Manifestants commemorant el Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència contra les Dones, aquest dilluns davant del Palau de Justícia d'Avinyó (Reuters)

França reacciona pel cas Pelicot: kits per detectar submissió química i Cases de les Dones

El primer ministre anuncia mesures contra la violència masclista, mentre les associacions demanen més pressupost i substituir una legislació "fragmentària i incompleta"
Redacció Actualitzat
TEMA:
França

El govern francès està reaccionant a la commoció provocada pel judici contra Dominique Pelicot i 50 homes més acusats de drogar i violar la seva dona durant 10 anys, i aquest dilluns ha anunciat mesures per fer front a la violència masclista.

Se n'ha encarregat el primer ministre, Michel Barnier, que ha explicat que posaran en marxa un programa pilot per facilitar que les dones puguin saber si han estat víctimes de submissió química.

Barnier ho ha anunciat coincidint amb la celebració el Dia Internacional contra les Violències Masclistes, i també amb la petició de 20 anys de presó per a Dominique Pelicot que ha fet la Fiscalia.

El primer ministre ha explicat que el seu govern vol "experimentar" amb un programa que permeti que les proves de detecció de la submissió química siguin "accessibles i reemborsables" a diversos departaments. 


Un abans i un després de l'afer Pelicot

Barnier ho ha dit en una visita a la Casa de les Dones de París, durant la qual ha afirmat que el judici Pelicot suposarà "un abans i un després" a França, i ha elogiat l'actitud de la víctima, Gisèle Pelicot:

"Aquests últims mesos els francesos han estat profundament marcats per la increïble valentia de Gisèle Pelicot."

El primer ministre de França, Michel Barnier, aquest dilluns a la Casa de les Dones de París (EFE)

Barnier ha afegit que es farà una campanya de sensibilització sobre la submissió química liderada per l'associació M'endors Pas (No m'adormo), fundada per la filla de Gisèle Pelicot, Caroline Darian.

La submissió química és l'administració d'amagat de drogues psicoactives per part de delinqüents sexuals a potencials víctimes, majoritàriament dones, per deixar-les inconscients i agredir-les sexualment.

A l'octubre el govern francès va encarregar a la senadora Véronique Guillotin i la diputada Sandrine Josso organitzar que les farmàcies tinguin kits de detecció disponibles per fer les proves necessàries. 

Són proves força cares, que freguen els 1.000 euros per cada cas i que la seguretat social només paga en els casos denunciats, i els metges han demanat que no calgui que hi hagi denúncia per assumir-ho.

Cases de les Dones i denúncies des de l'hospital

Una altra mesura anunciada aquest dilluns pel primer ministre és que preveu que l'any que ve hi hagi una Casa de les Dones a cada departament del país per acollir les víctimes de violència masclista.

Per la seva banda, la secretària d'estat d'Igualtat entre Dones i Homes, Salima Saa, ha dit que s'ampliaran els hospitals on les dones agredides poden posar denúncia sense necessitat d'anar a comissaria.

En aquests casos, és el mateix hospital el que es posa en contacte amb la policia, i aquesta envia un equip per parlar amb la dona i fer les diligències al mateix hospital.

Segons Saa, això ja és possible a molts hospitals que disposen de servei de ginecologia d'urgències, i la intenció és que a finals del 2025 siguin 377 els centres en els quals les dones agredides puguin fer-ho.

Una altra mesura és ampliar el pressupost de l'anomenada "ajuda universal d'emergència", les assignacions mensuals que reben les dones que han estat víctimes de violència masclista.

Es va crear el 2023, segons el govern han arribat a unes 33.000 persones que reben uns 800 euros de mitjana, aquest 2024 està finançada amb 13 milions d'euros, i el 2025 se n'hi destinaran 20.

Les associacions reclamen més diners i una llei marc

Són xifres i mesures que de moment queden molt lluny de les peticions de les associacions dedicades a la defensa dels drets de les dones, que reclamen que s'hi destinin 2.600 milions d'euros anuals.

També reclamen una "llei marc integral" que substitueixi la legislació actual, que consideren que és "fragmentària" i "incompleta", i que, per tant, no serveix.

Segons les xifres oficials del 2023, 96 dones van morir a mans de les parelles, i la policia va registrar un total de 110.000 casos de violència sexual, en el 85% de les quals les víctimes van ser dones.

Per la seva banda, el col·lectiu feminista #NousToutes (Nosaltres Totes) quantifica en 122 les dones que han estat assassinades en episodis de violència masclista en el que portem de 2024.

Gisèle Pelicot, víctima del seu marit i de 50 homes més, aquest dilluns sortint del Palau de Justícia d'Avinyó (Reuters)

 

ARXIVAT A:
França
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut