Més d'un miler de detinguts i desenes d'edificis cremats en una nova nit d'aldarulls a França

S'han desplegat 45.000 agents per tot el país, que no han aconseguit aturar les protestes per la mort d'un jove de 17 anys, dimarts, per trets de la policia
Redacció Actualitzat
TEMA:
França

Quarta nit de manifestacions i aldarulls a França per la mort, dimarts, d'un jove de 17 anys d'origen algerianomarroquí, Nahel M., per un tret al pit de la policia. Les protestes han estat "de menor intensitat i violència", segons fonts oficials, malgrat que s'han repetit els pillatges i els incendis d'edificis i barricades.

Hi ha hagut 1.311 detinguts, 79 policies i gendarmes ferits, més de 1.350 vehicles cremats i 234 edificis incendiats o vandalitzats, segons el primer balanç fet pel Ministeri de l'Interior francès aquest dissabte. Els bombers també han hagut d'apagar més de 2.560 focs en barricades, papereres o mobiliari urbà.

Entre els policies i gendarmes ferits hi ha 4 agents que haurien rebut l'impacte d'armes de foc a Vaulx-en-Velin, als afores de Lió. També s'han atacat una seixantena de comissaries i casernes de la policia local o la Gendarmeria, i a Nanterre, la policia ha aturat un intent d'assalt a la seu de la Direcció Central de la Policia Judicial.

Un home intenta apagar amb aigua un contenidor en flames a París aquest divendres a la nit (Reuters / Juan Medina)

Marsella, la segona ciutat del país, ha estat, juntament amb Lió, una de les més afectades pels disturbis, protagonitzats, en gran part, per joves encaputxats o amb la cara tapada que es movien a gran velocitat d'una zona a una altra.

S'han repetit nombrosos actes vandàlics, s'han cremat edificis sencers, com diverses comissaries de Lió o l'Ajuntament de Persan, al nord del país, que ha quedat totalment arrasat per les flames, com es veu en aquestes imatges:


A Marsella, centenars de persones, principalment joves i menors d'edat, han cremat cotxes i mobiliari urbà i s'han enfrontat directament amb la Gendarmeria.

Els manifestants han provocat desperfectes a edificis públics, com la Borsa o una biblioteca de la ciutat, i han saquejat supermercats i comerços, incloses botigues d'armes. La policia també ha decomissat bidons inflamables i còctels Molotov.

Desplegament policial per controlar els aldarulls a Lilla, aquest divendres (Reuters)

El ministre de l'Interior, Gérald Darmanin, ha mobilitzat un total de 45.000 agents als carrers, 5.000 més que la nit anterior --quan els efectius ja es van multiplicar per dos respecte al dia abans--, que, com ha quedat demostrat, han estat insuficients per aturar la violència desfermada.

També s'han desplegat els vehicles blindats de la Gendarmeria i agents de les forces especials, però no s'ha decretat l'estat d'emergència, una mesura que està sobre la taula però que no s'ha arribat a aplicar.


La selecció de futbol s'afegeix a les crides a la calma

La tensió que viu França ha obligat a suspendre festivals, concerts i diversos actes públics, com la festa de l'orgull LGTBI de Marsella.

La selecció francesa de futbol ha emès un comunicat en què demana la fi de la violència als carrers i fa una crida a la calma, la conscienciació i la responsabilitat. Una crida que ha penjat al seu compte de Twitter el capità de l'equip, Kylian Mbappé:

"El temps per a la violència s'ha d'acabar i ha de donar pas al del dol, el diàleg i la reconstrucció."

 

 

El president francès, Emmanuel Macron, després de la reunió del gabinet de crisi interministerial d'aquest divendres, també havia apel·lat a la responsabilitat dels pares d'evitar que els seus fills participin en els aldarulls.

"Demano als pares responsabilitat perquè els seus fills es quedin a casa."

La policia encercla un grup de joves que protestaven prop de l'Òpera Garnier de París (Reuters / Juan Medina)


Molts menors d'edat entre els detinguts

El ministre de Justícia, Éric Dupond-Moretti, ha afegit que un terç dels detinguts fins aquest divendres són menors d'edat. "Trobem joves d'entre 12, 13 i 18 anys. El president ja ho ha dit: no és l'Estat, sinó els pares, els que crien els fills", ha reblat el ministre, que ha recordat que els progenitors tenen una responsabilitat penal, de fins a 2 anys de presó i 30.000 euros de multa, si no exerceixen la seva autoritat.

L'executiu francès també ha insistit en la responsabilitat de les xarxes socials en l'organització i la convocatòria d'aldarulls. El ministre Darmanin s'ha reunit aquest dissabtes amb representants de diferents plataformes socials, com Twitter, Snapchat i TikTok, a qui demanat responsabilitat davant els continguts que alimenten les protestes. 

