França i Alemanya tracen en secret un pla alternatiu per desarmar l'Iraq que molesta els EUA
La conferència de seguretat de Munic s'ha vist alterada per la filtració d'un pla francoalemany que aporta una solució pacífica a la crisi iraquiana. Es tracta d'un projecte que els dos països estan elaborant des de principis d'any i que inclou l'ús dels "cascos blaus" per desarmar l'Iraq. Amb aquest pla, França i Alemanya responen a les crítiques que havien rebut de bloquejar la guerra sense proposar res a canvi. A Washington, aquest pla, no ha agradat gens ni mica. En canvi, Rússia podria sumar-se a la proposta.
Alemanya i França estan elaborant un pla alternatiu per desarmar l'Iraq, sota el paraigua de l'ONU, i evitar així la guerra. Segons el diari alemany "Der Spiegel", l'objectiu del pla és que els soldats de les Nacions Unides, els també anomenats "cascos blaus", assumeixin el control de l'Iraq i garanteixin un "règim de desarmament robust", que convertiria tot el país en una zona d'exclusió aèria.
El pla preveu triplicar el nombre d'inspectors, com ja va proposar França en l'última reunió del Consell de Seguretat de l'ONU, qüestió que encara ara es discuteix; donar suport a la tasca dels inspectors des de l'aire amb avions "Mirage IV", i elaborar una "gran xarxa de sancions", entre les quals hi hauria un control més sever de les exportacions als països industrialitzats i dels acords internacionals amb els països veïns de l'Iraq, per evitar el contraban de petroli.
El setmanari alemany assegura que França i Alemanya estan desenvolupant des de començaments d'any aquest model alternatiu, que podria ser presentat davant del Consell de Seguretat de l'ONU com un projecte de resolució conjunta.
A més, segons el diari, el pla s'està discutint actualment amb alguns dels líders crítics amb la postura dels Estats Units, entre els quals hi ha el primer ministre grec i actual president de torn del Consell Europeu, Costas Simitis, el president rus, Vladimir Putin i el president designat xinès, Hu Jintao.
Rússia podria sumar-se a la proposta francoalemanya si el Consell de Seguretat de l'ONU l'aprova. Així ho ha afirmat el ministre rus de Defensa, Igor Ivanov, que s'ha mostrat disposat a enviar a l'Iraq experts russos en desarmament per reforçar les inspeccions.
La delegació nord-americana, que participa a la trenta-novena conferència internacional sobre seguretat que se celebra aquest cap de setmana a Munic, ha expressat el seu malestar quan s'ha assabentat per la premsa de l'existència del pla francoalemany.
El Secretari de Defensa dels Estats Units, Donald Rumsfeld, ha preguntat a Alemanya sobre l'existència d'aquest pla i el seu homòleg, Peter Struck, li ha contestat que encara és massa aviat per parlar-ne. Aquesta és una discrepància més entre els dos països sobre la crisi amb l'Iraq que s'ha fet palesa a Munic.
Per la seva part, el president francès, Jacques Chirac va telefonar ahir al president nord-americà, George W. Bush, per dir-li que es pot desarmar Saddam sense fer una guerra, com a resposta a l'advertència de Bush al líder iraquià que la partida s'havia acabat.
ELS PAÏSOS VEÏNS DE L'IRAQ ESTAN PREOCUPATS
El secretari d'estat d'Afers Internacionals de l'Iran ha dit a Munic que la regió del golf Pèrsic no es pot permetre una altra guerra. Les paraules de Gholamali Khoshroo mostren la gran preocupació amb què viuen els països veïns de l'Iraq davant la possibilitat d'un atac bèl·lic.
D'altra banda, i precisament per intentar que no s'arribi a l'ús de les armes, s'entrevisten aquest diumenge el dirigent libi, Moammar al-Gaddafi i el president egipci, Hosni Moubarak. A més, Moubarak també mantindrà avui entrevistes amb dirigents saudites i sirians.