França i Alemanya es preparen: "Pot donar-se el cas que ja no hi hagi més gas rus"
- TEMA:
- França
Després d'haver suavitzat l'amenaça que va llançar, Vladímir Putin ha fet un gir aquest dijous i ha firmat el decret que, a partir d'aquest divendres, obliga els "països hostils" a pagar el gas rus en rubles. El president rus ha anunciat que, en cas que es rebutgi fer-ho així, "els contractes en curs quedaran interromputs".
Davant l'anunci, França i Alemanya han explicat que "es preparen" per a una eventual tallada del subministrament.
"Pot donar-se el cas que demà no hi hagi més gas rus", ha afirmat el ministre d'Economia i de Finances francès, Bruno Le Maire, "i ens hem de preparar per a aquest escenari, ens estem preparant", ha afegit.
Le Maire ha comparegut en una roda de premsa al costat del ministre d'Economia alemany, Robert Habeck.
Tant l'un com l'altre han rebutjat el pagament del gas en rubles. "Els contractes preveuen una moneda i s'han d'executar com està previst", ha afirmat Le Maire. "Els contractes són els contractes", ha conclòs.
El canceller alemany, Olaf Scholz, també ha exigit que es respecti el pagament en euros previst als contractes. "Als contractes hi ha escrit que els pagaments es fan en euros i, de vegades, en dòlars", ha destacat en una altra roda de premsa. "He dit clarament al president rus que això continuarà sent així" i "que les empreses volen poder pagar en euros i així ho faran", ha afegit.
El conseller alemany rebutja el "xantatge" de Putin
El conseller Habeckh ha subratllat que no es pot cedir a "xantatges" com aquest:
"Respecte a l'amenaça, demanda o consideració --ja no sabem com dir-ne-- d'haver de pagar en rubles, per nosaltres és crucial que els contractes es respectin. (...) És important no donar un senyal que ens deixem fer xantatge per Putin."
Dimecres, Alemanya va activar la primera fase del pla d'emergència davant un hipotètic tall del gas.
En aquest nivell, el govern fa un monitoratge de la situació i les reserves i activa un gabinet de crisi per avaluar la situació del subministrament que, segons va dir, era estable i, fins i tot, l'emmagatzematge s'havia incrementat lleugerament. Al mateix temps, ha instat consumidors i distribuïdors a reduir el consum.
Entre la llista de països que Rússia considera hostils, hi ha els de la Unió Europea, els Estats Units, el Regne Unit, Suïssa i Noruega, entre altres.
Abans de la guerra, la Unió Europea importava el 40% del gas de Rússia. En el cas d'Alemanya, la dependència del gas rus arriba al 55%.