Cues a la Jonquera de ciutadans francesos que volien comprar tabac i altres productes a preus més barats (EFE / David Borrat)

França limita el pas de cotxes al Pertús després del segon dia de cues a la Jonquera

Aquest dimarts s'han tornat a repetir les aglomeracions de francesos que volien comprar tabac i alcohol més barat a botigues empordaneses
Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

La desescalada a França ha portat, també aquest dimarts, cues al municipi fronterer del Pertús, entre el Vallespir i l'Alt Empordà. Per segon dia consecutiu, desenes de francesos que volien comprar tabac i alcohol més barat s'han acumulat a les portes de botigues que pertanyen a la Jonquera, ja dins de territori espanyol.

Els més matiners han arribat al voltant de les sis del matí i, a les nou, les cues ja eren pràcticament com les d'aquest dilluns. Això ha obligat la Gendarmeria a prendre mesures i la policia francesa ha tancat el pas al Voló, a uns 15 quilòmetres de la Jonquera. A més, s'ha fet un desplegament d'agents per buidar el carrer un cop els clients havien acabat la compra.

Mossos d'Esquadra i policia local també s'han desplegat a la part empordanesa, sobretot per controlar que els clients mantenien la distància necessària entre persones.

 

Ciutadans francesos fent cua per comprar a establiments de la Jonquera (EFE / David Borrat)

 

Bona part dels llocs d'aparcament de davant dels estancs que pertanyen a la Jonquera s'han buidat i, així, la gent pot esperar el seu torn a la calçada, sense interrompre la circulació a la vorera. A l'interior dels establiments, els clients han d'entrar per torns i s'adopten mesures de seguretat per evitar la propagació del coronavirus.

Un màxim de 400 cotxes a l'aparcament del Pertús

Després de reunir-se, la prefectura i l'alcalde del Pertús han acordat regular l'afluència de vehicles als municipis fronterers. S'han instal·lat tanques, hi haurà controls i es deixa passar només un nombre limitat de persones.

El subprefecte, Jean Marc Bassaguet, ha explicat que, a partir d'ara, la policia francesa només deixa accedir els vehicles fins a l'aparcament de l'entrada del Pertús. Quan l'aparcament, que té unes 400 places, està ple, no hi pot passar ningú més. Quan es buidi la meitat de l'aparcament, hi podran entrar 200 vehicles més.

 

Un carrer del Pertús, pràcticament buit, després que la policia francesa limités l'accés de vehicles al municipi (ACN / Aleix Freixas)

 

L'alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez, espera que aquests acords s'apliquin, sobretot, de cara al cap de setmana, quan es podria incrementar encara més la presència de gent a les botigues del municipi.

"Hem mirat d'establir entre tots una sèrie de mesures que sobretot depenen de l'Ajuntament del Pertús francès per garantir aquestes mesures de seguretat i que no tornin a succeir les problemàtiques d'ahir i aquest matí."

França ha començat aquesta setmana el seu procés de desconfinament progressiu. Es tracta d'un desconfinament a dues velocitats, amb la part del nord-est del país anant a una velocitat més lenta que la resta de l'hexàgon. A bona part del país, entre les quals hi ha la Catalunya Nord, les autoritats han relaxat les restriccions de mobilitat.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus França
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut