Frenada al sector del videojoc a Catalunya, que viu un moment convuls
- TEMA:
- Videojocs
Ara fa quatre anys, amb els confinaments i les poques opcions de sortir de casa, el sector del videojoc va viure un "boom".
Una situació que van viure totes les empreses tecnològiques. Això va fer que es contractés molta gent, i que es preveiés que aquest creixement es mantindria. Però quatre anys després aquestes previsions no s'han complert i han arribat els ajustos.
Les inversions l'any passat es van reduir a escala mundial de 14 bilions anuals a 4, és a dir un 70% menys. I ha acabat afectant els llocs de feina. L'any passat es van anunciar més d'11.000 acomiadaments a tot el món, i des de principis d'aquest any se n'han anunciat 8.000 més.
ERO a Activision Blizzard King a Barcelona
Això a Catalunya també s'ha començat a notar. Projectes que s'han alentit i fins i tot s'han conegut alguns acomiadaments.
Un exemple és el de l'estudi a Barcelona que desenvolupa el popular Candy Crush. Es tracta d'Activision Blizzard King, que fa un any va comprar Microsoft. La gegant tecnològica va anunciar a principis d'any una retallada de 1.900 llocs de feina. I just després de l'estiu va anunciar 650 nous acomiadaments. Entre els afectats hi ha l'estudi barceloní, que va presentar un expedient de regulació d'ocupació per 47 treballadors -un 7% de la plantilla- que després de les negociacions es van acabar reduint a 40.
La majoria d'aquests llocs de feina pertanyien a departaments com el financer. Segons Bernat Dorado, membre del comitè negociador de l'ERO, "Microsoft entén que són tasques que s'han de fer des de fora amb empreses subcontractades i la majoria d'aquestes externalitzacions es farà en una empresa que té operacions a l'Índia."
De fet, un altre membre del comitè, Francisco Javier Galdo, assegura que el món del videojoc "ara mateix és un sector convuls", i afegeix que "a Barcelona hi ha empreses que es troben en fase de dir als seus treballadors que tornin a les oficines o que estan endurint les condicions de feina amb l'objectiu que la gent marxi de l'empresa".
Nou perfil d'inversió
Però més enllà de l'alentiment de la inversió i dels efectes que això pot tenir, des de la Generalitat el que estan veient és que està canviant el perfil de les empreses del sector que volen aterrar aquí. I asseguren que les empreses nord-americanes que van ser les que primer van invertir a Catalunya ja estan molt assentades, i que ara hi ha molt d'interès de companyies asiàtiques per estudis catalans.
Segons el responsable de projectes tecnològics d'Acció, Jordi Sancho, "són empreses molt grans, molt consolidades al seu país d'origen que estan buscant una via d'accés a occident (Europa i els Estats Units) des de Catalunya."
Sancho explica que també ha canviat el tipus d'operació. Si bé abans les empreses podien establir-se aquí i sovint compraven estudis locals, ara es comencen a veure un altre tipus d'operació.
És el que els ha passat a l'estudi de Barcelona XRON Software. L'empresa xinesa Lilith els ha comprat una part del negoci. Per a un dels fundadors d'XRON Software, Carles Shui, "el gran avantatge és que podem mantenir gran part de l'empresa que al final és nostra i desitgem mantenir-la, i a més, ens aporten una quantitat de recursos als quals nosaltres no tindríem accés".
El sector considera que aquest any i el vinent seran anys d'estancament, però que després arribaran jocs nous i grans inversors tornaran a veure rendibilitats en el sector dels videojocs, sobretot perquè la gent no ha deixat de jugar.
- ARXIVAT A:
- Videojocs