França es prepara per a un desconfinament a dues velocitats

RedaccióActualitzat

Dilluns que ve, 11 de maig, França té previst començar un desconfinament progressiu a dues velocitats: el 60% de la població ho podrà fer més ràpid, mentre que per al 40% restant serà més lent.

Aquest 40% és la part nord-est del país, inclosa la regió de París, i les fronteres de tot el país es mantindran tancades almenys fins al 15 de juny.

El pla l'ha concretat el primer ministre, Édouard Philippe, que l'ha descrit com "una França dividida en dos", en funció de la incidència de la Covid-19, i de la capacitat sanitària per fer-hi front.

Philippe ha assegurat que tot plegat servirà per adaptar-se a una situació sanitària "evolutiva":

"Serà un procés molt progressiu, com a mínim durant força setmanes, perquè el país surti del confinament a poc a poc però amb seguretat."

La zona que més preocupa és l'àrea metropolitana de París, on el nombre d'infectats és més alt del que s'esperava.

El primer ministre francès, Édouard Philippe, aquest dijous a París (Reuters)

80% d'escoles, 400.000 empreses

A partir de dilluns, uns 130.000 mestres i un milió d'alumnes de fins a deu anys tornaran a les aules del 80% de les escoles primàries de tot el país, però només amb un màxim de 15 nens per classe.

A més 400.000 empreses ja podran aixecar la persiana, cosa que representarà que gairebé 900.000 treballadors tornaran a la feina.

Tot això serà a les zones verdes del mapa, que tenen bons indicadors sanitaris. A les vermelles de moment no obriran les escoles, ni els parcs ni els jardins.

Un ciclista circulant a prop de l'aeroport de Lilla-Lesquin, aquest dijous (Reuters)


Mascareta al transport públic

Els francesos es podran moure lliurement fins a 100 quilòmetres de casa, però si volen anar més lluny els caldrà un certificat.

La mascareta serà obligatòria en el transport públic, i qui no la porti s'arriscarà a una multa de 135 euros.

Les escoles secundàries podrien obrir més endavant i els bars i restaurants cap al juny, si la infecció continua a nivells baixos.

L'accés a les platges el decidiran, cas per cas, els prefectes. I si tot va bé, d'aquí a tres setmanes s'entrarà en una nova fase.

Seguiment dels casos

El ministre de Sanitat, Olivier Véran, ha assegurat que el país està preparat per fer tots els tests que siguin necessaris, amb un dispositiu per fer el seguiment dels malalts preparat per engegar el dilluns.

Véran ha assegurat que tant els professionals sanitaris com els treballadors de residències de la tercera edat rebran una prima d'almenys 1.000 euros mensuals com a compensació per l'esforç que estan fent.

 

Un malalt de Covid-19 a l'UCI de l'hospital de Vannes, aquest dimecres (Reuters)


Gairebé 26.000 morts

França ha registrat fins ara gairebé 26.000 morts i 175.000 casos de coronavirus, i és el cinquè país al món amb més víctimes de la Covid-19, després dels EUA, el Regne Unit, Itàlia i Espanya.

El pla presentat aquest dijous el van avançar dissabte passat, quan van assegurar que tots els estrangers que volguessin entrar al país haurien de fer quarantena.

El diumenge es van fer enrere, assegurant que això no seria aplicable als ciutadans de la UE, el Regne Unit ni tampoc de l'espai Schengen.

 

 
ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut