Imatge d'una trobada anterior del rei Felip VI amb la presidenta del Congrés, Francina Armengol (Europa Press)

Cap a la investidura: el rei farà dilluns i dimarts una nova roda de consultes

La presidenta del Congrés dels Diputats s'ha reunit amb el monarca per comunicar-li el fracàs de la investidura de Feijóo i per obrir així el procés que previsiblement desembocarà amb la designació de Pedro Sánchez com a candidat

RedaccióActualitzat

Felip VI ha convocat una roda de consultes amb els partits polítics per dilluns i dimarts de la setmana que ve per designar un candidat per a una nova investidura, segons ha informat la casa reial en un comunicat.

El rei fa aquest pas després d'haver-se reunit aquesta tarda amb la presidenta del Congrés, Francina Armengol, que l'ha informat del fracàs de la investidura d'Alberto Núñez Feijóo.

Ha estat una trobada curta i de la qual no han transcendit imatges.

Tal com es preveia, Alberto Núñez Feijóo també ha perdut la segona votació al Congrés per ser elegit president del govern espanyol i ara s'obre la porta a la designació de Pedro Sánchez com a candidat.


Nova convocatòria del rei

Aquestes trobades de principis de la setmana que ve a priori desembocaran en l'encàrrec del monarca al president del govern en funcions, Pedro Sánchez, perquè intenti la investidura.

Ho farà en virtut d'haver estat el candidat que va obtenir el segon millor resultat en les eleccions generals del 23 de juliol.

En aquest punt, la pilota tornarà al Congrés, on la presidència haurà de suggerir una data per a un nou ple d'investidura. El calendari tindrà un paper clau i hi ha dubtes que la data es pugui saber la setmana que ve perquè la negociació amb els partits independentistes no està tancada.


Sánchez, convençut de poder formar govern

Això no obstant, Sánchez s'ha mostrat convençut que hi haurà un govern progressista que comptarà amb els suports de Junts i ERC, que exigeixen una llei d'amnistia per als condemnats del procés i avançar cap al reconeixement del dret a l'autodeterminació com a condicions per donar-li suport.

Els socialistes, que van obtenir 121 escons, compten amb els 31 de Sumar i, a més de Junts i ERC, necessitarien els vots del PNB, EH Bildu i el BNG perquè la investidura tiri endavant.

La ronda consultes anterior que va convocar Felip VI es va produir a l'agost, i set grups polítics --PP, PSOE, Vox, Sumar, PNB, CC i UPN-- van desfilar per La Zarzuela, després del rebuig d'ERC, Junts, EH Bildu i BNG a anar-hi.

 

ARXIVAT A:
InvestiduraFelip VIPedro SánchezAlberto Núñez FeijóoFrancina Armengol
Anar al contingut