertura de les escoles a Alemanya, però tot fa pensar que s'acabarà anunciant un endarreriment o un retorn esglaonat, com demanen sindicats i científics.

 

En un carrer del municipi alemany de Kempen han pintat diversos arcs de Sant Martí com a símbol d'esperança
En un carrer del municipi alemany de Kempen han pintat diversos arcs de Sant Martí com a símbol d'esperança (EFE / Sascha Steinbach)

 

L'OMS demana anar a poc a poc

Pel que fa al govern de la República Txeca, un dels primers que van declarar l'estat d'emergència a Europa, també comença a relaxar obertures de comerços, normes de confinament, activitats esportives a l'aire lliure i algunes restriccions a l'hora d'abandonar el país.

L'Organització Mundial de la Salut demana als governs que no es precipitin aixecant els confinaments massa aviat. L'OMS recorda que cal una vacuna per aturar, definitivament, la transmissió del coronavirus. I demana als països prudència en el retorn a la normalitat. Recomana que es retorni a la normalitat a poc a poc, per no perdre el control.

 

Dos milions de contagis

El nombre de contagis del nou coronavirus ha superat els 2 milions a tot el món. Així ho mostra l'últim recompte de la Universitat Johns Hopkins. A finals de març s'arribava al mig milió, però les xifres s'han disparat. Els Estats Units encapçalen la llista, amb gairebé 700.000 contagis.

Pel que fa a la mortalitat, els Estats Units ocupen el primer lloc, amb 23 mil morts. També destaca la notable xifra de tests que han fet els nord-americans. Gairebé 3 milions.

Balanç preocupant

Espanya continua sent l'estat de la UE amb més casos confirmants de Covid-19 i el segon en nombre de morts.

Europa ha arribat als 782.391 contagis de coronavirus i a les 74.671 morts, segons les últimes dades publicades aquest dilluns pel Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties.

Un matrimoni italià pren el sol al balcó durant el confinament (EFE)

Espanya és l'estat amb més casos confirmats de Covid-19, amb un total de 166.019. Itàlia és el segon país europeu amb més contagis, amb 156.363.

Itàlia no es relaxa

La propagació sembla que s'encamina cap a la contenció, però el govern ha decidit no relaxar el bloqueig de les activitats. Després d'Itàlia segueixen Alemanya, amb 123.016 casos, i França, amb 95.403 contagis.

El país transalpí és el primer en nombre de defuncions pel virus, un total de 19.901; seguit d'Espanya, amb 16.972, i França, amb 14.393. Alemanya, en canvi, ha registrat 2.799 morts. A escala global, els contagiats per la pandèmia arriben als dos milions de persones.

ARXIVAT A:
Coronavirus ItàliaFrançaAlemanya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut