Una tècnica de Càritas de Salt entregant material escolar a una família (ACN/Marina López)

Gairebé la meitat d'atesos per Càritas Barcelona al maig no poden pagar el lloguer

El 17,3% s'han vist obligats a marxar a un domicili més assequible o s'ho plantegen, i el 14,1% té una amenaça d'expulsió

Redacció/ACNActualitzat

Gairebé la meitat de les famílies que Càritas de Barcelona va atendre al maig no podien pagar les despeses de l'habitatge. Aquesta és una de les conclusions de l'informe "(Primer) impacte de la crisi de la Covid-19 en les famílies ateses per Càritas Diocesana de Barcelona", que recull entrevistes a 475 llars que van rebre ajuda entre el 18 i el 25 de maig.

En ser preguntats sobre les dificultats econòmiques provocades per la crisi de la Covid, el 49,7% va respondre no disposar de prou diners per pagar despeses de subministraments, el 42,9% les de l'habitatge o l'allotjament, el 17,3% va explicar que es veien obligats a mudar-se a un habitatge més assequible i el 14,1% tenia algun tipus d'amenaça d'expulsió de l'habitatge.

Com ja van avançar durant la presentació de l'informe del 2019, una de cada quatre llars ateses per Càritas en aquest període del maig no tenia cap mena d'ingrés, el 41% assegurava que no podia seguir una dieta equilibrada i un 24% no podia comprar medicaments.

A més, la taxa d'atur ha crescut 26 punts percentuals i els ingressos d'aquestes famílies s'han reduït un 36%. Així, els ingressos provinents de l'ocupació formal han caigut un 42% i els provinents de l'ocupació informal, un 73%.

D'altra banda, l'informe revela que el confinament ha dificultat la convivència i la conciliació de la vida laboral i familiar, i ha provocat un augment del 19% dels conflictes i la impossibilitat de compatibilitzar la feina amb la cura d'infants i adolescents.

Així, un 13% de les llars ha hagut de renunciar a una feina per fer-se càrrec dels menors. En aquest sentit, una de cada quatre llars ha vist com empitjorava l'estat físic general dels seus membres i en 7 de cada 10 la crisi ha provocat un increment de l'ansietat i la dificultat per dormir.

Una altra realitat és la bretxa digital, que afecta un 12% de les llars, on no hi ha accés a internet. A més, un 35% de les famílies no tenen habilitats per fer tràmits per aquesta via, mentre que en una de cada tres llars ha baixat el rendiment escolar.

Tot i aquestes situacions, nou de cada deu llars asseguren sentir-se esperançades pel futur i creuen que podran avançar cap a una vida millor.

 

ARXIVAT A:
PobresaHabitatge
Anar al contingut