França renacionalitzarà el gegant elèctric EDF davant la incertesa de la crisi energètica
L'empresa ja era majoritàriament de capital públic i arrossega uns deutes agreujats per les mesures que intenten evitar que l'encariment de la llum repercuteixi en els ciutadans
El govern francès renacionalitzarà completament l'elèctrica EDF, segons ha confirmat la primera ministra, Élisabeth Borne, durant un discurs a l'Assemblea Nacional en què ha exposat les prioritats del govern.
Ho justifica per la necessitat de fer front al canvi climàtic i als efectes de la guerra d'Ucraïna. Macron pretén convertir l'empresa en el principal pilar d'una elevada inversió en nous reactors nuclears.
Ara l'Estat controla el 83,88% de l'energètica, que arrossega nombrosos deutes i és el principal productor i distribuïdor d'electricitat d'Europa.
Durant la campanya per a la seva reelecció del mes de març passat, el president francès, Emmanuel Macron, va defensar la nacionalització de la companyia per reforçar la independència energètica francesa i la seva ambició d'arribar a les zero emissions mitjançant la construcció de noves plantes nuclears.
"Serem la primera gran nació ecològica a sortir dels combustibles fòssils", ha afirmat la primera ministra francesa, que considera que l'emergència climàtica exigeix decisions "contundents i radicals".
"Necessitem tenir el control total de la producció i del nostre futur energètic", ha dit Borne, que subratlla que la pandèmia va demostrar una dependència excessiva d'indústries estrangeres. "Ja no podem dependre del gas i el petroli russos", ha sentenciat.
La primera ministra no ha concretat si la nacionalització es farà a través d'un canvi legal o bé amb un concurs públic per comprar accionistes minoritaris, ni tampoc ha fixat cap calendari.
La importància d'EDF
L'energètica que ara es nacionalitzarà és una de les empreses de serveis públics més grans d'Europa i se situa al centre de l'estratègia nuclear francesa amb la qual el govern compta per frenar l'impacte de l'alça dels preus de l'energia.
Tot i això, lluny de ser una eina útil per al govern francès, la companyia --d'orígen públic, i que es va privatitzar parcialment-- s'ha convertit en un gran maldecap per culpa del retard que acumula en la construcció de noves centrals nuclears a França i Gran Bretanya, amb desviacions pressupostàries de milers de milions d'euros.
La meitat dels reactors d'EDF a França estan aturats perquè són massa antics. Això obliga l'empresa a reduir la producció nuclear prevista aquest any, en un moment en què Europa mira de trobar alternatives al subministrament de gas rus.
EDF també s'ha vist perjudicada per les normes que l'obliguen a vendre energia als rivals amb un descompte com a part dels esforços per protegir els consumidors francesos del fort augment del cost de la vida.
Això ha posat en tensió les finances d'EDF, perquè el grup ven anticipadament la producció nuclear estimada abans del final de l'exercici pressupostari, i ha hagut de recomprar l'electricitat venuda en un mercat volàtil amb preus en màxims històrics.
La companyia ha calculat que les pèrdues de producció reduiran el seu benefici principal en 18.500 milions d'euros i les vendes d'energia amb descompte li costaran 10.200 milions d'euros més. Es preveu que el seu deute augmenti un 40% aquest any fins als 61.000 milions d'euros.
- ARXIVAT A:
- Medi ambientEnergiaFrançaEmmanuel Macron