La portaveu d'Snapchat, Rachel Racusen, ha assegurat que ja estan moderant aquests continguts i retirant-los de la plataforma:

"La violència té conseqüències devastadores i tenim tolerància zero davant qualsevol contingut que promogui o incidit a l'odi o a comportaments violents."

El ministre de l'interior també ha demanat en una circular als fiscals de l'Estat que reclamin a les xarxes socials la col·laboració per identificar els menors que organitzin o cometin actes vandàlics o se'n vantin publicant la crema de mobiliari urbà, cotxes o edificis públics.

"No es poden refugiar en els seus telèfons per no ser perseguits", ha advertit Darmanin.

Alguns manifestants han atacat la botiga d'Apple a Estrasburg, aquest divendres (Reuters)

Transport públic tancat

El ministre de l'Interior ha ordenat que autobusos i tramvies de tot el país acabin el servei a partir de les 9 del vespre per apaivagar les mobilitzacions.

Transports del departament de l'Illa de França, que inclou París, ja ho havia anunciat a mitja tarda:


El metro de París ha tancat aquest divendres a la una de la matinada, una hora abans del que és habitual en divendres.

El ministre Darmanin també ha demanat als governs locals que prohibeixin la venda i el transport dels tubs que es poden utilitzar per llançar focs artificials, recipients de gasolina i àcids, així com productes inflamables i químics.

La mort de Nahel, que serà enterrat aquest dissabte a la ciutat de Nanterre --on residia i on va morir--, ha commocionat bona part del país i ha suscitat l'enèrgica condemna de l'esquerra i de moviments socials, que ho consideren un acte de racisme.

A París, els manifestants van incendiar fins a tretze autobusos (Reuters/Sarah Meyssonnier)

Concerts anul·lats

L'executiu francès, que també ha repudiat la mort del jove, ha demanat que s'anul·lin els grans actes culturals i festius al país. Els megaconcerts de la cantant francòfona Mylène Farmer programats a l'Estadi de França divendres i dissabte no se celebraran. Un altre gran esdeveniment musical, el festival FNAC Live Paris, també s'ha cancel·lat.

També s'han ajornat o anul·lat les tradicionals festes d'estiu de les escoles franceses a la regió de París.


Marsella: incidents malgrat les prohibicions

A Marsella, la segona ciutat més gran de França, s'havien prohibit aquest divendres tots els actes públics. El transport ha tancat fins i tot abans de les nou del vespre, a les set de la tarda.

Tot i això, grups de manifestants han sortit al carrer, han saquejat diverses botigues i s'han enfrontat a les forces de seguretat desplegades a la zona, que han utilitzat gasos lacrimògens.

Grups de manifestants aquest divendres a Marsella (EFE/Sebastien Nogier)

Un mort a la Guaiana Francesa

Segons recull el diari Le Monde, un home hauria mort a la Guaiana Francesa, al departament francès d'ultramar, per un tret a causa dels disturbis per les protestes.

Les autoritats han informat que en el moment de la mort la policia ja s'havia retirat de la zona i asseguren que es tractaria d'una bala perduda disparada en direcció a les forces de seguretat. France Info explica que, segons la policia local, les forces policials van rebre diversos trets de munició real aquest dijous a la nit.


875 detinguts dijous

Aquest dijous, les protestes es van escampar com una taca d'oli per desenes de ciutats, amb incomptables aldarulls, també als territoris francesos d'ultramar. La nit va acabar amb 875 persones detingudes i 250 policies ferits.

Fins ara, les úniques mesures preses per l'Elisi han estat policials, però poc han servit. Malgrat el desplegament de 40.000 policies, les destrosses s'han multiplicat aquesta nit, amb 2.000 cotxes cremats i 500 edificis amb danys. S'ha calat foc a dotze autobusos davant les obres de construcció d'una piscina olímpica.

Des de Ginebra, el missatge de l'ONU ha anat dirigit al govern: li cal estudiar seriosament els problemes de racisme i discriminació racial en el si de les forces de l'ordre. L'executiu francès ha rebutjat rotundament les acusacions i ha recalcat que "no hi ha dubte possible" del compromís de les forces de seguretat en la lluita contra el racisme i la discriminació.

Alguns països europeus, com Noruega i la Gran Bretanya, han advertit als seus ciutadans sobre la situació a França, el país que rep més turisme del món. També altres governs, com el del Canadà o el de Bèlgica, han llançat advertiments de seguretat als seus conciutadans

ARXIVAT A:
França
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut