L'hospital d'Al-Shifa, en una imatge recent

Evacuen l'hospital d'Al-Shifa a Gaza després que Israel hauria donat un ultimàtum

Aquesta nit han arribat a la Franja de Gaza els dos primers camions amb combustible: Israel ho hauria autoritzat després de les pressions dels Estats Units

RedaccióActualitzat

La major part del personal mèdic i els pacients de l'hospital d'Al-Shifa han marxat del centre aquest dissabte, després d'un ultimàtum militar d'Israel. Segons un testimoni citat per la BBC, estarien sortint a peu i amb banderes blanques de l'edifici, assetjat des de fa dies per l'exèrcit israelià.

Almenys cinc metges s'han quedat a l'interior per coordinar la sortida de 120 pacients que encara queden en aquest hospital, el més gran de la franja de Gaza, i per supervisar la salut de 30 nadons prematurs. 

L'evacuació a peu de metges i pacients s'estaria fent després que l'exèrcit israelià els ha donat una hora perquè l'abandonin, segons el Ministeri de Sanitat de Gaza. El cap del Departament d'Ortopèdia, Adnan al Bursh, citat pel Ministeri, ha assegurat que l'ordre ha creat un "greu estat de pànic i por" a l'interior del centre hospitalari i ha subratllat que els metges no sortiran de l'hospital sense els pacients. Entre els que marxen també hi ha el metge Ramez Radwan que descriu la situació desesperada a l'hospital: "Ha començat a créixer un bacteri a extremitats i surten cucs de les ferides. Per no parlar del patiment dels pacients, que no reben analgèsics ni antibiòtics".

L'exèrcit israelià, però, nega haver donat aquest ultimàtum.

En una entrevista al Canal 3/24, la portaveu de Metges sense Fronteres, Raquel González, i el vicepresident de Metges del Món, José Félix del Hoyo, han alertat de la catàstrofe humanitària que es viu a Gaza i han trobat injustificada l'ocupació militar de l'hospital d'Al-Shiffa.

 

Actualment, segons l'ONU, 2.300 persones es trobaven en aquest hospital, assetjat per les forces israelianes, que creuen que Hamas utilitza l'edifici com a base militar.

Dels 24 hospitals al nord de la Franja, només un, l'Al-Ahli, a la ciutat de Gaza, està actualment operant sota mínims i admet pacients. La resta s'han anat aturant un per un, després de quedar-se sense electricitat, combustible, internet, aigua potable, aliments i medicaments.

Primers camions de combustible

D'altra banda, aquesta nit han arribat a la Franja de Gaza els primers dos camions amb 17.000 litres de combustible, que han permès posar en marxa els generadors elèctrics i recuperar la xarxa de telecomunicacions, que permetrà distribuir l'ajuda humanitària.

Israel ho ha autoritzat després que els Estats Units ho demanessin. Abans de la guerra, n'entraven 50 cada dia. 

Les Nacions Unides havien aturat l'abastiment d'ajuda per la falta de llum i de benzina, i el Programa Mundial d'Aliments adverteix del perill imminent de fam generalitzada.

16.000 morts a Gaza

Més de 16.000 persones han mort a la Franja de Gaza en els 43 dies de guerra entre Israel i el grup islamista Hamas, segons ha informat aquest dissabte el Ministeri de Sanitat de Gaza a l'agència de notícies EFE, que feia diversos dies que no actualitzava les xifres a causa dels incessants atacs israelians i el col·lapse dels principals hospitals.

La xifra anterior de víctimes era de dijous passat. El Ministeri llavors va informar de la mort de més d'11.500 persones a la Franja, on més de 29.800 persones han resultat ferides, el 70% dones, nens i ancians, segons la mateixa font.

ARXIVAT A:
GazaGuerra a GazaIsrael
Anar al contingut