Infants en una activitat educativa sobre el VIH a Lesotho
Activitat educativa sobre el VIH de l'ONG Kick4Life a Morija, Lesotho (M. Hyöky / UNAIDS)

Gairebé la meitat dels infants amb VIH al món no van rebre tractament el 2020

Un informe del programa de les Nacions Unides per al VIH assenyala que els infants signifiquen el 15% de les morts relacionades amb la sida, tot i que només són el 5% de les persones portadores del virus

Gairebé la meitat (el 46%) dels 1,7 milions d'infants del món que són portadors del VIH (virus d'immunodeficiència humana) no van rebre cap tractament el 2020. L'any passat es van detectar 150.000 nens i nenes més infectats amb el VIH, gairebé quatre vegades més casos nous dels 40.000 que s'havien fixat com a objectiu.

Són algunes de les conclusions més destacades d'un estudi fet per UNAIDS (el programa de les Nacions Unides sobre el VIH/sida), juntament amb el Fons de l'ONU per a la Infància, l'OMS i la Fundació Elizabeth Glaser de Sida Pediàtrica.

L'informe analitza els resultats del programa marc Start Free, Stay Free, AIDS Free (començar lliure, romandre lliure, estar lliure de sida), iniciat el 2015 i plantejat per a cinc anys.

L'objectiu del programa era assegurar que tots els infants neixin sense el VIH, que es puguin mantenir lliures del VIH durant l'adolescència i que tots els que siguin portadors del virus tinguin accés a teràpia antiretroviral per evitar la sida.

L'informe alerta que el procés per acabar amb la sida entre infants, adolescents i dones joves s'ha estancat i que cap dels objectius per al 2020 s'ha assolit.

Així, per primer vegada va disminuir el nombre de nens i nenes amb tractament, tot i que ara n'hi ha uns 800.000 amb VIH que no en reben. Shannon Hader, subdirectora executiva del programa d'UNAIDS, ho lamenta:

"Malgrat l'important progrés inicial, malgrat tenir més eines i coneixements que mai, els infants queden molt per darrere dels adults i lluny dels nostres objectius".


El 15% de les morts amb el 5% dels casos

Hader ha afirmat que les desigualtats revelades per l‘informe són impressionants: només un 56% dels infants amb VIH tenen accés a tractament, enfront del 74% dels adults. També representen el 15% de les morts relacionades amb el virus, tot i ser només un 5% dels portadors.

El programa va posar especial accent en 23 països, dels quals 21 són a l'Àfrica, que tenen el 83% dels casos mundials de dones embarassades portadores del VIH, el 80% dels infants amb VIH i el 78% de les dones d'entre 15 i 24 anys que s'infecten amb el VIH.

Aquests 21 països africans, tot i que no han complert els objectius, han obtingut millors resultats que el conjunt. Tot i així, es mantenen moltes desigualtats.

Així, 11 països tenen vora el 70% dels "nens desapareguts", com s'anomena els que són portadors del VIH, però no reben tractament.

En els països amb atenció preferent, les noves infeccions es van reduir un 24% entre el 2015 i el 2020, i en el conjunt mundial van baixar un 20%.

Aquests països també van aconseguir una cobertura del 89% per a les embarassades portadores del VIH, comparat amb el 85% mundial, però això encara queda lluny de l'objeciu fixat del 95%.

També hi ha grans diferències entre països. A Botswana la cobertura va ser total, del 100%, però a la República Democràtica del Congo només va ser del 39%.

Aquesta cobertura és bàsica per disminuir les infeccions en nens i nenes. Es calcula que hi ha unes 66.000 noves infeccions en infants perquè les mares portadores no reben tractament durant l'embaràs i l'alletament.

També assenyalen que cal assegurar la continuïtat del tractament durat tot l'embaràs, l'alletament i després, perquè interrompre'l provoca unes 38.000 noves infeccions en els infants. També cal prevenir noves infeccions entre les dones, perquè uns 35.000 infants es contagien amb el virus perquè la mare l'adquireix durant l'embaràs o l'alletament.

Nous objectius per al 2030

On hi ha hagut certa millora és en la prevenció que adolescents i dones joves s'infectin. El nombre de noves infeccions va disminuir un 27% entre el 2015 i el 2020. Però en els 21 països amb atenció preferent n'hi va haver 200.000 nous casos, el doble del que s'havia fixat com a objectiu mundial. El tancament d'escoles degut a la Covid ha afectat molt l'accés a serveis d'educació sexual i reproductiva.

Segons Chip Lyons, president i director executiu de la Fundació Elizabeth Glaser de Sida Pediàtrica, aturar la transmissió vertical de mare a fill requereix enfocaments innovadors que donin suport a la dona al llarg de la seva vida:

"Ha d'incloure esforços més intensos en la prevenció primària, com la profilaxi preexposició (PrEP), l'accés a l'atenció reproductiva i focalitzar l'atenció en noies adolescents i dones joves".

Una mà aguanta tres pastilles preventives de la sida
La profilaxi preexposició ajudaria a disminuir la transmissió vertical del VIH

Aquest any, els estats membres de l'ONU han adoptat nous objectius per al 2025 i el 2030 en una declaració política per acabar amb les desigualtats enfront del VIH i la sida. Si s'acompleixen els objectius, l'any 2030 s'evitarien 3,6 milions de noves infeccions i 1,7 milions de morts relacionades amb el VIH i la sida.

Els líders mundials es van manifestar d'acord a mantenir el nombre anual de noves infeccions per sota de 370.000 i el de morts per sota de 250.000, així com eliminar del tot les noves infeccions en infants, acabar amb la sida pediàtrica i eliminar del tot qualsevol discriminació relacionada amb el VIH d'aquí al 2025.
ARXIVAT A:
ÀfricaSidaSalut
Anar al contingut