Fridays for Future carrega contra Amazon: "Us retornem la vostra comanda"
- TEMA:
- Crisi climàtica
Vint activistes de la Xarxa de Justícia Climàtica han fet una acció, aquest dijous al matí, a la seu d'Amazon a Barcelona, a la confluència dels carrers Tànger i Badajoz.
En un comunicat, la Xarxa ha explicat que l'acció contra Amazon s'ha fet amb motiu del Black Friday i en protesta contra l'impacte ambiental de l'activitat de l'empresa i per les condicions laborals dels seus treballadors.
Els activistes han deixat davant la seu d'Amazon una pila de caixes. S'hi podia llegir "Us tornem la vostra comanda"'.
Alguns activistes s'han enganxat les mans al vidre de l'edifici.
Tota l'acció s'ha fet, segons els convocants, seguint els protocols de prevenció i seguretat de la Covid-19.
La Xarxa, de la qual formen part Climacció, Fridays for Future, Extinction Rebellion, Acció Ecofeminista, Ecologistes en Acció, Teachers for Future i altres organitzacions, volia denunciar que, segons ells, "l'empresa multimilionària obté la seva riquesa amb la destrucció mediambiental i la precarització laboral de les seves treballadores".
També afirmen que "el creixement de la multinacional, a més, desbanca el petit comerç local i de proximitat, que aboca al llindar de la pobresa".
La periodista de TV3 Cori Calero ho mostrava així a Twitter:
En el comunicat, la Xarxa afirma que "la compra compulsiva de productes sumada a la rapidesa dels enviaments provoca que els camions de repartiment, que tampoc són eficients energèticament, sovint circulin a mitja càrrega, la qual cosa empitjora la petjada ecològica dels enviaments".
Això s'afegeix a les dades que proporcionen: als Estats Units, el 2016 el transport de mercaderies va superar en emissions de CO₂ les plantes energètiques per primer cop des del 1979.
També expliquen que, segons les seves mateixes xifres, Amazon, l'any 2019, va emetre 51,1 milions de tones de diòxid de carboni, una quantitat un 15% més alta que el 2018 i que "està al nivell de les emissions que generen països sencers com Suècia, l'Equador o Bulgària".
Evasió d'impostos i producció de residus
Un altre punt de la denúncia és que mentre el propietari d'Amazon, Jeff Bezos, s'ha consolidat com l'home més ric del món, "l'empresa multinacional té un entramat complex de diverses companyies i sucursals a través de les quals evadeix el pagament d'impostos, tant als Estats Units com en altres països, com l'estat espanyol".
Bezos, segons el comunicat, guanya 1,2 milions de vegades més que el treballador mitjà de l'empresa, a causa de l'alta temporalitat de la plantilla.
També critiquen la producció de residus, perquè campanyes com el Black Friday "incentiven el malbaratament de recursos i l'acumulació de residus electrònics", degut a compres innecessàries. L'embalatge requerit per fer les trameses també augmenta la generació de residus.
D'altra banda, Amazon destrueix cada any milions d'objectes en perfecte estat, des de llibres fins a aparells electrònics, perquè li resulta més barat que retornar-los al fabricant o regalar-los a persones necessitades.
Finalment, la Xarxa acusa Amazon de rentat verd o "greenwashing". Explica que aquest any Bezos va anunciar una donació de 10.000 milions de dòlars per lluitar contra la crisi climàtica, "però alhora aquest mateix any Amazon ha estat acusada de silenciar treballadores que han parlat de l'historial ambiental de l'empresa".
Posa com a exemple el grup Amazon Employees for Climate Justice, que "va ser amenaçat d'acomiadament després d'haver parlat amb mitjans de comunicació sobre el paper d'Amazon en la crisi climàtica".
El 3 de novembre, aquest grup feia públiques en el seu compte de Twitter diverses accions als Estats Units per exigir temps lliure remunerat per poder votar a les eleccions presidencials:
Espionatge
Aquesta setmana també ha transcendit que el Centre d'Operacions per la Seguretat d'Amazon, la divisió de la companyia encarregada de vetllar per la seguretat dels seus actius, hauria dut a terme tasques de vigilància sobre sindicats i grups ecologistes, entre d'altres Greenpeace o Fridays for Future.
- ARXIVAT A:
- Crisi climàtica Medi ambient Precarietat laboral Comerç