Fugir per poder-se tractar: evacuen d'Ucraïna centenars d'infants amb malalties greus

A la duresa dels diagnòstics, s'hi sumen la por de les bombes i el trauma de la separació quan evacuen mares i infants

Actualitzat

A la malaltia s'hi ha sumat la guerra. Centenars d'infants ucraïnesos amb malalties greus han estat evacuats de les ciutats bombardejades cap als hospitals de l'oest, on no hi ha tant perill. I és que, segons l'OMS, des de l'inici de la invasió russa a Ucraïna almenys una quarantena de centres sanitaris de tot el país han estat atacats.

A Lviv, hi ha el centre pediàtric més important d'Ucraïna plenament operatiu ara mateix, i ja ha rebut centenars d'infants malalts. Són nens i nenes amb malalties molt greus que no es podien tractar a les seves ciutats i necessiten quimioteràpia, diàlisi o tractaments pal·liatius.

S'estan tres o quatre dies en aquest centre, on els tracten i estabilitzen. Quan han rebut aquesta primera atenció, els envien a Polònia. Marxen per fer lloc als que vindran.

L'evacuació es coordina des de Polònia. Els porten a Kielce, al centre del país, i allà els distribuiran pel país i altres països europeus en funció de la disponibilitat i l'estat de salut de cadascun.

L'equip de TV3 desplaçat a Lviv ha estat testimoni de com s'organitzen aquests combois, un parell o tres de cops per setmana. En un dia, per exemple, han vist marxar tres autocars i quatre ambulàncies. Els comiats són dolorosos, perquè els pares no els poden acompanyar, ja que tenen prohibit sortir del país.

Un cop estabilitzats els infants són evacuats cap a Polònia (CCMA)

A més, l'activitat de l'hospital s'interromp contínuament per les sirenes, que obliguen els pacients que es poden desplaçar, el personal i les visites a baixar al soterrani fins que tornin a sonar les sirenes per indicar que, per ara, ha passat el perill.

Són històries com les del Timur, de 2 anys, a qui li han diagnosticat una leucèmia fa només una setmana, o la del Dmitró, de 12 anys, que té un tumor cerebral.

"No podem fer el tractament perquè les cèl·lules mare són totes a Kíiv i ara no sabem què fer i com tractar-lo", explica la mare del Dmitró.

 

Mira la seva història i la d'altres famílies en aquest reportatge de Carles Prats Padrós, Carles de la Encarnación i Sandra Rierola.

 

 

ARXIVAT A:
Ucraïna
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut