Front comú inèdit de la cultura per reclamar el 2% del pressupost de la Generalitat
- TEMA:
- Cultura
El pressupost de cultura a Catalunya s'ha reduït a la meitat en l'última dècada i ara representa només el 0,6 per cent del total. Ara, per primera vegada, el sector privat de l'audiovisual, l'editorial, el musical, les arts escèniques i les galeries s'han unit en un projecte comú, Actua Cultura, per dir "prou" a aquesta situació.
Actua Cultura reclama en un manifest que el pressupost públic augmenti fins al 2%. És el que plantejaran directament al vicepresident econòmic del govern, Pere Aragonès, amb el qual ja han parlat d'aquest problema i tenen prevista una altra reunió.
Els portaveus del col·lectiu, Isabel Vidal (sector de les arts escèniques), Eva Faustino (sector musical), Joan Sala (sector editorial), Montserrat Bou (sector audiovisual) i Joan Anton Maragall (sector de les arts visuals), l'han presentat aquest dimecres públicament.
Per Joan Sala, es tracta de situar Catalunya al nivell d'altres països europeus:
"Hem de ser un país normal, amb dotacions normals. No demanem res extraordinari, sinó el que té el nostre entorn."
Fa temps que l'objectiu del 2% dels pressupostos de la Generalitat és una reivindicació del sector que, fins i tot, es va plasmar en un acord parlamentari de fa només un any.
Dels 30 euros de Catalunya als 800 de Dinamarca
Tot i això, les dades no enganyen. Segons la Generalitat i l'Eurostat, la despesa anual per a cultura per habitant és a Catalunya de 30 euros, lluny dels 90 de Polònia, els 120 de Portugal, els 200 de França i els 800 de Suècia.
Des de la plataforma es declaren "cansats" de la "desídia" i "manca de consideració" per la cultura, que es tradueix en un "pressupost minúscul" que han considerat també "injust i indecent".
Isabel Vidal ha remarcat que al sector han estat "empàtics i pacients" davant la crisi dels últims deu anys, però ara han dit "prou" i exigeixen revertir la situació i un "canvi de paradigma".
"Ens havíem cregut allò que hi ha una situació molt complicada econòmicament des del 2008, una situació política també molt complicada i enteníem que ens havíem d'esperar i que ja vindrien millors temps. I venen per tothom menys per la cultura."
Com a exemples de la falta de suport, han denunciat que en els últims 16 anys la Generalitat ha destinat només mig milió d'euros a adquirir art. També que Catalunya "està deixant de ser referent" en el mercat audiovisual o que veuen perillar el lideratge de l'edició en castellà, que té "des de temps immemorials", perquè "no estem contrarestant en absolut" el sorgiment d'editorials a Sud-amèrica. I han recordat que hi ha "artistes que han de marxar" i "espais que tanquen".
Si no aconsegueixen augmentar la dotació pública, des d'Actua Cultura avisen que preveuen accions "imaginatives, contundents i dilatades en el temps".
- ARXIVAT A:
- Cultura