França accelera la pujada de sous als sanitaris després de l'envestida de la Covid-19
El primer ministre reconeix que el mapa de la mortalitat a França correspon al de les desigualtats
El govern francès ha anunciat que apujarà el sou als treballadors sanitaris. Ho farà en el marc d'un pla de reformes que havia generat setmanes senceres de vaga a urgències.
Fins ara hi ha hagut 145.000 afectats de Covid-19 en dos mesos i mig de pandèmia, una situació pràcticament insostenible, com passa a Itàlia, Espanya o el Regne Unit. Aquest mateix dilluns, els professionals dels centres hospitalaris continuaven sortint al carrer per mostrar el seu malestar.
Al principi de la pandèmia, amb només tres morts, el president Macron es va haver d'encarar amb el descontentament del sector sanitari. En una visita a l'hospital Pitié-Salpêtrière de París, el representant dels treballadors, el metge François Salachas, li va fer arribar aquesta queixa.
"Quan va caldre salvar Notre-Dame, hi havia molta gent per ajudar. Ara cal salvar els hospitals públics, que s'estan cremant a la mateixa velocitat que ho va fer Notre-Dame."
A França ja han mort 28.500 persones pel virus, el quart país amb més víctimes. En aquest punt, el govern ha decidit accelerar els apartats del pla de reformes que li semblen més urgents. Ho avançava el primer ministre, Édouard Philippe:
"Reconeixement per als nostres cuidadors, inversió massiva, una gestió més àgil, organització territorial i modernització digital."
I apujar el sou als treballadors "de manera significativa". També assumir part del deute dels hospitals. El test d'estrès a la sanitat francesa, però, ha aportat dades realment preocupants que remarca el primer ministre:
"Hi ha una correspondència important entre el mapa de la mortalitat i el mapa de les desigualtats."
Un pla ambiciós
El reconeixement als sanitaris per part de l'executiu de Macron arriba després d'una indignació que s'arrossegava després d'anys de retallades i que ja havia fet reaccionar el govern amb alguna promesa, com la d'assumir un terç del deute dels hospitals. Però ara es vol anar més lluny.
La pandèmia i els seus efectes ha fet obrir els ulls al govern, que es planteja fer una àmplia revisió del sistema hospitalari per modernitzar-lo amb una inversió "massiva".
La concertació amb representants del sector s'allargarà fins al juliol i es traduirà en accions concretes que alleugin la pressió del personal sanitari davant del combat contra la Covid-19.
L'últim pla sanitari de l'executiu de Macron es va adoptar fa tot just deu mesos. Però les autoritats volen accelerar el ritme de la seva aplicació, segons afirma el primer ministre Philippe: "Seria difícilment comprensible i suportable per a ciutadans i metges, per a tots els professionals que s'han enfrontat a la crisi sanitària, que aquesta no sigui una oportunitat per fer un canvi radical."
- ARXIVAT A:
- Coronavirus SalutFrançaEmmanuel Macron