El fiscal general defensarà la seva posició de mantenir-se en el càrrec tot i la imputació (Europa Press/Francisco J. Olmo)

García Ortiz reuneix els fiscals de sala per defensar la seva decisió de no dimitir

García Ortiz s'enfrontarà a peticions de dimissió de la cúpula fiscal, però no es votarà sobre la seva continuïtat

Redacció/Agències

Tot just l'endemà de la seva imputació per part del Tribunal Suprem, el fiscal general de l'Estat ha convocat aquest matí a dos quarts de 10 el màxim òrgan consultiu de la institució, la Junta de Fiscals, per explicar el seu posicionament davant d'aquesta situació inèdita en democràcia.

Álvaro García Ortiz tindrà asseguts al voltant de la taula els fiscals de sala, entre els quals hi ha els del Suprem que van dirigir l'acusació en el judici del procés. L'últim cop que es van reunir, el fiscal general va acabar imposant el seu criteri davant dels fiscals que es negaven a aplicar l'amnistia en els casos de malversació.

No es preveu que hi hagi cap votació sobre la seva continuïtat, però sí que podrà haver-hi intervencions i s'espera que hi hagi nombroses peticions de dimissió per part d'una cúpula fiscal tensionada. De moment, els fiscals de l'associació conservadora majoritària ja s'han expressat amb un comunicat en què li demanen que dimiteixi.

El moviment del Suprem imputant García Ortiz és un nou capítol de la batalla que mantenen des de fa temps el ministeri fiscal i el Suprem. Per l'amnistia, però també per altres qüestions com el nomenament de Dolores Delgado com a fiscal de Memòria Democràtica.

La imputació de García Ortiz per la presumpta revelació de secrets de què l'acusa la parella d'Isabel Díaz Ayuso és un nou meló judicial que se li obre a Pedro Sánchez, que és precisament qui el va nomenar, i que aquests dies s'enfronta a una tempesta política pel cas Koldo.

Aquest és un nou meló judicial per a Pedro Sánchez, responsable del nomenament (Isaac Buj/Europa Press)

Les explicacions de García Ortiz

Per ara, el cap del ministeri públic ha respost a la imputació anunciant que seguirà en el càrrec, perquè considera que és "el més prudent per a la institució a mitjà i llarg termini".

Tot i això, assegura que és conscient que aquesta mesura inèdita afectarà la feina dels fiscals, per la qual cosa a les quatre de la tarda també es reunirà amb el Consell Fiscal, integrat actualment per sis vocals de l'Associació de Fiscals (AF), dos de la Unió Progressista de Fiscals (UPF) i un de l'Associació Professional Independent de Fiscals (APIF), a més de dues vocals nates.

Com amb els Fiscals de Sala, la idea de García Ortiz és "fer-los partícips d'aquesta decisió, proporcionar les explicacions oportunes i escoltar tot allò que vulguin manifestar".

A la Junta de Fiscals de Sala hi participaran 16 fiscals associats a la UPF, a la qual va pertànyer García Ortiz; 9 de l'AF; i 11 de no associats. Tot i això, en ocasions anteriors l'aritmètica de blocs no ha funcionat, i s'han adoptat decisions transversals, amb moviments sobretot dels no associats.

La reunió d'aquest matí començarà amb García Ortiz prenent la paraula per explicar-se i insistir que, lluny de prevaricar, tan sols va reivindicar el paper del ministeri públic davant d'una notícia falsa.

En aquesta línia, fonts fiscals remarquen el precedent que suposaria la dimissió d'un fiscal general per aquests motius. Així, assenyalen com seria de "fàcil" treure qualsevol fiscal --per exemple, anticorrupció-- amb la mera difusió d'informacions falses, sense que el ministeri públic tingués la capacitat de desmuntar-les.

En tot cas, aquesta no serà la primera Junta de Fiscals de Sala precedida per la polèmica. Com en l'assumpte de l'amnistia, també es van viure xocs dialèctics a les celebrades per decidir si Fiscalia havia d'advocar per investigar l'expresident Carles Puigdemont per terrorisme.

ARXIVAT A:
JudicialTribunal Suprem
Anar al contingut