La policia noruega l'interrogarà pròximament en condició de testimoni (CCMA)
La policia noruega l'interrogarà pròximament en condició de testimoni (CCMA)

Fuig de Rússia un excomandant del grup de mercenaris Wagner i denuncia execucions al front

Andrei Medvédev s'ha escapat de Rússia gràcies a l'ajuda d'una ONG, que ha publicat un vídeo sobre el seu testimoni i els crims que va veure

Actualitzat

Andrei Medvédev, excomandant del grup rus de mercenaris Wagner, ha travessat la frontera entre Rússia i Noruega per demanar asil, al·legant témer per la seva vida. Un cop al país noruec, la policia l'ha detingut i ara està sota custòdia, segons l'advocat noruec que porta el cas, mentre es resol la seva petició.

Medvédev, que ha protagonitzat una fugida de pel·lícula, assegura haver presenciat l'assassinat i el maltractament de presoners russos portats al front d'Ucraïna amb el grup Wagner.

Abans de fugir, l'excomandant va contactar amb l'ONG Gulagu.net perquè l'ajudessin a travessar la frontera. Víktor Ossetxkin, fundador de Gulagu.net, confessa que Medvédev temia per la seva vida després de desertar del grup mercenari

"Tinc por de morir en agonia."

L'excomandant volia evitar les represàlies de Ievgueni Prigojin, el líder de Wagner. Segons el seu testimoni, el grup ha executat membres per haver desertat de la guerra.

 

Fugida a vida o mort

Per poder travessar la frontera, l'excomandant va escalar, a les dues de la matinada, una tanca de filferro de punxes, "sota els trets dels serveis fronterers del Servei Federal de Seguretat rus i els lladrucs dels gossos sentinella". Havia creuat una regió fortament vigilada. Un cop al costat noruec, va recórrer dos quilòmetres de terreny gelat, fins que va veure unes cases i va trucar a una de les portes. Allà va demanar que avisessin les autoritats. En arribar la policia, Medvédev va demanar protecció política.

El cas ha passat a disposició del servei nacional de policia criminal noruec (Kripos), que ja ha informat que interrogarà Andrei Medvédev, que té la condició de testimoni. L'excombatent podria ser una font d'informació per als serveis secrets de diversos països, ja que pot explicar de primera mà el funcionament de l'exèrcit privat liderat per Prigojin.

En un comunicat oficial, els agents han dit que Medvédev ha confessat el seu "passat" com a mercenari del grup Wagner.

"Ell mateix ha explicat que formava part de Wagner.  És interessant que Kripos tingui més informació sobre el cas"

 

Wagner va ampliar-li el contracte al front sense el seu consentiment

L'ONG Gulagu ha informat que Andrei Medvédev va allistar-se al grup Wagner el 6 de juliol del 2022. Amb un contracte de quatre mesos, el seu destí va ser la guerra d'Ucraïna

Al front, Medvédev va presenciar l'assassinat i el maltractament de presoners russos que van ser portats al front, com el d'un home de la seva unitat que va ser executat amb un mall per voler desertar de la guerra.

L'excomandant va descobrir, a més a més, que la companyia de mercenaris li havia ampliat el contracte sense el seu consentiment. 

Seu oficial del grup mercenari Wagner a Sant Petersburg (Reuters/Igor Russak)

El grup Wagner, un exèrcit privat afí al Kremlin

El grup mercenari Wagner recluta presos per al seu exèrcit privat almenys des del setembre, quan es van filtrar unes imatges de Ievgueni Prigojin, líder de l'organització, reclutant potencials soldats en una presó russa.

L'oligarca els ofereix un indult si sobreviuen sis mesos a Ucraïna.
 

Prigojin assegura que Medvédev també havia maltractat presoners

La resposta del grup mercenari a les declaracions d'Andrei Medvédev no s'ha fet esperar. 

A través del seu canal oficial de Telegram, Ievgueni Prigojin ha dit que l'excomandant és en realiat un noruec que formava part d'una unitat noruega --inexistent-- de Wagner, i que va participar en el "maltractament de presoners". 

Prigojin també ha aprofitat per dir que Medvédev és un home molt perillós i que cal "anar amb compte". 

 

 

ARXIVAT A:
RússiaNoruegaPolicial
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut