García-Castellón arxiva el cas Tsunami després que l'Audiència Nacional invalidés la investigació

La decisió arriba tot just hores després que la sala penal de l'Audiència li hagi invalidat tota la investigació que havia fet a partir del juliol del 2021
Redacció Actualitzat

El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón ha acordat arxivar la causa de Tsunami Democràtic, tot just poques hores després que la sala penal de la mateixa Audiència hagi invalidat tota la investigació que havia fet a partir del juliol del 2021.

El jutge, que estava de vacances, s'ha reincorporat per dictar la resolució.

D'aquesta manera, queda arxivada la causa per a 10 investigats, inclosa la secretària general d'ERC, Marta Rovira. En el mateix sentit, el Tribunal Suprem també ha arxivat la investigació per terrorisme en el cas Tsunami de l'expresident Carles Puigdemont i el diputat d'ERC Ruben Wagensberg, que són aforats perquè disposen d'escó al Parlament.

L'expresident encara té una ordre de detenció per una altra causa, la de l'1 d'octubre.

García-Castellón ha arxivat la causa de Tsunami per les dirigents republicanes Marta Rovira i Marta Molina; l'exconseller d'Esquerra Xavier Vendrell; el cap de l'oficina de Puigdemont, Josep Lluís Alay; els empresaris Josep Campmajó i Oriol Soler; Jaume Cabaní --a qui relacionava amb el finançament de Tsunami--, i el banquer Nicola Flavio Giulio Foglia.

En la seva interlocutòria, el jutge assumeix el criteri de la sala penal que l'obligava a continuar la causa tan sols amb el material que havia aconseguit abans del juliol del 2021, moment en què va cometre un error formal (va anar tard prorrogant la causa) que ha invalidat les investigacions següents.


Delicte "inequívoc" de terrorisme

Entre els motius per arxivar la causa, el magistrat recorda que no s'havia pres declaració a cap dels investigats abans del límit temporal fixat el juliol del 2021. Remarca, però, que les investigacions inclouen fets que són susceptibles de manera inequívoca d'un delicte de terrorisme, per bé que amb el pronunciament de la sala penal no hi ha prou motius per atribuir-los als investigats.


Què passa amb l'exili?

Amb la decisió, els deu acusats en la causa de l'Audiència Nacional podrien trepitjar Catalunya sense risc de ser detinguts per aquesta causa. La majoria, com va avançar TV3, són a l'exili.

També hi són Carles Puigdemont i Ruben Wagensberg, tot i que en el seu cas qui ha pres la decisió d'arxivar la causa ha sigut el Tribunal Suprem. A més, per a Puigdemont continua en vigor l'ordre de detenció pel cas del referèndum independentista del 2017.

Abans que es comuniqués l'arxivament del cas a l'Audiència Nacional, ERC ja havia confirmat que Marta Rovira tornaria a estudiar el retorn a Catalunya, d'acord amb el nou escenari.


Què li havien tombat?

El jutge Alfonso Guevara ha tombat aquest dilluns bona part de la investigació que tenia en marxa García-Castellón, incloent-hi totes les decisions que va prendre davant de cada avanç que el PSOE, Junts i Esquerra feien per perfilar la llei d'amnistia.

Entre les diligències que ara havien passat a ser invàlides hi ha el delicte contra la Corona que va atribuir a la causa, o el delicte de vulneració de drets per als dos policies ferits a Urquinaona, així com les peticions d'informes del jutge a la seguretat aèria europea, els informes mèdics sobre la mort del turista francès a l'aeroport del Prat i diversos informes de la Guàrdia Civil que han servit per sostenir les seves imputacions als suposats membres del Tsunami Democràtic.

VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut