Gest d'auxili per violència masclista: els 20 minuts angoixants fins a la detenció
- TEMA:
- Violència masclista
Saber veure un petit gest que pot arribar a salvar vides. És el que va passar dijous passat en un hospital privat de Barcelona, on l'auxiliar administrativa que atenia una dona va copsar el senyal de socors per violència masclista que feia una usuària que tenia una cita al centre i que anava acompanyada de la seva parella i, alhora, presumpte agressor.
"De camí cap a la consulta, va veure que jo estava sola i que no hi havia ningú, va venir allà on jo estava treballant i amb un paper es tapava la mà i va fer el senyal del maltractament. Amb això, i que la noia estava supernerviosa i angoixada, ho vaig relacionar", ha comentat la noia a TV3.
Sense perdre la calma però tampoc el temps, la jove administrativa se'n va anar cap a la sala on entrava la pacient per confirmar les sospites:
"Quan li vaig preguntar si estava bé, em va dir: 'És que aquest home em maltracta, em pega i m'insulta'".
A partir d'aquí, van decidir avisar els Mossos, mentre la dona era la consulta i l'agressor a fora.
Primer van trucar al 016 i, seguint les indicacions, després ho van fer al 112.
En uns 20 minuts, durant els quals es va mantenir separat l'home, els Mossos van arribar a l'hospital, just quan la dona, per por, ja n'havia sortit:
"Van ser potser 20 minuts o mitja hora, estàvem una mica angoixats perquè la dona era dins i l'agressor a fora.
La dona veia que trigava tant la policia que volia marxar perquè deia 'si no me'n vaig, no sé què pot passar després'. Li vam dir que no, que sisplau que s'esperés, però ella va decidir anar-se'n. Els companys de seguretat van sortir amb ells i ja a la porta hi havia la policia."
El gest d'auxili consisteix a deixar la mà oberta ensenyant el palmell, doblegar el polze cap a dins i abaixar la resta de dits fins que queda el puny tancat.
"Em sonava per les xarxes socials"
Ha estat arran del cas de la noia de 16 anys segrestada als Estats Units que la policia va poder rescatar perquè un conductor que la va veure fent el senyal des d'un altre vehicle va alertar els agents que podia estar en perill.
"És de fa poc, però ja em sonava per les xarxes socials", explica l'administrativa, que va constatar la dificultat que pot suposar fet un crit d'alerta silenciós com aquest. "No ho feia clarament, es tapava amb un paper, intentant que la persona no la veiés", ha comentat, admetent la importància del que podia semblar una anècdota.
Aquest senyal es va viralitzar a les xarxes socials durant els primers mesos del confinament per la pandèmia, per facilitar les denúncies d'agressions masclistes en la intimitat de la llar. Sense haver de parlar, el gest fet durant una videotrucada podia llançar l'alerta.
Més enllà del gest, a la treballadora de l'hospital li va cridar l'atenció el tracte que l'home tenia cap a la denunciant, atabalant-la tota l'estona i remarcant-li de mala manera una cosa quan no l'havia entès.
L'home ha quedat en llibertat
Els Mossos d'Esquadra van deixar en llibertat l'home, de 64 anys i sense antecedents, al cap d'unes hores. Expliquen que estan fent seguiment de la dona, que fa 10 anys que té una relació amb ell.
On demanar ajuda en cas de violència masclista
El gest és una via per demanar ajuda, però les dones tenen altres recursos per a aquests casos.
Hi ha el telèfon específic d'atenció i informació: 900 900 120.
Funciona les 24 hores del dia tots els dies de l'any, atén consultes i urgències; és gratuït; no queda registrat al mòbil i és confidencial.
En cas d'emergència davant d'una agressió també es pot trucar al 112.
Des de l'abril de 2021 també funciona el WhatsApp 601 00 11 22 per oferir informació i assessorament a les dones que són víctimes de violència masclista.
Si es vol denunciar es pot anar a la policia o directament als jutjats especialitzats en violència de gènere, on les dones tenen el dret de ser assistides per un advocat d'ofici independentment de la seva situació econòmica.
També es pot recórrer als diversos serveis públics d'informació i atenció:
Oficines d'informació de l'Institut Català de les Dones (ICD)
Serveis d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i Serveis d'Intervenció Especialitzada (SIE)
- ARXIVAT A:
- Violència masclista