Fukushima: El nou govern del Japó vol llançar al mar l'aigua radioactiva de la central
Dipòsits d'aigua contaminada a la central nuclear de Fukushima, al Japó (Reuters)

Fukushima: El nou govern del Japó vol llançar al mar l'aigua radioactiva de la central

A la central nuclear accidentada pel tsunami del 2011 hi ha més d'un milió de tones d'aigua que no es podrà descontaminar del tot

RedaccióActualitzat

El govern japonès hauria decidit llençar al mar l'aigua contaminada que queda a la central nuclear de Fukushima, segons asseguren diversos mitjans del Japó.

Es tracta de més d'un milió de tones d'aigua utilitzada per refredar els reactors després de l'accident del 2011, i que ara són emmagatzemats en un miler de dipòsits.

L'aigua la llençarien després d'haver-la filtrada de la majoria de substàncies radioactives amb l'excepció del triti, que no pot ser eliminat amb la tecnologia actual.

Per això els ecologistes i pescadors locals s'hi oposen, així com el govern de la veïna Corea del Sud, preocupat per les conseqüències mediambientals del vessament.

Primer ministre i exportaveu del govern

El govern nega que la decisió ja estigui presa, però el primer ministre, Yoshihide Suga, va dir fa unes quantes setmanes que s'ha de prendre "el més aviat possible".

Suga va assumir el càrrec ara fa un mes en substitució de Shinzo Abe, que va ser el primer ministre des del 2012 i s'ha encarregat de la gestió de la catàstrofe durant tots aquests anys.

Es dona la circumstància que fa un any, Suga, que llavors era portaveu del govern, va desautoritzar el ministre de Medi Ambient, Yoshiaki Harada, per haver proposat llançar l'aigua al mar.

Tècnics treballen a la central de Fukushima.
Tècnics treballant en els dipòsits d'aigua de la central de Fukushima

També aigua subterrània i de pluja

Aquest divendres el ministre d'Indústria, Hiroshi Kajiyama, ha tornat a dir que "s'ha de prendre una decisió ràpidament", però no ha volgut donar dates.

Els mitjans japonesos especulen sobre la possibilitat que la decisió es faci pública d'aquí un mes. Les alternatives són deixar que l'aigua s'evapori o mantenir-la als dipòsits.

Està previst, però, que el 2022 aquests estiguin plens del tot, perquè també s'hi aboca l'aigua de pluja que cau sobre la central i la subterrània que passa per sota.

En tot cas, si finalment es decideix buidar-la al mar, no es començarà a fer fins d'aquí dos anys, i el vessament es farà a poc a poc i durarà anys.

Abans s'haurà d'acabar de filtrar tot el contingut radioactiu de l'aigua, tret del triti, un isòtop de l'hidrogen que les centrals nuclears vessen habitualment al mar, però en concentracions menors.

Treballadors a la central nuclear Fukushima
Treballadors a la central nuclear Fukushima

Un debat molt llarg

La decisió acabarà amb 7 anys de debat sobre què es fa amb l'aigua radioactiva de la central, un problema molt difícil i car de resoldre.

L'accident de Fukushima va passar l'11 de març del 2011, després del terratrèmol i el tsunami que va afectar greument el país.

L'onada de 14 metres del tsunami va omplir d'aigua la central i va inutilitzar la refrigeració dels reactors, tres dels quals es van fondre i en va sortir el material radioactiu.

 

ARXIVAT A:
EnergiaJapóFukushima
Anar al contingut