Taxistes que estafen turistes a Barcelona: 100 euros per anar de l'Hotel Arts a Mitre
- TEMA:
- Taxis
Una part dels taxis de Barcelona estan cobrant, sobretot als turistes, preus desorbitats per trajectes molt curts. Ho fan sense engegar el taxímetre, de manera totalment irregular. Per exemple, entre Ciutat Vella i la zona d'oci nocturn del front marítim demanen 20, 30, 40 o 50 euros. Els usuaris fins i tot relaten casos en què han pagat 100 euros per anar de l'Hotel Arts fins la ronda General Mitre.
TV3 ha pogut comprovar que aquesta pràctica d'una part dels taxistes està molt estesa i que no són casos aïllats. Durant diverses nits d'estiu hem anat preguntant al front marítim a tothom qui arriba en taxi a les discoteques. La majoria són turistes i pràcticament tothom ens parla de preus desorbitats que han acabat pagant perquè els deixin pujar al taxi i els portin al seu destí.
Grans diferències pel mateix trajecte
Un exemple molt clar el trobem en un grup de noies angleses que estan celebrant un comiat de soltera a Barcelona. Són vuit i es mouen en dos taxis. Per un trajecte de 8 minuts, un dels dos vehicles ha engegat el taxímetre i els ha cobrat 5 euros i mig. L'altre l'ha mantingut apagat i els n'ha cobrat 17.
"Ens ha cobrat 17 euros i nosaltres ho hem pagat, ni tan sols l'hi hem discutit. I llavors apareixes tu i em dius que és un disbarat. I ara estic molt enfadada", assegura la Kate, que forma part d'aquest grup d'amigues de viatge a Barcelona.
La Kate, però, encara ha tingut sort, perquè n'hi ha d'altres que han pagat molt més: "Hem vingut de la Rambla fins aquí, fins a Shôko, i ens han cobrat 20 euros. El taxímetre estava apagat", assegura la Lyan, una turista també anglesa.
La Juliana, una turista suïssa, està de vacances amb la seva amiga Patricia. Assegura que els han cobrat 7 euros per un trajecte que el dia abans els havia costat 25. I afegeix: "Ens pregunten d'on som i quan els diem que som suïsses ens canvien el preu." Al costat hi ha un grup de turistes alemanys que expliquen que els han volgut cobrar 30 euros per anar d'Universitat fins a la platja. Quan han demanat un preu més baix, el taxi ha marxat.
Frau als turistes, sobretot
Els qui acostumen a ser víctimes d'aquest frau, amb regateig inclòs, són, doncs, els turistes, perquè és més fàcil enganyar-los. I això fa que als clients barcelonins els rebutgin. Aquestes irregularitats poden tenir una derivada més greu, en dones que tenien en aquest servei públic una manera més segura de tornar a casa soles.
Un exemple clar són les treballadores de les discoteques, que surten de la feina a les 6 o les 7 del mat i sovint busquen un taxi per no tornar soles a casa a una hora en què poden tenir problemes al carrer: "O apaga la llum verda o em diu que ja està reservat, quan en realitat no ho està, perquè després veig que més endavant algú els ofereix diners i l'agafen", explica la Jennifer Rodicio.
Rodicio afegeix que un amic seu, que es pot permetre pagar aquestes tarifes abusives, ha arribat a desembutxacar 100 euros per anar des de l'Hotel Arts fins a la ronda General Mitre. "El taxista va acceptar els 100 euros, quan al principi ens havia dit que no ens portaria", relata, indignada.
Li passa el mateix a Lea Henneiser, treballadora de la mateixa discoteca: "Em diu que són 40 o 50 euros i jo li pregunta si li funciona el taxímetre i em diu que no i he de córrer tota la nit darrere els taxis", assegura. Això fa que sovint hagi de caminar sola pels carrers de la ciutat.
Taxistes indignats per l'estafa de companys
Els taxistes que sí que engeguen el taxímetre estan indignats, perquè asseguren que això taca tot el col·lectiu: "S'hauria de posar un inspector aquí al teu costat tota la nit", ens diu un d'ells, que acaba de deixar uns clients i hem comprovat com els cobrava el que deia a la pantalleta del preu.
Tito Álvarez, portaveu d'Élite Taxi, admet que "no té gaire lògica que el sector estigui denunciant les males praxis de les plataformes de VTC, pels seus preus abusius, i després tinguem aquesta escòria dins del sector", afirma.
Qui ha de controlar que això no passi és l'Institut Metropolità del Taxi, que admet que el problema hi és i assegura que treballarà per erradicar-ho: "No acceptarem cap mala praxi en aquest sentit de pactar preus. I estem posant tota la carn a la graella per corregir aquestes actuacions i sancionar-les fins al màxim, fins a la retirada de la credencial", afirma a TV3 Maria Teresa Carrillo, gerent de l'organisme.
L'IMT anima els ciutadans que els passi això a denunciar-ho, perquè si comproven que un mateix taxista ha comès dos fraus d'aquest tipus, li retiren la llicència i no es pot tornar a presentar per obtenir-la fins al cap de tres anys.
La feina també l'han de fer els inspectors, que han de comprovar, preguntar als clients, que tot es fa de forma correcta. El cert, però, és que només hi ha 4 inspectors en plantilla i que en els darrers tres anys no s'ha retirat cap llicència a cap taxi ni cap credencial a cap taxista.
- ARXIVAT A:
- Taxis Transport públic