França vol actuar contra els pares que no es fan responsables dels seus fills
El pla per recuperar l'autoritat dels pares inclou propostes com posar tasques comunitàries, multar-los o fer-los pagar els danys derivats dels actes dels seus fills
El govern francès estudia mesures per afavorir que els pares es responsabilitzin dels seus fills. En una entrevista a La Tribune Dimanche, la ministra de Solidaritat, Autonomia i Discapacitat de França, Aurore Bergé, explica que "establir un marc, definir regles i encarnar l'autoritat és un benefici per als infants", i apunta algunes idees com imposar tasques comunitàries als pares absents o negligents, o bé multar els pares que no compareguin a les cites judicials que tinguin a veure amb els seus fills.
Una altra proposta que estudia el govern francès és que els pares hagin d'afrontar els costos dels danys dels quals siguin culpables els seus fills.
Aquestes mesures les està estudiant conjuntament amb la primera ministra, Élisabeth Borne, i el ministre de Justícia, Éric Dupond-Moretti. A més, s'ha creat una comissió científica on participaran especialistes en infància i adolescència, entre els quals demògrafs, magistrats, psiquiatres infantils i filòsofs, que durant sis mesos faran propostes concretes.
D'altra banda, la setmana vinent Bergé començarà una "gira de criança" pel país, durant la qual es reunirà amb pares, adolescents, càrrecs electes i professionals que treballen amb les famílies diàriament. Amb l'objectiu de "construir amb ells aquesta nova política pública".
Segons la ministra, tots els pares han d'assumir la criança dels fills, encara que estiguin separats o visquin lluny geogràficament. I apunta a un exemple concret de pares absents: els aldarulls per la mort d'un noi de 17 anys a conseqüència d'un tret de la policia a la perifèria de París, l'estiu passat.
"Crida l'atenció que el 30% dels agitadors eren menors d'edat i que el 60% havien crescut en famílies monoparentals", argumenta Bergé. I afegeix: "Els pares no poden ser només la pensió alimentària dels fills; una parella es pot separar, però la família continua, no pots abandonar-los."
Per la ministra francesa, cal restaurar l'autoritat, perquè "els pares es poden veure desbordats o desorientats davant de nous riscos com el sedentarisme, o les pantalles". La voluntat, diu Bergé, no és ser "paternalista o infantilitzador", sinó crear un pacte amb els pares. "Els diem: 'Us devem consideració, respecte i recursos, però també comptem amb vosaltres per complir plenament el vostre paper'."
Un nou permís familiar per incentivar la natalitat
Més enllà de la criança, al govern francès li preocupa la bretxa entre el desig de tenir fills --2,4 per dona i per parella-- i la realitat --una taxa de fecunditat d'1,7 fills per dona. Hi ha diversos obstacles, però la ministra Bergé reconeix que un d'ells és la cura dels fills: "Una de cada dues parelles posposa l'arribada d'un fill perquè temen no poder-lo cuidar."
Per això, d'aquí a l'any 2027, el govern invertirà "6.000 milions d'euros només per a la primera infància" per finançar noves solucions d'atenció infantil i professionals més ben pagats.
A més, l'executiu francès preveu un nou permís familiar per al 2025. "Serà més senzill i més flexible: els pares se'n podran beneficiar al mateix temps o per separat amb una compensació clarament superior a la del permís parental actual, que és de 430 euros al mes."
Les condicions d'aquest nou dret es faran públiques a principis de l'any vinent.