França obligarà a fer 14 dies de quarantena als que vulguin entrar al país
Una estàtua de la plaça de Trocadéro amb mascareta davant de la torre Eiffel, aquest dissabte a París (Reuters)

França rectifica: no obligarà a fer quarantena els ciutadans de la UE i del Regne Unit

El govern francès prepara un pla lent i progressiu de desconfinament entre l'11 de maig i el 24 de juliol

RedaccióActualitzat

L'administració francesa ha rectificat l'anunci fet aquest dissabte que qualsevol viatger estranger que arribi a les seves fronteres haurà de fer una quarantena de 14 dies.

Ho ha precisat el consolat francès al Regne Unit a Twitter, dient que la mesura no afectarà els ciutadans de la Unió Europea, del Regne Unit i de l'espai Schengen en general:

"A les persones que entrin al territori francès des de països de l'àrea europea (UE/Schengen i Regne Unit) no els afectarà la mesura de la quarantena anunciada a França."


Desescalada lenta

Com Espanya, França també ha fixat la data de l'11 de maig com el dia que començarà una desescalada lenta i progressiva, prevista en principi fins al 24 de juliol.

Aquest dissabte, el govern francès ha presentat el projecte de llei que fixa els detalls d'aquest pla, que ha de passar per les dues cambres legislatives durant aquesta setmana.

Una parella amb mascareta, aquest dissabte caminant per un pont de París (Reuters)

Quarantena obligatòria

Preveu mesures com fitxers de positius de coronavirus i quarantenes obligatòries de 14 dies per qui vulgui entrar al país, que seran de 30 dies si donen positiu per coronavirus.

Aquest diumenge aquesta mesura s'ha restringit als ciutadans de fora de la UE i l'espai Schengen, però caldrà veure com queda finalment en la iniciativa legislativa que el govern francès portarà a les cambres legislatives durant la setmana.

Dins el país, però, i després d'un cert debat públic, els positius no tindran l'obligació d'aïllar-se, només s'apel·larà a "la confiança i a la responsabilitat" de fer-ho.

Sí que es vol fer un registre de positius perquè els metges i la Seguretat Social puguin repassar els contactes previs per buscar possibles infectats per la persona portadora del virus.

Sense aplicació de mòbil

Igual que a molts altres països, a França també hi ha debat sobre una aplicació de mòbil que permetria resseguir els moviments de les persones per establir la proximitat que hagin tingut amb hipotètics contagiats.

L'aplicació, anomenada StopCovid, de moment no està funcionant bé, i per això s'ha optat per ajornar la seva posada en marxa, que haurà d'aprovar el parlament.

Trens TGV, aquest dissabte estacionats a prop de París (Reuters)


Fins a 100 quilòmetres

Pel que fa als moviments dins del país, els ciutadans es podran desplaçar fins a 100 quilòmetres del domicili, creuant els límits dels departaments si cal, i més lluny si poden justificar-ho laboralment o familiarment.

Com s'ha decidit també a Espanya, qui viatgi en transport públic estarà obligat a portar mascareta, i a mantenir la distància per evitar el contagi, però la mascareta no serà obligatòria per anar pel carrer.

Totes aquestes mesures, previstes al pla del govern francès, són les que entraran en vigor l'11 de maig si les cambres les aproven.

 

Un treballador del metro de París, aquest dissabte, desinfectant un comboi (EFE)


24.760 morts

Després d'Itàlia i el Regne Unit, amb més de 28.000 morts cadascuna, i d'Espanya, amb més de 25.000, França és el quart país amb més víctimes mortals a Europa.

De fet, fa dies que les seves xifres van just al darrere de les d'Espanya: aquest dissabte han arribat a les 24.760, amb 166 morts registrats les últimes hores.

El total de casos registrats s'acosta als 170.000, dels quals 93.000 encara són actius. Ara hi ha més de 25.000 ingressats a hospitals, 3.827 en estat greu o crític.

És el cinquè país amb més casos al món, just abans d'Alemanya, que té, però, moltes menys víctimes mortals: 6.783.

"No tinguin pressa"

El ministre de Sanitat, Olivier Véran, s'ha mostrat aquest dissabte esperançat que les mesures es podran començar a aplicar l'11 de maig, però ha advertit que dependrà de com s'hi arribi.

Si cal, s'endarrerirà, ha dit, i ha demanat als francesos que "no tinguin pressa" per reservar les vacances d'estiu, perquè no hi ha cap garantia que es puguin fer amb normalitat, ni tan sols sap si es podran obrir les platges.

Els ministres de Sanitat i de l'Interior, Olivier Véran i Christophe Castaner, aquest dissabte al Palau de l'Elisi, a París (EFE)

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut