Els treballadors francesos tornaran a la vaga contra la reforma del sistema de pensions (Reuters/Gonzalo Fuentes)

França vol apujar l'edat de jubilació als 64 anys i els sindicats responen amb una vaga

Els sindicats han convocat el 19 de gener una vaga general en contra del pla, que ha aixecat polèmica perquè revisa tot el sistema de pensions
Redacció
TEMA:
França

França vol revisar el sistema de pensions. El govern francès ha presentat un pla que retoca des de l'edat de jubilació fins als anys de cotització i la pensió mínima.

La xifra estrella de la proposta és l'edat de jubilació, que passarà de 62 anys a 64 el 2030. El canvi serà progressiu i l'edat mínima per jubilar-se anirà pujant a mesura que passin aquests set anys.

L'edat de jubilació pujarà des de l'1 de setembre en tres mesos, amb increments similars cada any fins a assolir els 64 anys el 2024.

El pla també inclou l'augment fins a 43 anys a partir del 2027 del temps de cotització necessari per gaudir d'una jubilació completa. Aquesta mesura ja estava prevista, però per al 2035. Ara s'avança vuit anys.

També es preveu que la pensió mínima pugi a gairebé 1.200 euros nets al mes des d'aquest any, sempre que s'hagi cotitzat el període complet.

La reforma contemplarà la possibilitat de tenir dret a la jubilació anticipada entre els 58 i els 62 anys per a aquells que hagin començat a treballar i cotitzar abans dels 20 anys.


La resposta dels sindicats: a la vaga

Els grans sindicats francesos, que ja estaven avisats que es coïa una reforma, han trigat ben poc a reaccionar. Aquest mateix dimarts, minuts després de l'anunci, han convocat una jornada de vaga interprofessional i de manifestacions per al 19 de gener.

"Res justifica aquesta reforma tan brutal", ha afirmat Laurent Berger, líder de la Confederació Francesa de Treballadors (CFDT). Els sindicats han comparegut conjuntament davant la premsa després d'una reunió per analitzar l'anunciada reforma del govern.

L'objectiu de les organitzacions de treballadors és que la reforma "no entri en vigor" i que el "govern reculi"

Ja avisen que la mobilització del 19 serà només el "començament" de les mesures de força decidides entre el conjunt dels sindicats.

Sindicats com CFDT, UNSA i CGT retreuen al govern que no hagi cedit gens ni mica en les seves intencions malgrat el rebuig frontal dels representants dels treballadors.

Al contrari que els sindicats, les organitzacions patronals es van afanyar a mostrar el seu suport a la reforma.


L'objectiu de la reforma: finançar les pensions

La reforma l'ha presentada la primera ministra, Élisabeth Borne, que ha destacat que cal equilibrar el sistema

"Cal que les cotitzacions dels treballadors actius financin les pensions dels jubilats."

Per Borne, l'augment de l'edat de jubilació es tracta d'"una elecció essencial per defensar el model social i mantenir la solidaritat entre les diferents generacions".

La primera ministra francesa, Élisabeth Borne (Reuters/Bertrand Guay)

Borne ha explicat que la reforma també eliminarà la major part dels règims especials de cotització, més avantatjosos que el del sistema general i utilitzats moltes vegades per empreses del sector públic.

El govern francès havia estudiat fins i tot la possibilitat de la jubilació als 65 anys, però ha rebaixat pretensions per facilitar un acord parlamentari amb el partit conservador Els Republicans.

ARXIVAT A:
Pensions França
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut