Gabriel Boric Font, el nou president xilè ecologista, feminista i amb ascendència catalana

Activista estudiantil, advocat i polític independent, serà el president més jove de la història del país, i també el més d'esquerres des de Salvador Allende

Josep Maria Camps ColletActualitzat

"Vinc del sud de la Patagònia, allà on el món comença, allà on totes les històries i la imaginació s'ajunten, a l'estret de Magallanes, que va inspirar tantes bones novel·les."

El nou president de Xile, Gabriel Boric Font, serà el més jove de la història del país, després que aquest diumenge hagi guanyar al candidat pinochetista José Antonio Kast.

També és el més votat de la història democràtica xilena, amb el 55,8% dels vots: ha deixat a més de 10 punts de diferència el seu rival, que s'ha quedat amb el 44,1%.

Va néixer fa 35 anys a Punta Arenas, la ciutat més al sud del país i capital de la regió de Magallanes i de l'Antàrtica Xilena, a tocar de la Terra del Foc.

La família paterna és d'origen croat, i la materna d'origen català, concretament de Badalona, i totes dues es van establir a la ciutat fa més de 100 anys.

Boric fa servir habitualment el segon cognom, i també ha arribat a fer publicacions en català a Twitter:

 

Gabriel Boric Font després de proclamar-se guanyador, aquest diumenge a Santiago de Xile (EFE)

Activisme estudiantil

Va estudiar a la British School de Punta Arenas, el 2004 va anar a Santiago de Xile per estudiar Dret a la universitat, i allà va continuar amb l'activisme que ja havia iniciat a l'institut.

El 2008 va entrar a Izquierda Autónoma, un moviment polític estudiantil d'esquerres, i va anar encadenant càrrecs de representació fins que el 2013 va decidir presentar-se al Parlament.

Va ser candidat independent, fora dels dos grans blocs polítics del país, i va fer servir la casa familiar com a seu electoral, amb ple suport de la família, els pares i dos germans.


Diputat per Magallanes

Va aconseguir l'escó en representació de la regió de Magallanes amb el 26,18% dels vots, va prendre possessió quan tenia 28 anys, i ha estat diputat des de llavors.

Com a diputat va fer campanya per reduir les dietes dels diputats, campanya bloquejada per les majories parlamentàries, i el 2017 va impulsar la creació d'una nova plataforma, el Frente Amplio.

L'ambició d'aquesta coalició era trencar el bipartidisme de facto al país, cosa que no van aconseguir llavors: la seva candidata a presidenta, Beatriz Sánchez, va quedar tercera.

Partidàries de Gabriel Boric celebren la victòria, aquest diumenge a Santiago de Xile (Reuters)

Referèndum constitucional

Boric es va concentrar llavors a promoure la substitució de la Constitució aprovada pel dictador Augusto Pinochet, amb un referèndum fa un any que va aprovar-ho gairebé amb el 80% dels vots.

Malgrat la seva joventut i poca experiència, el maig el Frente Amplio el va designar com a candidat a president, i el juliol va guanyar les primàries de la gran coalició d'esquerres Apruebo Dignidad amb el 60% dels vots.

En la primera volta de les presidencials, el 21 de novembre, va ser segon amb el 25,83%, just per darrere de José Antonio Kast, amb el 27,91%, i en la segona volta l'ha superat amplament.

Feminisme, ecologisme i estat del benestar

Ho ha fet amb un programa que vol frenar el neoliberalisme i implantar a Xile un estat del benestar que segueixi el model europeu, amb els drets bàsics garantits per a tothom.

El seu discurs és obertament feminista i ecologista, amb crítiques al model extractivista, a més d'advocar per la descentralització, punt en el qual fa valdre sovint la seva procedència geogràfica.

També vol augmentar la recaptació d'impostos un 8% en 8 anys, entre altres amb un d'especial als més rics, i un altre a l'extracció del coure, del qual Xile és el principal productor del món.


Haurà de negociar

No ho tindrà fàcil: al Parlament no hi ha majories clares i haurà de negociar mesures amb forces polítiques que en principi són contràries al gruix del seu programa.

Els analistes han destacat que Gabriel Boric Font, que prendrà possessió del càrrec al març, serà el president més d'esquerres que ha tingut Xile des de Salvador Allende.

Després de Piñera

I ho serà després d'una etapa neoliberal, la del president Sebastián Piñera, que serà recordada per com va reprimir les grans manifestacions de la tardor del 2019.

De moment, els seus partidaris han sortit al carrer massivament per celebrar la victòria:

 

 

ARXIVAT A:
Xile
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut