Gent en una terrassa a Santiago de Compostel·la el 12 d'agost passat (Europa Press/César Arxina)

Galícia rep l'aval del Suprem per exigir el passaport Covid en restaurants i oci nocturn

Ha donat la raó al recurs que la Xunta de Galícia va presentar contra la decisió del Tribunal Superior
Irene Vaqué Reig Actualitzat
TEMA:
Covid-19

El Tribunal Suprem ha avalat que es pugui exigir el passaport Covid per entrar als locals de restauració i d'oci nocturn a Galícia.

La Xunta va autoritzar l'ús d'aquest certificat per accedir a l'interior de bars, restaurants i discoteques a l'agost, però el Tribunal Superior de Justícia va tombar la mesura.

Ara, però, la secció quarta del Contenciós del Suprem ha donat la raó al recurs presentat pel govern d'Alberto Núñez Feijóo i considera que la mesura és "idònia, necessària i proporcionada".

És la primera vegada que l'alt tribunal avala l'exigència del passaport Covid en aquests casos.

Els jutges argumenten que el benefici "respecte a la reducció significativa dels contagis és molt superior al sacrifici" que comporta haver d'ensenyar aquesta documentació. I afegeixen que no hi ha una altra mesura "que resulti més adequada per salvaguardar la vida i la salut dels ciutadans en aquest tipus de locals."


No hi veuen vulneració de la intimitat ni d'igualtat

En resum, els jutges admeten una afectació "tènue" de drets, però el contraposen a la "potent presència del dret a la vida i a la integritat física i a la defensa i protecció de la salut" de la ciutadania.

Remarquen que, en aquesta mena d'establiments, la mesura és idònia perquè "no permeten l'ús constant i permanent de la mascareta" perquè s'hi va a menjar i beure i alhora s'hi fa "difícil" mantenir la distància de seguretat, a banda que s'hi sol "conversar en un to de veu més alt o, fins i tot, cantar".

Gent a les portes i a la terrassa d'un bar a Ourense, al juliol (Europa Press/Rosa Veiga )

La resolució afegeix que haver d'ensenyar el passaport Covid no vulnera el dret a la igualtat "perquè no produeix discriminació entra els que estan vacunats i els que no".

"La documentació té una triple modalitat, que resulta assequible a tothom, de manera que qui no vulgui mostrar si ha estat o no vacunat, tenint en compte el caràcter voluntari d'aquesta, pot presentar el resultat de la prova PDIA [prova diagnòstica d'infecció] o el test d'antígens, i, per descomptat, el certificat de recuperació de la Covid-19 si ha passat la infecció".

Sobre si afecta la intimitat, els jutges reconeixen que el passaport és una informació mèdica, però mantenen que la situació de la pandèmia, amb la vacunació massiva "i la solidaritat que comporta la protecció i ajuda entre tots", fa que es "devaluï la preeminència" de la intimitat "en aquest cas.

La resolució ha comptat amb el vot discrepant d'un jutge, que entén que l'exigència vulnera de forma "severa, extensa i intensa" els drets d'igualtat i intimitat.

A Andalusia no ho veia justificat

El Suprem es va pronunciar en contra d'aquest certificat per entrar als locals de restauració i discoteques a petició del govern d'Andalusia. Ho va fer a mitjans d'agost, amb l'argument que vulnerava el dret a la intimitat.

Aleshores, l'alt tribunal va resoldre que la mesura no estava justificada i la petició estava mal plantejada perquè es demanava per a tota la comunitat autònoma, sense tenir en compte la situació de la pandèmia.

En el cas de Galícia, per contra, no s'aplica de forma indiscriminada a tot el territori, diu la resolució del Suprem, sinó que gradua la incidència a cada lloc i ajusta els nivells de restricció segons la gravetat de la incidència de la Covid a cada municipi. I, en tot cas, afegeix que la mesura és temporal i adequada a una "realitat necessàriament canviant".
 

L'oci nocturn demana aplicar-la també a Catalunya

Arran de la decisió del Suprem, la Federació de locals d'oci nocturn de Catalunya, FECALON, ha demanat que es permeti la reobertura de les discoteques aquí fent servir també el passaport Covid.

FECALON explica en un comunicat que la setmana passada van proposar a la Generalitat que els mateixos establiments adoptessin voluntàriament la mesura.

Aquest divendres caduquen les restriccions vigents actualment i per això aprofiten l'avinentesa per demanar "l'adopció immediata d'aquesta mesura". Consideren "inexcusable" que es reobri l'oci nocturn amb horaris amplis que "permetin evitar aglomeracions a les sortides" i s'erigeixen com a alternativa a la "infinitat de botellons" al mateix temps que critiquen les restriccions "a la carta" per la Diada, amb "aglomeracions de desenes de milers de persones".

ARXIVAT A:
Covid-19 Coronavirus Tribunal Suprem
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut