Fre al turisme: prohibit fer més places hoteleres a les Balears durant quatre anys

El decret del govern balear també preveu que tots els llits hagin de ser elevables per facilitar la feina de les cambreres d'habitació dels hotels
Sílvia Mateu
TEMA:
Turisme

El govern balear ha aprovat una llei que prohibeix augmentar el nombre d'habitacions d'hotels o allotjaments turístics fins al 2026 a totes les illes per lluitar contra la saturació turística i apostar "per la qualitat més que per la quantitat".

Segons la presidenta, Francina Armengol, s'han recuperat els llocs de feina previs a la covid, però "no es tracta de tornar al 2019", sinó de tenir un model que "no només pensa en els visitants, sinó en els residents, els treballadors i el territori".

Un Consell de Govern extraordinari ha aprovat aquest divendres el decret llei de mesures urgents per a la sostenibilitat i la circularitat del turisme de les illes Balears, ja publicat al Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB). Es modifica així la Llei de Turisme aprovada el 2012.

Passats els quatre anys, tornarà als consells insulars de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera les competències per posar els seus límits.

El Partit Popular ha criticat que el canvi s'ha fet "sense debat públic". Armengol ha explicat que es tramitarà al Parlament com a projecte de llei per poder-hi introduir millores i ha parlat de diàleg.

Les ajudes públiques per al sector seran de 60 milions d'euros.


Llits elevables per poder netejar

El text aprovat pel govern balear també exigeix a les empreses millorar les condicions laborals i modernitzar els establiments.

Amb aquest objectiu, a partir de l'any que ve s'hauran de començar a posar llits elevables per contribuir a reduir les patologies de les cambreres de pis, segons recull el decret:

El personal de neteja de les habitacions ha de poder accionar l'elevació del llit, de manera que l'altura a la qual se situï aquest permeti una millor neteja del terra de l'habitació o dels elements sobre els quals s'assenta el llit, la qual cosa incidirà també en la protecció de la seva salut laboral.

Els hotels tenen fins a sis anys perquè tots els llits siguin elevables (Pixabay)

El canvi de llits s'ha d'anar aplicant progressivament, segons el calendari previst al text. Els establiments de cinc i quatre estrelles han de tenir-los tots elevables al 2027 i la resta, inclosos els hotels rurals que no disposen de classificació, tenen temps fins el 2028.

Multes previstes

El decret preveu sancions en cas d'incompliments o faltes administratives.

En el cas de la instal·lació de llits elevables, si se supera el termini màxim fixat hi haurà una multa de 500 euros per llit.

No disposar de tota la documentació acreditativa de l'elaboració del Pla de Circularitat serà sancionat amb una multa de 100.000 euros.

També es podrà sancionar, fins als 1.000 euros, no indicar el peix o marisc d'origen balear d'una manera diferenciada a la carta o menú.

ARXIVAT A:
Turisme Illes Balears
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut