Un treballador de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries de Deltebre (Reuters/Nacho Doce)

Apujar cotitzacions per pagar les pensions del baby-boom, la proposta del ministre Escrivá

Seria una manera d'omplir la guardiola i assumir l'augment de la despesa que suposaran les jubilacions dels nascuts als anys 50 i 70
Redacció Actualitzat
TEMA:
Pensions

La reforma de les pensions té oberta la negociació i un dels punts que s'ha de determinar és el del mecanisme d'equitat intergeneracional,és a dir, com assumir l'augment de la despesa que suposaran les jubilacions de la generació del baby-boom. Són els nascuts entre el final dels anys 50 i els anys 70, una generació molt nombrosa i que, en general, té dret a jubilacions altes.

Aquest dimarts, el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions hauria posat sobre la taula el primer esborrany de com atacar la negociació d'aquest aspecte, segons el diari El País. L'esborrany del ministeri de José Luis Escrivá apunta a una pujada de les cotitzacions, que paguen empresaris i treballadors a partir del 2023 i durant almenys 10 anys.

En aquest cas, i sempre segons aquest primer document, la pujada s'assumiria a parts iguals entre l'empresa i el treballador, i podria representar uns 10 euros per a cadascuna de les parts en cas de salaris alts i d'uns 5 en cas de salaris baixos.

El ministre José Luis Escrivá, aquest dimarts al Senat(EFE/Kiko Huesca)

Horitzó 2030

Els diners recaptats anirien a nodrir el fons de reserva, l'anomenada "guardiola de les pensions". Posteriorment, el govern crearia també mecanismes per continuar revisant i adaptant la despesa en pensions al creixement econòmic.

L'objectiu és que el fons de reserva es pugui utilitzar a partir del 2030 en cas que hi hagi una "desviació de despesa" respecte a les previsions. El govern espanyol té marcada aquesta data perquè és quan el sistema "podria veure's més tensionat". És quan es produirà la jubilació dels baby-boomers.

El fons de reserva de la Seguretat Social va tancar l'any 2020 situat en 2.138 milions d'euros, segons l'últim informe anual sobre el mecanisme enviat al Congrés. L'any 2011, el fons va arribar a una quantitat de 66.815 milions.

L'anterior reforma de les pensions del Partit Popular ja havia establert un factor de sostenibilitat que va ser "derogat" abans d'entrar en vigor. La intenció era garantir les pensions i garantir poder pagar les prestacions. Segons l'opinió dels experts, això s'hauria traduït en una rebaixa significativa de les pensions.

 

ARXIVAT A:
Pensions
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut