França endureix les mesures "contra rellotge" per aturar l'òmicron
- TEMA:
- França
El creixement descontrolat de la pandèmia a França ja feia presagiar un enduriment de restriccions. Només el dia de Nadal les autoritats sanitàries van comunicar 104.611 casos de covid.
Aquest dilluns, el primer ministre, Jean Castex, ha anunciat noves mesures per iniciar "una lluita contra rellotge" per aturar l'onada massiva de contagis.
Les principals decisions de l'executiu són la imposició de tres dies de teletreball a la setmana, l'avançament de la inoculació de les dosis de record de la vacuna dels cinc mesos permesos fins ara a només tres i la limitació d'accés als establiments de restauració.
A partir del 3 de gener, les grans concentracions es limitaran a 2.000 persones en espais interiors i a 5.000 a l'exterior. També quedaran prohibits els concerts de peu dret i el consum de begudes i menjar als cinemes, recintes esportius i mitjans de transport.
Les mesures s'han inclòs en un projecte de llei que ha aprovat el Consell de Ministres en reunió d'urgència. El dimecres començarà a ser debatut pels diputats de l'Assemblea Nacional i s'espera que s'aprovi la primera quinzena de gener.
Del passaport sanitari al passaport de vacunació
El govern ha posat el focus en el 9% dels adults francesos que no s'han vacunat per, indirectament, evitar que accedeixin a establiments públics. A partir del 15 de gener, l'actual passaport sanitari es convertirà en un passaport de vacunació.
D'aquesta manera, l'accés a bars, restaurants, cines, teatres, gimnasos i altres indrets públics estarà supeditat a poder demostrar que s'ha rebut la pauta de vacunació completa mitjançant el passaport.
La novetat respecte a l'establert des de l'agost, és que no s'admetrà presentar un test negatiu. L'objectiu és incrementar la immunització de la població, segons Jean Castex:
"La vacunació segueix sent el cor de la nostra estratègia, com en els països veïns. Malgrat que no evita contagiar-se ni transmetre la malaltia, preveu del risc que es manifesti de manera greu."
Han quedat a banda mesures més contundents com l'ajornament del retorn a les escoles, el confinament general o el toc de queda per Cap d'Any, en què no es poden organitzar festes.
Teletreball i mascareta obligatòria
Aquest pla de xoc contra els contagis obliga les empreses a recórrer al teletreball almenys tres dies la setmana, tot i que s'aconsella que en siguin quatre.
La introducció de la feina no presencial pretén esquivar desajustos econòmics evitant baixes laborals, ja que la variant òmicron, molt més contagiosa, pot incrementar el risc d'absentisme laboral.
En la compareixença d'avui davant dels mitjans, Castex també ha demanat a les delegacions de govern que aprovin l'ús obligatori de la mascareta al centre d'algunes ciutats.
El ministre de Sanitat, Olivier Véran, ha redundat en la ràpida multiplicació de les infeccions de l'última variant majoritària de covid per justificar les mesures dràstiques que vol aprovar el govern:
"El nombre de contagiats es duplica cada dos dies. Podríem arribar a registrar 250.000 contagis diaris a principis de gener."
Més hospitalitzats a Anglaterra
A Anglaterra, segons dades facilitades pel Servei Nacional de Salut, el nombre d'hospitalitzats per covid assoleix el nivell més alt des de març. A primera hora de dilluns, hi havia 8.474 pacients en tractament per coronavirus.
El percentatge d'ingressats ha augmentat un 27% en només una setmana. Només el dia de Nadal en van ingressar 1.281 als centres hospitalaris anglesos, la xifra més altra d'hospitalitzats en un sol dia des del 16 de febrer.
- ARXIVAT A:
- França Coronavirus Covid-19