França prohibeix que es triturin els pollets mascles vius, considerats residus pel sector
Els pollets mascles es tracten com a residus i es trituren vius (Pixabay)

França prohibeix que es triturin els pollets mascles vius, considerats residus pel sector

A la Unió Europea se sacrifiquen uns 300 milions de pollets mascles cada any triturats o ofegats amb CO2, l'alternativa és el sistema de l'ovosexatge

Actualitzat

França prohibeix la matança de pollets mascles i es converteix en el segon país europeu, després d'Alemanya, que adopta aquesta prohibició.

Aquesta matança era una pràctica habitual de la indústria que comercialitza gallines ponedores. Als pollets mascles se'ls triturava vius just l'endemà de sortir de l'ou en no servir per pondre ni tenir tanta carn com les races de pollastres d'engreix. La nova normativa obliga les granges a instal·lar sistemes d'ovosexatge.

Els animals són maltractats també passant per màquines que els trien (EuropaPress/arxiu)

La prohibició és fruit de la pressió d'entitat animalistes defensores del benestar animal que feia anys que denunciaven la situació. Léopoldine Charbonneaux, de l'Associació de Defensa dels Animals de Granja de França (CIWF):

"A la indústria de les gallines ponedores només compten les femelles. Només les femelles són rendibles, els pollastres no creixen tan ràpid com vol la indústria per produir carn. Per tant els pollets mascles es consideren residus."

Des de principi d'any, Alemanya ha estat el primer país d'Europa a prohibir aquesta pràctica.

A França, que és el primer productor d'ous d'Europa, es calcula que s'eliminen cada any uns 50 milions de pollets mascles. El govern francès ha donat un termini fins a final d'any perquè les granges s'adaptin a la normativa. Una mesura que fa preveure un augment del preu dels ous.

Granja de pollastres
A les granges de gallines ponedores els pollets mascles no serveixen (CCMA)


L'ovosexador

Per fer-ho el govern vol que les granges adoptin el mateix sistema que han imposat a Alemanya, l'ovosexatge, que es fa amb una màquina que determina el sexe de l'embrió abans que surti de l'ou. Així es pot fer la tria abans que neixi l'animal i destruir-lo.

Segons el decret francès, les granges tenen fins a final d'any per instal·lar màquines que detectin el sexe de l'embrió com a màxim als 15 dies de la incubació. Tenint en compte que l'eclosió de l'ou es produeix al cap de 21 dies, els animalistes consideren que "el quinzè dia és massa tard".

L'alternativa és determinar el sexe del pollet abans que surti de l'ou (Pixabay)

Charbonneaux diu que "esperaven una decisió més ambiciosa" per part de govern.

Demanen que el govern es fixi com a objectiu a més llarg termini que l'ovosexatge s'hagi de fer abans del setè dia d'incubació, per "assegurar que els embrions s'eliminen abans que siguin sensibles al dolor", diu Charbonneaux. Asseguren que la tecnologia actual permet sexar al tretzè dia, i fins i tot, els aparells més cars detecten el sexe al novè dia.

També lamenten que no s'hagin pres mesures per a les femelles d'aneguet, que sovint s'eliminen, sobretot en el sector del foie-gras on només els mascles es trien per ser alimentats a la força, perquè es considera que el seu fetge és de millor qualitat. Per a les femelles d'aneguet s'han fixat aconseguir la prohibició el 2024.

La llei no inclou les femelles d'aneguet que també es rebutgen en la indústria del foie (Pixabay)

Ara, la prohibició de sacrificar els pollets no afecta les línies destinades a la cria, ni el mercat específic d'alimentació animal -quan els pollets s'utilitzen per alimentar rèptils o rapinyaires, per exemple. Els criadors també podran continuar sacrificant mascles "no detectats accidentalment".

A la resta de la Unió Europea, inclosa Espanya, es continua permetent que es triturin pollets mascles vius o se'ls mati amb gas CO2. La normativa europea permet triturar els pollets sempre que la mort sigui "immediata" i "dins de les primeres 72 hores" des del naixement. 

Es calcula que, cada any, se sacrifiquen uns 300 milions de pollets als països de la Unió Europea.

ARXIVAT A:
Maltractament animalEmpresaAlimentacióFrança
Anar al contingut